QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Factorii dezvoltarii psihice a omului
Factorii dezvoltarii psihice a omului


Prin dezvoltare in general se subintelege un proces obiectiv, universal si general necesar,care se realizeaza ca o miscare ascendenta de la simplu la compus, de la inferior la superior. Prin trecerea de la o stare calitativa veche la una noua mai desavarsita. In general procesul dezvoltarii implica progresul,continua reannoirea, inlocuirea vechiului prin nou.Toate aceste caracteristici sunt specifice si pentru dezvoltarea psihicii.
Factorii – circumstantele ce actioneza permanent si care au o importanta esntiala si decisiva in dezvoltarea psihica. In psihologie se deosebesc urmatoarele conceptii privitor la factorii dezvoltarii psihici si anume:

1. Conceptia biogenetica

2. Conceptia socio-genetica

3. Conceptia convergentei

Referitor la conceptia socio-genetica. Aceasta conceptie porneste de la Helvetiues, care considera ca de la nastere toti oamenii sunt egali si ca numai mediul social este de vina ca ei sunt diferiti.

Partasi ale acestor idei in zilele noastre este si renumitul psiholog american Jerom Bruner (profesor la Universitatea din New York) .In acest sens fiecare dintre noi ar putea deveni un Eminescu. In realitate insa nu se intampla, dupa cum se demonstreza experienta sociala chiar in aceleas conditii sociale oamenii se dezvolta diferit. Prin urmare nu putem nega completamente si rolul factorului biologic (ereditar).

Insa dezvoltarea psihica are un sir de conditii sociale din care fac parte:

- Comunicare- Educatia

- Instruirea

- Autoinstruirea

- Cultura societatii respective

- Literatura,arta,obiceiurile,traditiile

- Stiinta

- Activitatea si activismul omului in societatea data

- Nivelul de dezvoltare economica,politica

Despre rolul acestor factori in special la etapele initiale ale dezvoltarii omului ne vorbesc asa numitele experimente naturale cu copii – Maugli,care nimerind de mici in mediul animal n-au reusit sa se dezvolte normal si sa revina in societate. Asemenea cazuri sunt cunoscute peste 30 in istoria omenirii,cand copiii au fost furati de lupi,maimute,oi,ursi,etc.

Aici vine si exemplu cu doua fetite (Amala si Camala) crescute intr-o haina de lupi in India, care nu au reusit sa se achizitioneze cu comportamentul uman,in ciuda eforturilor depuse de psihologii W.H.Kellog si Squires (1921).

Aceste experimente montate de natura ne conduc la concluzia ca,in afara culturii, „candidatii la umanitate” nu ajung niciodata oameni.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }