QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente psihologie

Chestionarele de personalitate Eysenck - EPQ si Pichot - PNPChestionarele de personalitate Eysenck - EPQ si Pichot - PNP

Chestionarul de personalitate - EPQ, Eysenck

EPQ - este o varianta noua din seria de chestionare binecunoscute in practica psihologica ale lui Eysenck (MMQ - chestinarul medical Maudsley, MPI -Inventarul de personalitate Maudsley, MPI- Inventarul de personalitate Eysenck).

In versiunea utilizata si adaptata de noi (1990) pentru aplicarea sa in mediul militar romanesc, EPQ include 5 scale: Extraversiune (E), Psihotism (P), Neuroticism (N), scala de minciuna sau de dezirabilitate sociala, disimulare (L) si scala de devianta comportamentala (C), fata de 3 scale existente in primele versiuni ale autorului (E,N,L).

Modelul personalitatii propus de Hans Eysenck prevede existenta a 3 dimensiuni fundamentale :

- Extra - Introversiunea (E);

2 - Neuroticism - Stabilitate (N);

3 - Psihotism (P).

Extraversiunea - descrie o persoana deschisa, tonica, care agreeaza stimularea si careia ii displace singuratatea;

Introversiunea - explica un comportament linistit, rezervat, in lupta continua pentru autocontrol si reprimarea excitarii;

Neuroticismul - este descris ca o trasatura specifica unei persoane labile emotional, deseori anxioasa si depresiva,cu dificultati in restabilirea echilibrului psihic dupa socuri emotionale.

Stabilitatea - opusa neuroticismului, descrie o persoana calma, ce nu este usor impresionabila;

Psihotismul - descrie o structura individuala inclinata spre un comportament agresiv si ostil, egocentric si impulsiv, cu o sensibilitate scazuta fata de sentimentele semenilor. In varianta pozitiva poate fi original si creativ, cu preferinte pentru risc si aventura, pentru lucruri bizare si oameni ciudati.

Devianta comportamentala (C) - este o scala mai recenta care integreaza itemi din scalele N,P,si E si care incearca sa surprinda comportamentul inclinat spre devianta si antisocial ( experimentata mai intai in compozitia lui EPQ - junior, apoi si in compozitia lui EPQ pentru adulti).

EPQ a fost experimentat in numeroase tari, facand obiectul unor studii interculturale extinse ( Bulgaria, Franta, Germania, Italia, fosta Iugoslavie, Spania, Ungaria si Romania)

In cadrul studiului realizat in Romania (sept.1989) s-a facut comparatie intre esantionul romanesc (465 barbati si 549 femei) cu esantionul englezesc, existand o consistenta buna a factorilor P, E, N si L la ambele loturi.

In varianta adaptata de noi pentru adulti in mediul militar, chestionarul contine 90 itemi; 30 itemi din cadrul scalelor N, P, si E au fost integrati in scala devianta comportamentala -C.

Versiunea adapatata la Universitatea din Cluj-Napoca in 1990 la care a participat si Sybil Eysenck, contine 4 factorii P,E,N si L -79 itemi.

EPQ - Chestionarul de personalitate -etalonul in note standard T realizat de noi pe unlot de militari cu studii superioare - ofiteri (N = 543)

EPQ-Chestionarul de personalitateScala si tipul de raspuns

Itemi aferenti

Total itemi

E

AF


P

AF


N

AF


L

AF


C

AF


TOTALEPQ - Chestionarul de personalitate - etalonul in note standard T realizat de noi pe un lot de militari cu studii superioare - ofiteri (N = 543)


E

P

N

L

C

NB-NT

NB-NT

NB-NT

NB-NT

NB-NT

NB-NT

NB-NT

NB-NT

NB-NT


53

32

34

67


51

29

66

22

55

37

37

70

27

54

33

69

24

58

43

40

73

30

56

36

73

27

61

48

43

76

32

58

39


29

63

53

46


34

61

43


32


59

49


37

63

46


35


6439

66

49


37


70

55


42

6840


75

58


44

70

56


-42


80

61


46


59


50


86

64


49


63Chestionarul PNP (de nevrotism) Pierre Pichot


Diagnosticheaza pe un evantai de 3 scale clinice (tendinte nevrotice - N, paranoice - Pa si psihopatice - Ps) si o scala de minciuna -L;

Este alcatuit din doua parti : prima parte cuprinde un test de asociere impusa de alegere din 20 serii de cuvinte si un test de alegere/respingere din 20 gusturi alimentare proba proiectiva, obiectiva);

In a doua parte se aplica un chestionar cu 83 itemi (afirmatii la persoana I-a) la care se solicita un raspuns trihotomic: A ? F.

Tendintele nevrotice (N), cand se aplica si prima parte, integreaza si punctajul obtinut de subiect la aceasta parte proiectiva(se acorda cate un punct pentru fiecare item la prima parte si cite 2 puncte la itemii chestionarului)

In practica selectiei de personal, in domeniul militar s-a adaptat si s-a folosit cu succes numai chestionarul cu cei 83 itemi, fiind mai usor de scorat si de interpretat rezultatele prin analiza comparative cu scalele clinice similare din componenta altor chestionare(EPQ).

PNP - este adecvat pentru aplicare la subiecti cu nivel mediu al studiilor scolare, adica populatiei generale.

Este un instrument clinic care nu traumatizeaza prin modul de alcatuire a itemilor.

Cu ajutorul acestuia sunt identificati, indeosebi, subiectii nevrotici, dar si o parte din acei subiecti cu tendinte paranoice si cu personalitati de tip psihopatic.

La itemii scalei de nevrotism (N) punctajul se dubleaza in comparatie cu celelalte scale ale chestionarului.

Grila de corectie a chestionarului PNP


Scala si tipul de raspuns

Itemi aferenti

Total itemi

N


AF


L


AF


Pa


AF


Ps

AF


TOTALEtalon PNP - studii medii (N=870)

N

L

Pa

Ps

NB - NT

NB - NT

NB - NT

NB - NT

NB - NT

NB - NT

NB - NT

NB - NTInterpretarea notelor standard:


10. NT≥ 80=NT extrem de ridicata

NT 79-NT70= NT foarte ridicata

NT69-NT60= NT ridicata

NT59-NT56= NT medie spre ridicata

NT55-NT54= NT medie superioara

NT53-NT47= NT medie

NT46-NT45 = NT medie inferioara

NT44-NT40= NT scazuta

NT39-NT30= NT foarte scazuta

NT≤ 29= NT extrem de scazuta
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }