QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente psihologie

Conceptia despre sanatate si boala - manifestari simbolice ale inconstientului

MANIFESTARI SIMBOLICE ALE INCONSTIENTULUINu este vorba (Freud) de o idee speculativa, ci de o idee ce se bazeaza pe date empirice - clinice. Argumentul pe care il extrage Freud pornind de la experienta psiho-terapeutica este ca intre simptomul nevrotic - ce tine de boala psihica - si fenomene ca: actul ratat sau visul - care (traditional) tin de sanatate exista o relatie structurala: atat simptomatologia cat si visul/ actul ratat sunt formatiuni de compromis ce rezulta din intalnirea dintre doua tendinte antagoniste - una tinand de inconstient, alta tinand de constiinta si de normele culturale.
Din punct de vedere istoric, aceasta idee este considerata de Freud confirmata in 1904, cand publica "Psihopatologia vietii cotidiene". Ea este dedicata actului ratat si Freud considera ca in masura in care si actul ratat, ca si visul - are o structura identica cu cea a simptomului, inseamna ca fenomenele ce tin de sanatate si fenomenele ce tin de boala nu se deosebesc esential prin nimic.


Exemplu: (Freud, Introducere in Psihanaliza); de mai multe ori pe zi aceasta pacienta trecea din camera ei in cea invecinata, unde se aseza la masa.apoi chema femeia de serviciu, careia ii dadea o insarcinare oarecare sau o concedia imediat, fara a-I spune nimic. Apoi revenea in camera ei.din asocieri: in noaptea nuntii sotul (.) a trecut in cateva randuri din camera sa in cea a sotiei in intenta de a realiza actul sexual, dar nu a reusit. Dimineata sotul, pentru a evita rusinea la care l-ar fi expus asternutul curat, a turnat cerneala pe el.


Notiuni

Structura simptomului


Tendinta refulanta - cerinta fidelitatii - desi se despartise de fata (mare), nu era divortata. Se izolase de lume pentru a se feri de tentatii;

Tendinta refulata - adevarul - recunoasterea faptului ca sotul este impotent, ca despartirea este iminentasi ca viata trebuie traita ( )


Visul


Are un continut manifest - ceea ce visatorul poate relata; acest continut fiind o rezultanta, o forma de compromis intre dorinta de a dormi (ce tine de sistemul constient - preconstient) si dorintele inconstiente (ce tin de inconstient).

dupaa Freud, este o satisfacere halucinatorie a unei dorinte inconstiente a Eului visatorului sa-si poata continua somnul.


Actul ratat


Formatiune de compromis ce rezulta din intalnirea dintre o idee/ activitate constienta si continului psihic ce tine de seria subliminala constient - preconstient sau inconstient. De obicei continuturi perturbatoare tin de tendinte si sentimente pe care educatia morala le combate/ le interzice; de tendinte egoiste, agresive, gelozie, invidie, dar si continuturi conditionate cultural care pot sa-l provoace.


OBSERVATIE


Desi Freud vorbeste despre ideea esentiala de relatie structurala intre simptom si act ratat sau vis, el nu sterge orice deosebire intre nevroza si psihopatologia vietii cotidiene: in timp ce nevroza afecteaza durabil functiile vitale, psihopatologia vietii cotidiene este pasagera si de obicei nu afecteaza functiile vitale (testarea realitatii).


Vindecarea din punct de vedere al psihanalizei


Nu consta in disparitia simptomelor - nu-si propune sa-l aduca pe pacient intr-o stare anterioara - ci sa-l ajute sa-si realizeze posibilitatile blocate de anumite perturbari ale dezvoltarii psihice.


Melanie Klein: psihanaliza urmareste realizarea unei personalitati bine integrate ce ar avea drept caracteristici urmatoarele doua aspecte:

maturitatea emotionala:

(a)   individul sa poata accepta gratificatii substitutive pentru dorintele infantile (sublimare);

(b)   capacitatea creierului de a se bucura de placere fara conflict (contrar la nevroza);

realizarea unui echilibru intre viata interioara si adaptarea la realitate.Semnificatia epistemologica a conceptiei psihanalitice despre boala si sanatateDaca intre sanatate si boala psihica nu exista o deosebire de natura ci doar de grad rezulta ca boala psihica (nevroza) poate fi folosita ca model pentru studiul starii de sanatate.


Ceea ce - in conditiile vietii psihice integrale este imperceptibil/ inaccesibil devine abordabil in conditiile bolii psihice. Freud spunea: "cum se intampla adesea in biologie, fenomenele normale si cele ce se apropie de normal reprezinta un obiect de studiu mai putin favorabil decat cele anormale."


Exemplu: modul in care Freud vrea sa explice religia totemica pornind de la zoofobiile infantile. Aceasta zoofobie este surprinzatoare in masura in care copiii sunt mai apropiati de acestea. De cele mai multe ori apar in absenta unor experiente negative cu acele animale. Acest fenomen este inregistrat mai ales la baieti, in jurul varstei de 5 ani.


Exemple de obiecte animale fobogene: cai, caini, pisici, pasari, gandaci, fluturi; uneori animalele din povesti devin fobogene (Freud, "Omul cu lupi".)


Exemple: Micul Hans are o fobie de cai: se temea ca nu cumva pe strada sa fie muscat de cal, sau sa vina seara la el si sa-l muste.


Un baiat de 9 ani - care de patru ani suferea de fobie de caini, se comporta astfel: cand vedea un caine plangea si striga: "draga caine, sa nu faci nimic, ca voi fi cuminte" (adica sa nu cante la vioara = sa nu se masturbeze)


Micul A.. (Ferencszi): s-a dus la tara la 2 ani si a vrut sa urineze in cotetul gainilor. O gaina l-a ciupit. Anul urmator si-a inchipuit ca e gaina, caraia si cotcodacea. Dupa ce si-a revenit, vorbea doar de pasari de curte, iar in atitudinea sa fata de ele gasea o mare ambivalenta:

atitudine negativa - in jocul preferat: taiatul gainilor;

atitudine pozitiva - dedusa din spusele sale: "acum eu sunt mic, sunt un puisor. Cand voi creste, ma voi face gaina, iar cand voi fi mare voi fi cocos." "Tata e cocos".


Zoofobia infantila este legata de complexul lui Oedip.


Totemismul


Este o religie arhaica bazata pe credinta ca oamenii se trag din totemi, ce - data fiind functia de stramos - face obiectul unui cult. Poate fi animal, planta. Acest totem este "tabu"; nu poate fi ucis/ mancat.


Exista totusi un obicei - pranzul totemic - care permite in anumite ocazii uciderea si mancarea totemului.


Deci - in religia totemica - exista o ambivalenta a afectiva marcata fata de totem, care este stramosul tribului, ce seamana cu ambivalenta copilului fata de animalul din fobie. Acest element comun il determina pe Freud sa considere ca drama oedipiana ce se joaca in fiece existenta s-a petrecut aievea la inceputurile umanitatii cand tatal hoardei primitive a fost ucis de fiii sai, care - pentru a-I prelua functiile si atributiile l-au mancat. In urma acestei activitati canibalice - odata cu satisfacerea tendintei ostile fata de tata, au iesit la suprafata sentimente pozitive din aceasta ambivalenta fata de tata, care au dus la aparitia primelor sedimente de cultura: interdictia de a ucide totemul si de a avea relatii sexuale cu o femeie apartine acestui totem; exogamia.MANIFESTARI SIMBOLICE ALE INCONSTIENTULUIActul ratat


Vacaroiu face urmatorul act ratat: referindu-se la investitie spune "In primul rand .nici un efort nu este prea mic"


Explicatie: ce era in inconstient? Discursul   neapartinand lui Vacaroiu, acesta - de fapt considera ca este vorba despre o misiune prea dificila, eforturile ar fi prea mari; ar fi fost bine sa fi fost mai mici (?!)


Actul ratat este dintre manifestarile simbolice ale inconstientului - cea mai accesibila pentru observatia curenta. Se produce frecvent. De asemenea, este foarte transparent. Actul ratat este foarte putin complex si mai intelogibil.


Conditii de existenta a actului ratat


1.   sa fie o trebuinta de moment;

2.   persoana ce produce actul ratat sa-l poata realiza corect in oricare moment;

3.   autorul actului ratat trebuie sa fie capabil sa recunoasca justetea observatiei ce I-l sesizeaza;

4.   autorul actului ratat devenit constient de gresala sa sa nu poata explica in primul moment, atribuindu-l intamplarii, hazardului, neatentiei.


Definitia actului ratat: actul ratat este actul psihic ce rezulta din interferenta a doua intentii: una constienta si alta preconstienta sau inconstienta, prima fiind intentia perturbata, iar a doua fiind intentia perturbatoare.


Freud

Sustine ca actul ratat rezulta din alte acte psihice si nu se datoreaza unor cauze organice.

actul ratat are un sens = in spatele lui este mereu o intentie ce-i explica existenta.

Freud - de cate ori vorbeste de manifestarile simbolice ale inconstientului subliniaza autonomia vietii psihice in raport cu nivelul somatic, respingand teoriile fiziologice sau psiho-fiziologice.


Teorii prefreudiene despre actul ratat1.  Atitudiea profanului: desconsiderarea actului ratat; acestuia nu I se acorda atentie pentru ca, de cele mai multe ori nu are consecinte practice majore si pentru ca este un fenomen pasager. Este atribuit intamplarii.

2.  Teoriile stiintifice:

q   Teoriile fiziologice si psiho-fiziologice: actul ratat ar fi produs datorita actiunii unor cauze fiziologice sau fizice generale: tulburari de circulatie, fenomene psiho-fiziologice: oboseala, surescitare, distragerea atentiei.

Freud arata ca actul ratat apare si la persoanele ce nu sunt obosite, distrate sau surescitate.

Performanta fizica* nu depinde mereu de concentrarea atentiei asupra activitatii respective.

Exista cazuri in care concentrarea atentiei asupra unei activitati automatizate creeaza perturbari. Exista cazuri in care concentrarea atentiei este ineficienta (vezi interventia amintirilor)*

Actul ratat poate fi sugerat.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }