QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Relatiile socialeRelatiile sociale

1 Relatiile interpersonale - forma principala a relatiilor sociale

Relatiile sociale desemneaza toate tipurile de interatiuni dintre componentele unui sistem social : persoane, grupuri, organizatii, institutii, precum si dintre acestea si formele obiectivate ale activitatii (norme, modele, ideologii, credinte, teorii). Ele exprima una din caracteristicile fundamentale ale fiintei umane, aceea de a se forma si manifesta printr-un ansamblu de legaturi cu ceilalti membri ai comunitatii. Relatiile sociale sunt legaturi, raporturi intre unitatile sociale indiferent de structura acestora; avand o semnificatie paradigmatica, definitia lor depinde de modelul teoretic in care a fost formulata. Aceste legaturi au o mare diversitate, clasificarea lor impunand folosirea unei game largi de criterii. Din punct de vedere al naturii elementelor si a formei raportului dintre acestea, relatiile sociale pot fi impartite in: relatii sociale impersonale si relatii sociale interpersonale.In categoria vasta a relatiilor sociale, relatiile interpersonale ocupa o pozitie cu totul speciala, datorita functiei lor constitutive in raport cu toate celelalte forme de relatii, structuri, procese si fenomene sociale. Baza unei relatii interpersonale poate fi oferita de apartenenta la un grup. Relatiile interpersonale, caz particular al relatiilor sociale, reprezinta un fel de "aliaje" sau "mixturi" intre social si psihologic, intre obiectiv si subiectiv (Zlate, 1991). Ele sunt legaturi psihologice (doua surse ce participa cu toata personalitatea); constiente (surse psihice constiente); directe, (necesitatea relatiei de tip "fata in fata", presupun un minim de contact perceptiv, nefiind mediate). Aceste trei caracteristici (cu pondere diferita) sunt concomitente, constituind specificul relatiilor interpersonale; lipsa uneia conduce la existenta unor relatii interumane sau interindividuale, dar nu si interpersonale.

Prin definitie, relatiile interpersonale desemneaza interactiunile nemijlocite si reciproce dintre persoane, in care exista o implicare psihologica directa si constienta. Datorita caracterului nemijlocit, bilateral si emotional, relatiile interpersonale se constituie ca o categorie distincta si fundamentala de relatii sociale, cu manifestari si influente la toate nivelurile existentei sociale: psihoindividual, psihosocial si sociocultural. Relatiile interpersonale au un pronuntat caracter etic, moral si, in consecinta, un important caracter formativ. Relatia interpersonala este in primul rand o relatie interpsihologica, directa, constienta si reciproca, fara sa fie insa si simetrica sub aspectul factorilor psihologici implicati, al intensitatii si semnificatiei acestora pentru fiecare subiect. Studiul relatiilor interpersonale a fost considerat un domeniu aflat intr-o permanenta stare de "echilibru instabil", "penduland in mod periculos la limita extrema" dintre psihologie si sociologie, respectiv dintre psihologia personalitatii si psihologia sociala.


2 Relatiile interpersonale : formare si functionare

Elemente care contribuie la formarea, stabilitatea, functionarea si persistenta relatiilor interpersonale sunt : atractia interpersonala, similitudinea si complementaritatea partenerilor. Atractia interpersonala poate fi inteleasa ca orientarea directa a unei persoane catre alta persoana, orientare ce poate fi descrisa in functie de directie - ca fiind pozitiva sau negativa, si de intensitate (Th. Newcomb, 1961). Ca atitudine, atractia interpersonala, include o componenta evaluativa, referitoare la calitatea si forta sentimentelor, una cognitiva, vizand ceea ce crede un partener despre celalalt si, in fine, o componenta comportamentala, manifestata prin tendinta unei persoane de a intra in relatie sau a evita o alta persoana. Daca in formarea relatiilor interpersonale componenta cognitiva detine un rol preponderent, componenta evaluativa conditioneaza stabilitatea si persistenta sa in timp. Complementaritatea in relatiile interpersonale, presupune existenta unei heterofilii caracteriale si are la baza derularea unor comportamente care se completeaza reciproc (atractia extremelor). Relatiile interpersonale functioneaza corespunzator numai atunci cand trasaturile psihologice ale partenerilor sunt complementare, de tipul dominanta-supunere. Indivizii pot fi "similari" in ceea ce priveste unele aspecte ale personalitatii lor. Similitudinea psihologica este esentialmente un concept organizational, iar responsabilitatea partenerilor din relatie este de a intelege reciproc organizarea personalitatilor lor, precum si continuturile lor specifice in domenii punctuale (S. Duck, 2000, 134). Cu toate acestea, nici "similitudinea", nici "complementaritatea" trasaturilor psihice nu explica satisfacator mecanismul constituirii diadelor. Se poate spune ca similitudinile corespund unei motivatii de securitate, de protectie, in timp ce complementaritatea raspunde unei nevoi de implinire.   

Procesul prin care oamenii isi formeaza impresii despre altii sunt similare proceselor prin care isi formeaza impresii despre ei insisi (auto-perceptie). Perceptia interpersonala sau intercunoasterea este "procesul de comunicare interpersonala extralingvistica, pregatind si sprijinind permanent raporturile interpersoanle, in care se manifesta tendinta de a reflecta in mod deosebit, nu atat structura si dinamica comportamentelor in grup, cat mai ales intentionalitatea si semnificatia acestor comportamente, obiectivele lor" (C. Mamali, in P. Popescu-Neveanu, 1978, pp. 529-530). Perceptia interpersonala se structureaza in functie de trasaturile centrale de personalitate, aflate in interrelatie, care tind sa se integreze unui intreg, chiar si atunci cand informatiile sunt lacunare.

David C. Funder subliniaza ca este esential ca psihologia sociala sa se intereseze de perceptia interpersonala, de modul in care pornind de la combinatiile dintre "stimuli externi" (atribute sau trasaturi de personalitate), pe care autorul le numeste "etichete" si informatiile relativ reduse provenite de la ceilalti, oamenii ajung sa-si formeze impresii unii despre ceilalti si sa se aprecieze intre ei (D. C. Funder, 1997, pp. 115). Insa psihologia sociala nu se intereseaza de corelatiile reale dintre informatii si aprecieri si, in plus, nu insista asupra modului, a mecanismului psihologic intim, care genereaza aceste aprecieri, responsabilitate care astfel, vrand-nevrand, revine psihologiei personalitatii. In viata cotidiana, un bun evaluator al personalitatii, trebuie sa fie capabil sa identifice acele etichete cu rol de "agent informational" care sunt valide si permit predictii corecte despre comportamentul celorlalti (Funder & Sneed, 1993). Conceperea aprecierii interpersonale conform acestui model deschide o cale pentru a re-conceptualiza procesul de perceptie corecta a personalitatii unui individ, si in egala masura constituie un fundament teoretic pentru elaborarea unor potentiale tehnici sau instrumente psihosociologice, care sa creasca acuratetea aprecierilor interpersonale. Studiul aprecierilor interpersonale si stabilirea unui tip de personalitate interpersonala este un punct de origine pentru o abordare integrata a psihologiei personalitatii si psihologiei sociale (Sneed, 1993; Funder, 1995).

In lucrarea Structura si dezvoltarea personalitatii, Gordon Allport sublinia importanta perceptiei corecte a celuilalt si faptul ca "aceasta trebuie sa constituie scopul esential in relatiile interpersonale". De corectitudinea perceptiei celuilalt depind in mare masura stabilirea, functionarea si evolutia relatiilor interpersoanale. Cunoasterea personalitatii este o conditie sine qua non a unei functionari normale a relatiilor interpersonale. In contextul relatiilor interpersonale tabloul personalitatii se intregeste, iar trasaturile psiho-morale individuale dobandesc relevanta.

Este greu de precizat care sunt cele mai valide criterii de evaluare a corectitudinii perceptiei celuilalt; exista tendinta de a compara imaginea pe care ne-o formam despre altii cu imaginea de sine pe care respectivele persoane si-o fac despre ele insele sau confrunta impresiile personale cu impresiile altora. In ciuda acestor dificultati, mecanismele psihologice ale corectitudinii si erorii in perceptia interpersonala sunt reflectate de o serie de teorii psihosociologice, cum ar fi de exemplu: 1. teoria atribuirii; teoria congruentei cognitive; 3. teoria balantei cognitive sau a echilibrului cognitiv si; 4. teoria disonantei cognitive.
3 Locul si rolul relatiilor interpersonale in structura personalitatii

Relatiile interpersonale constituie o puternica sursa mobilizatoare si dinamizatoare a intregii vieti psihice a individului, ocupand un loc central in structura personalitatii. Relatiile interpersonale reprezinta cadrul, contextul de formare si de cristalizare treptata a trasaturilor personalitatii, care sunt relatii interumane interiorizate. Din acest punct de vedere, relatiile interpersonale nu constituie doar continutul personalitatii, ci si esenta ei. La randul sau personalitatea influenteaza relatiile interpersonale. Relatiile interpersonale sunt puternic saturate psihologic, ele vehiculand si manifestand intreaga gama a componentelor psihice ale sistemului personalitatii, de la cele emotionale pana la atitudini si trasaturi de personalitate (M. Golu, 1993, pp. 119). Sistemul relatiilor interpersonale defineste dinamica personalitatii individuale, personalitatea existand, formandu-se si manifestandu-se in si prin relationare. influentarea reciproca dintre relatiile interpersonale si personalitate constituie o conditie esentiala, care asigura atat formarea personalitatii, cat si actiunea ei adecvata in diferite contexte sociale.

Personalitatea interpersonala, nivelul sau dimensiunea interpersonala a personalitatii se defineste ca fiind personalitatea individului asa cum este ea perceputa de catre toti membrii grupului si cum se releva ea grupului in ansamblul sau, in functie de natura si structura acestuia, de statutele si rolurile membrilor, de tipurile de interactiune dintre ei, de contributia adusa de fiecare la realizarea scopurilor grupului. Personalitatea interpersonala este rezultat si produs al actiunilor si interactiunilor individului in cadrul grupului, o sinteza a tot ceea ce este tipic pentru individul respectiv, a ceea ce este comun despre el in opinia membrilor grupului.

In perceperea celorlalti, ca si in cazul autoevaluarii, un rol fundamental il detine formarea si utilizarea unui sistem propriu de constructe personale. Cunoasterea stilului apreciativ propriu sau identificarea stilului apreciativ al celorlalti, furnizeaza informatii despre propria personalitate, dar si despre natura relatiilor interpersonale potentiale. Stilurile apreciative reflecta structura personalitatii, intrucat atitudinile, emotiile, cognitia se intrepatrund in evaluarile interpersonale (S. Chelcea, 1983, pp.247).

Stilul de relationare interpersonala reprezinta o dimensiune importanta a personalitatii, avand valoarea unui invariant functional, alaturi de imaginea de sine, structura caracteriala si stilul cognitiv (intelectual). Stilul interpersonal are ca nucleu modelul relatiilor primare, insa configuratia sa finala depinde de o serie de alti factori, cum ar fi: trasaturile de personalitate ale subiectului, structura Eului si a imaginii de sine, inteligenta sociala, experienta de viata, statutul socio-economic, caracteristicile principalelor grupuri de apartenenta, modelele si normele socio-culturale care regleaza raporturile sociale.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }