QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Fundamentele psihologiei – test grila





Fundamentele psihologiei – test grila


MULTIPLE CHOICE


1. Psihicul uman este un sistem:

a) static

b) probabilist

c) dinamic

d) dinamic-evolutiv


1.

a+b

2.

c+d

3.

b+d

4.

a+b+d



ANS:    3


2. In conceptia lui S. Freud, inconstientul este:


1.

integral innascut

2.

dobandit in copilarie

3.

o componenta a lui este innascuta, o alta dobandita



ANS:    3


3. In definirea psihologica a constiintei esentiala este:

a) dimensiunea teleonomica

b) dimensiunea motivationala

c) dimensiunea etica

d) dimensiunea cognitiva


1.

a+b+d

2.

a+c+d

3.

c+d

4.

a+d



ANS:    4


4. Alegeti cele doua forme genetice (bazale) in care se structureaza constiinta:

a) constiinta morala

b) constiinta stiintifica

c) constiinta de sine

d) constiinta juridica

e)  constiinta lumii externe


1.

a+b+c+e

2.

b+d+e

3.

a+c+d+e

4.

b+d

5.

c+e



ANS:    5


5. Constiinta este:


1.

suma functiilor si proceselor psihice particulare

2.

suma proceselor cognitive

3.

un nivel calitativ superior al organizarii psihice, caracterizat printr-o emergenta integrativa ireductibila



ANS:    3


6. Constiinta de sine este o functie:


1.

proiectiva

2.

autoreflexiva

3.

reflexiva



ANS:    2


7. Constiinta de sine:


1.

genereaza identitatea Eului

2.

deriva din identitatea Eului

3.

nu are nicio legatura cu identitatea Eului



ANS:    1


8. Sinteza interioara este un stadiu in formarea:


1.

constiintei lumii externe

2.

subconstientului

3.

constiintei de sine



ANS:    3


9. Functia reglatoare a constiintei consta in:

a) sistematizarea informatiilor

b) planificarea activitatii

c) generarea unor proiecte noi

d)  evaluarea rezultatelor actiunilor intreprinse


1.

b+c

2.

a+b+d

3.

a+c+d

4.

b+d



ANS:    4


10. Perceptia este:


1.

o senzatie complexa

2.

o structura cognitiva distincta

3.

o suma de senzatii



ANS:    2


11. Perceptia reflecta:


1.

proprietati esentiale si generale ale obiectelor

2.

proprietati esentiale amalgamate cu proprietati neesentiale, accidentale

3.

proprietati situational-accidentale



ANS:    2


12. Determinantii perceptiei includ:


1.

exclusiv factorii obiectivi externi

2.

factorii obiectivi externi si factorii subiectivi interni luati separat

3.

exclusiv factori subiectivi interni

4.

factorii obiectivi externi si factorii subiectivi interni in interrelatiune



ANS:    4


13. Perceptia monomodala consta in:


1.

perceperea unui obiect o singura data

2.

perceperea aceluiasi obiect de mai multe ori

3.

perceperea oricarui obiect pe calea unui singur analizator



ANS:    3


14. Interpretarea, ca faza a procesului perceptiei, inseamna:


1.

stabilirea semnificatiei si utilitatii obiectului pentru activitatea subiectului

2.

incadrarea obiectului intr-o clasa

3.

relationarea obiectului cu experienta anterioara



ANS:    1


15. Invariantii de structura (buna forma) in perceptie rezulta din:


1.

numarul elementelor componente

2.

relatiile dimensional-metrice dintre elementele componente

3.

marimea elementelor componente



ANS:    2


16. Iluziile sunt rezultatul:


1.

halucinatiilor

2.

excedentului de informatie

3.

efectelor de camp



ANS:    3


17. Rolul setului in perceptie este:


1.

intotdeauna pozitiv

2.

atat pozitiv, cat si negativ

3.

intotdeauna negativ



ANS:    2


18. Legea structuralitatii-integralitatii perceptiei se poate demonstra:


1.

cu ajutorul figurilor lacunare (incomplete)

2.

cu ajutorul figurilor duble

3.

cu ajutorul figurilor suprapuse



ANS:    1


19. Caracterul mijlocit al gandirii consta in aceea ca:


1.

se fixeaza direct pe scop

2.

foloseste procedee logico-formale

3.

opereaza cu informatii furnizate de alte procese psihice



ANS:    3


20. Care dintre scolile psihologice explica rezolvarea problemelor prin fenomenul „insight”


1.

introspectionista

2.

gestaltista

3.

asociationista

4.

behaviorista



ANS:    2


21. Care a fost obiectivul principal al scolii de la Wűrzburg


1.

sa demonstreze caracterul evolutiv al gandirii

2.

sa ilustreze trecerea de la concret la abstract

3.

sa demonstreze ca gandirea se trage din reprezentare

4.

sa demonstreze caracterul pur al gandirii, desfasurarea ei fara nici un acompaniament imagistic



ANS:    4


22. Notiunea este:


1.

un model informational imagistic

2.

un model informational izomorfic

3.

un model informational homomorfic esentializat



ANS:    3


23. Piramida notiunilor se structureaza dupa criteriul:


1.

polaritatii

2.

generalitatii

3.

sinonimiei

4.

contrastului



ANS:    2


24. Continutul notiunilor se dezvaluie in:


1.

succesiunea reprezentarilor

2.

judecata

3.

interactiunea dintre cuvant si imagine



ANS:    2


25. Care este proprietatea dupa care J.Piaget a stabilit trecerea de la stadiul preoperator la cel operator in dezvoltarea ontogenetica a gandirii


1.

finalitatea

2.

structuralitatea

3.

continuitatea

4.

reversibilitatea



ANS:    4


26. Procesarea de tip inductiv asigura:

a) descoperirea a ceea ce este comun mai multor cazuri individuale

b) identificarea obiectelor in contextul lor natural

c)  trecerea de la individual la general


1.

b+c

2.

a+c

3.

a+b

4.

a+b+c



ANS:    2


27. Procesarea de tip deductiv asigura:


1.

trecerea de la general la particular

2.

trecerea de la concret la abstract

3.

trecerea de la real la virtual



ANS:    1


28. Deosebirea intre operatiile concrete si cele formale ale gandirii consta in:


1.

planul de desfasurare

2.

continutul asupra caruia se aplica

3.

rezultatul la care ne conduc



ANS:    2


29. Operatia generalizarii consta in:


1.

colectarea la un loc a mai multor genuri de informatii

2.

evidentierea asemanarilor intre obiecte si fenomene

3.

extinderea unor insusiri si relatii stabilite anterior pe un numar limitat de cazuri individuale asupra tuturor cazurilor individuale de acelasi fel



ANS:    3


30. Abstractizarea consta in:


1.

asamblarea insusirilor esentiale

2.

detasarea unei insusiri din contextul celorlalte

3.

extragerea si retinerea unor insusiri si eliminarea altora



ANS:    3


31. Algoritmul este aplicabil:


1.

oricarei probleme bine definite

2.

oricarui gen de probleme

3.

doar problemelor de matematica



ANS:    1


32. Euristica se  subordoneaza:


1.

principiului tot sau nimic

2.

principiului incercarilor si erorilor

3.

principiului conexiunii inverse



ANS:    2


33. Gandirea euristica este solicitata:


1.

in orice situatie slab definita

2.

doar in creatia artistica

3.

doar in jocul de sah



ANS:    1


34. Reteaua semantica se realizeaza:


1.

pe baza relatiei de sinonimie

2.

pe baza relatiei de subordonare - incluziune

3.

pe baza apropierii spatiale a notiunilor



ANS:    2


35. Ca activitate decizionala, gandirea:


1.

ierarhizeaza notiunile in ordinea generalitatii




2.

reduce incertitudinea in situatii alternative

3.

realizeaza planificarea actiunilor



ANS:    2


36. Comunicarea desemneaza:


1.

schimburi de energie

2.

orice fel de schimburi in societate

3.

schimburi de informatie



ANS:    3


37. Latura semantica a comunicarii consta in:


1.

legatura unidirectionala intre emitent si receptor

2.

legatura selectiv – determinata intre ceea ce se emite si ceea ce se receptioneaza

3.

raportarea adecvata de catre receptor a mesajului la realitate



ANS:    3


38. Latura pragmatica a comunicarii rezida in:


1.

modul de folosire a alfabetelor si codurilor

2.

valoarea mesajelor pentru receptor

3.

coerenta succesiunii mesajelor



ANS:    2


39. Corectitudinea comunicarii se reflecta in:


1.

promptitudine

2.

utilitate

3.

fidelitate



ANS:    3


40. Codarea, recodarea, decodarea – presupun:

a) trecerea de la un mesaj la altul

b) transferul informatiei de pe un tip de semnale pe altul

c) intelegerea mesajului receptionat


1.

a+b+c

2.

b+c

3.

a+b



ANS:    2


41. Care din proprietatile de mai jos definesc algoritmul

a) concretitudinea

b) generalitatea

c) fidelitatea

d) finalitatea

e) determinarea


1.

a+b+c+d+e

2.

a+c+d+e

3.

b+c+d

4.

a+c+e

5.

b+d+e



ANS:    5


42. Criteriul principal dupa care gandirea stabileste optimalitatea deciziei este:


1.

rapiditatea aplicarii ei

2.

presiunea timpului

3.

functia de utilitate



ANS:    3


43. Strategia minimax se aplica in:


1.

formarea notiunilor

2.

adoptarea deciziilor

3.

rezolvarea problemelor slab definite



ANS:    2


44. Potrivit legii lui Zipf, lungimea cuvintelor dintr-o limba este invers proportionala cu:


1.

dificultatea articularii

2.

locul ocupat in propozitie

3.

frecventa folosirii in comunicare



ANS:    3


45. Latura semantica exprima:


1.

o legatura de similitudine

2.

o legatura designativa

3.

o legatura spatiala



ANS:    2


46. Legatura cuvantului cu obiectul:


1.

este predeterminata

2.

este directa

3.

este mediata prin imagine

4.

este impusa din afara



ANS:    3


47. Intelegerea structurilor verbale este determinata de:

a) lungimea lor

b) ordinea sintactica a cuvintelor

c) compatibilitatea semantica dintre cuvinte


1.

a+b

2.

a+b+c

3.

a+c

4.

b+c



ANS:    4


48. Modelul gramaticii generative presupune:


1.

prevalenta regulilor sintactice asupra celor morfologice

2.

corelarea laturii semantice cu cea pragmatica

3.

interactiunea intre mai multe niveluri integrative ierarhice ale realitatii lingvistice



ANS:    3


49. Factorul esential de care depinde alegerea cuvintelor in procesul comunicarii este:


1.

contextul

2.

dispozitia interlocutorilor

3.

obiectul comunicarii



ANS:    3


50. Diferentialul lui J. Osgood vizeaza:


1.

stabilirea raporturilor sintactice

2.

stabilirea raporturilor semantice

3.

stabilirea raportului particular – general



ANS:    2


51. Veriga eferenta a limbajului include:

a) componenta vizuala

b) componenta motorie manuala

c) componenta auditiva

d) componenta fono - articulatorie


1.

b+d

2.

a+c

3.

a+c+d

4.

b+c+d



ANS:    1


52. Functia reglatorie a limbajului consta in:


1.

reflectarea legaturii dintre cuvant si obiect

2.

influenta asupra atitudinii si comportamentului celor din jur

3.

alternarea rolurilor intre emitent si receptor



ANS:    2


53. Limbajul intern este:


1.

vocabularul latent al unui subiect

2.

premisa dezvoltarii limbajului extern

3.

limbajul extern selectiv comprimat



ANS:    3


54. Modelul tridimensional al gandirii apartine lui:


1.

J. Piaget

2.

P.J. Guilford

3.

O. Selz

4.

W. Kőhler



ANS:    2


55. Care din componentele de mai jos se includ in veriga eferenta a limbajului:

a) auzul fonematic

b) fono – articulatorie

c) vizuala

d) motricitatea manuala


1.

b+c+d

2.

a+b+d

3.

a+c

4.

b+d

5.

a+b+c+d



ANS:    4


56. Care din urmatoarele notiuni contine mai multe insusiri comune:


1.

om

2.

animal

3.

mamifer



ANS:    2


57. Afectivitatea reflecta:


1.

proprietatile fizice ale stimulilor

2.

variatiile mediului intern al organismului

3.

raportul dintre evenimentele din plan intern si evenimentele din plan extern



ANS:    3


58. Emotia poate fi provocata de:


1.

actiunea oricarui stimul

2.

actiunea stimulilor nocivi

3.

actiunea stimulilor semnificativi



ANS:    3


59. Declansarea emotiei se produce:


1.

in urma deliberarii subiectului

2.

in mod involuntar, neintentionat

3.

cand subiectul nu este atent



ANS:    2


60. In prim – planul constiintei subiectului se impune:


1.

semnul trairii emotionale

2.

durata trairii emotionale

3.

intensitatea trairii emotionale



ANS:    1


61. Caracterul polar al emotiilor deriva din:


1.

intensitatea stimulilor

2.

starea de motivatie a subiectului

3.

semnul raportului dintre evenimentele externe si cele interne



ANS:    3


62. „Optimumul emotional” este determinat de:


1.

intensitatea trairii

2.

semnul trairii

3.

imaginea obiectului



ANS:    1


63. Proprietatea convertibilitatii se refera la:


1.

schimbarea intensitatii emotiei

2.

schimbarea semnului emotiei

3.

schimbarea referentialului emotiei



ANS:    2


64. Trairea emotionala:


1.

urmeaza producerii reactiilor periferice

2.

are loc concomitent cu reactiile periferice

3.

precede reactiile periferice



ANS:    3


65. Care din asertiunile de mai jos apartine teoriei James – Lange


1.

„Fug pentru ca mi-e frica”

2.

„Mi-e frica pentru ca fug”



ANS:    2


66. In acceptiune restransa, motivatia desemneaza:


1.

totalitatea mobilurilor interne care stau la baza conduitei

2.

nevoia de hrana

3.

semnalizarea unei stari de necesitate



ANS:    3


67. Dinamica motivationala se subordoneaza:


1.

principiului „tensiune – reductie”

2.

legii efectului

3.

legii contrastului



ANS:    1


68. Care din urmatoarele entitati motivationale poseda stabilitatea cea mai mare in timp:


1.

interesul

2.

idealul

3.

aspiratia

4.

trebuinta



ANS:    4


69. La baza ierarhizarii motivelor A. Maslow a pus:

a) criteriul genetic

b) criteriul prioritatii satisfacerii

c) criteriul complexitatii

d) criteriul specificitatii umane


1.

a+c+d

2.

b+c

3.

a+c

4.

b+d



ANS:    4


70. Optimumul motivational exprima:


1.

intensitatea absoluta a motivului

2.

caracterul homeostatic al motivului

3.

raportul invers proportional intre intensitatea motivului si dificultatea 

sarcinii






Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }