QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Psihologie DevelopmentalaViolenta se converteste treptat in lege si averea in cunoastere. Ellen Kay numea veacul XX Secolul Copilului. Piéron observa ca in momentul nasterii fiecare dintre noi reprezinta un candidat la umanitate si ca atare o potentialitate care va urca treptele umanizarii doar sub actiunea sinergica a factorilor educativi. Varsta copilariei este incontestabil mai lunga la om decat la orice alta specie.
Orientarea teleomorfa apare desueta pentru ca a interpretat psihicul copilului dupa tiparele oferite de cel adult. Teoria Homunculus-ului in baza careia copilul este un om la scara redusa va fi detonata si ramasa - prin urmare - fara temei in urma interventiei lui J. J. Rousseau - autorul romanului Emil sau despre Educatie - 1762. A ramas celebra si de o inversunata actualitate invitatia pedagogului francez - Incepeti prin a studia mai bine pe elevii vostri caci desigur nu-i cunoasteti deloc.Comenius, Rousseau, Pestalozzi si Frőbel au amorsat prin clasicismul pedagogic tectonica responsabila de punerea si dispunerea in relief a Psihologiei Copilului. Metoda experimentala si statistica prin reprezentantii lor au asigurat si explicat azimutul Psihologiei Varstelor. A. Binet & Th. Simion proiecteaza Scara Metrica a Inteligentei in 1909. Wallon fondeaza Laboratorul de Psihologie a Copilului. Dupa opinia lui ontogenetic survine seria de crize ce restructureaza izocron personalitatea individului.
Daca Piaget e preocupat de geneza logicii, Wallon ce acorda in traficul sau curentul de opinie prioritate afectivitatii apare interesat de geneza fiintei umane - fenomen ambasat prin inter-relationarea cu semenii. Psihologul francez e cel care introduce insa conceptul de Durata Concreta - ansamblul transformarilor cantitative / calitative pe care omul le itinereaza brusc sau lent ca urmare a raporturilor stabilite de acesta cu ambianta. J. Piaget e ctitorul Epistemologiei Genetice in baza careia se abordeaza si califica structurile operatorii antrenate sau manipulate pe traseul ori in pasajele evolutiei ontogenetice a gandirii copilului. Inteligenta si gandirea reprezinta operatiile ce iau nastere prin interiorizarea unor actiuni. Gandirea formala semnifica momentul superior de echilibrare dintre obiect si subiect - 13 ani. Afectivitatea ocupa un loc periferic si aceasta pentru ca ea nu creeaza nimic intelectual. Goethe spunea ca in realitate copiii reprezinta Dimineata Minunata a Omenirii. Gibran compara parintii cu un arc de la care copiii sunt trimisi departe ca niste Sageti Vii. Constantin Noica nota in Jurnalul Filozofic - Discipolul vine la tine sa-ti ceara. Tu trebuie sa-l inveti ca nu are nimic de primit si ca trebuie sa creasca. Discipolul vrea sa devina iedera . . . desi trebuie sa devina doar el insusi.


Ereditatea constituie premisa si Mediul - conditia iar Educatia reprezinta factorul determinant al dezvoltarii personalitatii umane. Proprietatea fundamentala a materiei vii de-a conserva si transmite de la antecesori la succesori ceea ce e definitoriu pentru specia respectiva. Genele sunt plasate pe cromozomi intr-o liniara exigenta si sunt formate din acizi nucleici - ARN si ADN. Whole-ul genelor reprezinta Genotipul. In fiecare celula umana exista intre 20 000 si 125 000 de gene. Potentialul genetic rezulta din mixarea unitatilor materne si paterne. Orice specie are un anumit numar de cromozomi - omul poseda 23 de ligi unde 22 de perechi sunt autozomi si sunt prezenti la ambele sexe iar o pereche de cromozomi heterozomi. Ovulul contine intotdeauna un cromozom X in timp ce spermatozoidul poate contine si unul Y ceea ce arata ca sexul viitorului prunc e hotarat doar de spermatozoid. Nu toate genele de pe cromozomul X au echivalente pe cromozomul Y si asta pentru ca primul e de 5 ori mai mare decat celalalt. Prin urmare la sexul masculin apar caractere recesive Sex-Linkate. Genetic baiatul e inavantajat pentru ca nu poseda decat un cromozom X si aceasta explica si de ce el se dezvolta mai lent decat fata de la varsta intra-uterina pana la pubertate. Rata nou-nascutilor care prezinta tare cromozomiale este destul de frecventa - 1 la 100.
Diagnoza pre-natala a anomaliilor genetice :
- Amniocenteza consta in prelevarea unei mostre de lichid amniotic ce contine si celule ale
fetusului de la femeia gravida in a XVI-a saptamana de sarcina.


- Sonografia sau FonoStorm-ul acuza acolo unde e cazul pico-cefalia si acefalia
Maladii cromozomiale
- Sindromul Down sau mongolismul e provocat de aparitia in timpul meiozei a unei aberatii la nivelul celei de-a 21-a perechi de autozomi care genereaza fie o perturbare a pedantarii cromozomilor fie prezenta redundanta a unui cromozom adica 47 in loc de 46 cat e normal pentru om. Aceasta maladie apare frecvent la pre-senescenta.
- Sindromul Turner e specific sexului feminin si e cauzat de absenta unui cromozom X din perechea XX ceea ce inseamna ca-n acest caz exista doar 45 de cromozomi iar marca specifica e XO. Pacientele respective sunt sterile si scunde cu o forma bizara a gurii si a urechii.
- Sindromul 3X e prezent doar la femei si explica astfel formula ptaismozomiala XXX. Nu se poate vorbi de un retard mental.
- Sindromul Klinefelter survine exclusiv la sexul masculin prin intrusierea unui cromozom X ceea ce duce la formula XXY.
- Sindromul X fragil se denunta prin formula XYY.
Fenotipul survine prin interactiunea Genotip - Mediu.
Aberatiile cromozomiale inexistente la parintii si la bunicii maladivului trebuie considerate native dar nu mostenite. Ereditatea e o premisa cu o logica probabilistica ce poate remite individului o sansa sau o tara. Ereditatea umana poseda un set pauper de instincte si prin urmare copilul e total dependent de parintii lui. Psihicul apartine Fenotipului si ca atare el presupune interactiunea Ereditate - Mediu. Schizofrenia si comportamentul agresiv au importante premise ereditare. Cand pentru gemelari unul dintre frati sufera de schizofrenie sansele ca si celalalt sa dezvolte o maladie idemica sunt de 50 % pentru mono-vitelini si de doar 15 % pentru bi-vitelini. Copiii parintilor schizofrenici vor fi de 10 ori mai afectati de boala respectiva in comparatie cu restul populatiei.
Patrimoniul nostru ereditar e constelat multiplu si difuz ceea ce inseamna ca e functie de solicitarile si consecintele recurente ale Fenotipului. La nastere orice fiinta umana ce poseda un IQ standard 90 tezaurizeaza o anume potentialitate creatoare.
Sarcina gemelara mono-vitelina e dependenta de data la care se produce diviziunea zigotului :
- daca aceasta are loc in prima zi post-fertilizare gemenii respectivi poseda fiecare placenta,
corion sau amniotic propriu
- daca diviziunea survine in urmatoarele 7 zile de la conceptie mono-vitelinii in cauza sunt
dotati cu placenta si corion dar cu sac amniotic separat
- daca diviziunea survine in intervalul din a 7-a si a 13-a zi de la fecundare, gemenii mono
vitelini partajeaza deopotriva placenta, corionul si sacul amniotic
- atunci cand diviziunea se realizeaza intre a 13-a si a 14-a zi post-fecundare atunci apar
gemenii siamezi
Deoarece partajeaza acelasi spatiu uterin unul dintre gemeni e mereu dezavantajat ceea ce ii va determina o constitutie fragila. Adesea cel mai mic e mai precoce si mai dinamic dupa nastere. Gemenii se dezvolta intr-un ritm oarecum tardiv si asta pentru ca fiecare din ei se multumeste cu celalalt.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }