QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Ramurile si rolul psihologiei

RAMURILE SI ROLUL PSIHOLOGIEI


Ramurile psihologiei. Datorita cercetarilor efectuate de psihologi s-au acumulat foarte multe cunostinte referitor la personalitate, inteligenta etc. Unele cunostinte au un caracter predominant teoretic. Altele au un caracter practic si sunt utilizate in educatie, organizarea muncii, tratarea bolilor psihice etc. Odata cu acumularea cunostintelor psihologia s-a divizat in mai multe ramuri. Din acest motiv nu putem vorbi despre psihologie ca despre o stiinta unitara. Psihologia este un sistem de discipline teoretice si aplicative care are aproximativ 30 - 40 de ramuri intre care exista numeroase relatii. Vom enumera cele mai importante ramuri.

1.Psihologia generala este disciplina psihologica centrala cu un caracter teoretic. Ea studiaza legile generale ale activitatii psihice umane si explica conceptele fundamentale ale psihologiei. Psihologia generala pune la dispozitia celorlalte ramuri cunostintele sale teoretice si metodele sale. La randul lor celelalte ramuri prin cercetarile lor ajung la unele concluzii generale care sunt integrate in sistemul de cunostinte al psihologiei generale (Rosca, 1976, p. 18).2.Psihologia varstelor sau psihologia dezvoltarii studiaza caracteristicile evolutiei psihice, particularitatile psihice ale copilului, adultului si batranului (de exemplu caracteristicile atentiei, memoriei, afectivitatii, inteligentei la diferite varste) (Schiopu, p. 555).

3.Psihopatologia studiaza modificarile patologice ale proceselor psihice cum ar fi halucinatiile, obsesiile, mitomania etc. (Schiopu, p. 572).

4.Psihologia medicala studiaza reactia psihica fata de boala, relatiile bolnavului cu familia si personalul medical, atitudinea fata de moarte etc. (Schiopu, p. 565).

5.Psihologia pedagogica studiaza aspectele psihologice ale educatiei copilului, adultului, batranului, educatia persoanelor cu deficiente, a bolnavilor psihici etc. In functie de aceste domenii educative psihologia pedagogica are o serie de subramuri de exemplu:              

psihologia scolara care studiaza din punct de vedere psihologic procesul instructiv-educativ care se desfasoara in scolile de masa la varsta scolara propriu-zisa (6 - 19 ani); (Radu, p. 5).                                                          

psihopedagogia speciala care studiaza din punct de vedere psihologic educatia persoanelor cu deficiente (nevazatori, surzi, deficienti motor, oligofreni, persoane cu tulburari de vorbire etc.) (Verza, p.3).

6.Psihologia muncii studiaza din punct de vedere psihologic omul implicat in procesul de productie. Ea studiaza probleme ca solicitarile psihice ale profesiunii, (unele munci solicita inteligenta, altele atentia, perseverenta, dexteritatea manuala), selectia profesionala, orientarea si reorientarea profesionala, formarea deprinderilor de munca, psihologia grupurilor de munca etc. (Schiopu, p. 549).

Alte ramuri aplicative ale psihologiei sunt: psihologia comertului, reclamei, sportului, artei etc.


Observatie. Nu trebuie sa confundam ramurile si curentele psihologiei. Curentele reprezinta conceptiile teoretice care orienteaza modul in care sunt abordate problemele practice. De ex. o ramura este psihopedagogia care se ocupa de educatie. Educatia poate fi studiata din punctul de vedere al behaviorismului care pune accent pe formarea deprinderilor si obisnuintelor, pe acordarea recompenselor si pedepselor, din punctul de vedere al psihanalizei care pune analizeaza relatia mama-copil, al curentului umanist care studiaza problemele motivatiei etc.

Curentele psihologiei se pot ocupa de aceleasi probleme, pot avea aceleasi ramuri, dar explica si solutioneaza problemele in functie de conceptiile lor teoretice.


Rolul psihologiei. Psihologia are un rol teoretic important deoarece explica stiintific fenomenele psihice si deosebirile psihice dintre indivizi. De asemenea are un rol practic deoarece contribuie la cresterea eficientei activitatilor umane si la cresterea gradului de satisfactie al persoanelor care actioneaza.
De ex. daca intr-o scoala exista un cabinet de asistenta psihopedagogica, psihologul are rolul de a stabili cauzele esecului scolar si de a gasi metode potrivite pentru a imbunatati rezultatele scolare ale copiilor care se confrunta cu aceasta problema; el incearca sa afle cauzele tulburarilor de comportament si metodele prin care acestea ar putea fi inlaturate etc. In acest fel el contribuie la cresterea eficientei activitatii instructiv-educative; in acelasi timp daca elevul este ajutat sa aiba rezultate scolare mai bune si sa se adapteze mai bine in colectiv va creste si gradul sau de multumire, satisfactie.


Intrebare

Ar fi utila infiintarea unor cabinete de psihologie in cadrul Universitatii? Daca ati raspuns afirmativ aratati cu ce fel de probleme credeti ca s-ar adresa studentii psihologului.


Rezumat


1. Psihologia este stiinta care studiaza sistemul psiho-comportamental uman.

2. Activitatea umana (conduita) are doua laturi: psihicul si comportamentul.

3. Psihicul este un ansamblu de stari, insusiri, fenomene si procese subiective ce depind cu necesitate de mecanismele cerebrale si de interactiunile cu lumea obiectiva.

4. Comportamentul este alcatuit din toate manifestarile care pot fi observate din exterior, de catre cei din jur (miscarile, mesajele verbale spuse sau scrise, mesajele nonverbale (intonatia, accentul, mimica, gesturile), reactiile emotionale).

5.Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea psihologia ca stiinta independenta nu a existat. Problemele studiate azi de psihologie apartineau filosofiei, medicinii, teologiei.

6. Psihologia a devenit o stiinta independenta ca urmare a utilizarii metodei experimentale in studierea fenomenelor psihice. Pentru formarea psihologiei ca stiinta a avut o deosebita importanta infiintarea primului laborator de psihologie experimentala de catre W. Wundt in anul 1879, in Germania.

7. Curentele psihologiei studiaza fenomenele psihice si comportamentul din diferite puncte de vedere. Teoriile lor se completeaza reciproc.

8. Psihologia are 30 - 40 de ramuri. Unele ramuri (de exemplu psihologia generala) studiaza sistemul psiho-comportamental uman din punct de vedere teoretic. Altele (de exemplu psihologia medicala, pedagogica, a muncii) aplica cunostintele psihologiei in diferite domenii de activitate.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }