QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Calitatile ingrijirii materne necesare unei dezvoltari normale

Calitatile ingrijirii materne necesare unei dezvoltari normale


In 1951, Bowlby, a realizat pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) un raport in care se arata ca esential pentru dezvoltarea mentala sanatoasa a copilului este necesara a avea o relatie calda, intima si continua cu mama. Care dupa parerea acestuia mama nu poate fi inlociuta de altcineva nici macar temporar de altcineva. Acesta sustine in continuare relati mama-copil si priveste atasamentul fata de o singua "figura materna" si se recomanda obisnuirea copilului cu alte persoane care il vor ingriji sa se faca treptat. Bowldy a ajuns in urma studiilor efectuate la un numar de sase caracteristici considerate ca fiind indispensabile unei bune ingrijiri materne,(George Neamtu, 2003). Acestea sunt:O relatia de iubire

Cercetarile efectuate atat in plan longitudinal cat si in plan transversal au demonstrat ca exista o legatura stransa intre dezvoltarea psihologica ulterioara a copilului si relatiile familiale. Daca in familie lipseste apropierea calda a membrilor, copilul va fi mai dispus sa dezvolte un comportament antisocial.

Atasamentul

Majoritatea copiilor dezvoltamun puternic atasament fata de parinti. Acesta prezinta insa o multitudine de forme individuale a intensitatii si distributiei. Atasamentul nu se dezvolta exclusiv fata de mama ci si fata de tata, rezultand atasamente multiple, dar de intensitate diferita. O caracteristica a atasamemntului descrisa de Bowlby este monopolizarea. Monopolizarea determina copilul sa se fixeze pe o singura persoana si presupune ca aceeasi persoana sa se afle in contact prelungit cu copilul in perioada dezvoltarii atasamentului. Dar Schaffer si Emerson au aratat ca nu cantitatea timpul petrecut cu copilul este important ci calitatea timpului petrecut impreuna, intensitatea interactionarii parintelui cu copilul. Mamele care ii acorda o mare atentie vor stabili o relatie de atasament mai puternica deca cele care nu au in permanent copilul in apropriere. Atasamentul mai puternic este prezent la mamele care se joaca cu copilu decat la cele care intra in contact cu micutul doar pentru al ingriji. Promtitudinea raspunsurilor din partea mamei atunci cand copilul plange este asociata cu atasamentu. Atasamentul se mai poate dezvolta si fata de frati sau surori . Prezenta acestora la varste fragede in preajma copilului poate reduce anxietatea provocata de diferite situatii stresante . Atasamentul poate sa mai apara si fata de persoane care se joaca cu copilul chiar daca nu il hranesc.

O relatia continua
Un studiu realizat in 1968 Douglas et al., a aratat ca problema nu este separarea in sine de parinti ci momentul in care ea se produce si contextul. Acestia considera ca separarile episodice nu sunt neparat un lucru rau pentru dezvoltarea individului pe parcursul vietii. Separarile fericite il pot chiar proteja pe copil de efectele negative ale unor posibile separari stresante pe viitor.

O interactiune stimulativa

Pentru argumentarea acestei nevoi s-au folosit cu precadere studii comparative realizate cu subiecti din familie si subiecti institutionalizati. Iar diferentele obtinute in evaluarile psihologice au fost motivate prin cantitea si calitatea contactelor stimulative prezente in cele doua situatii.

O relatie cu o singura persoana

Studiile efectuate cu privire la atasament au sugerat ca este importanta apropierea fizica in sine, dar si calitatea relatiilor prilejuite de aceasta.

Mentinerea copilului in propria casa

Cercetarile efectuate au demonstrat ca efectele institutiilor care preiau sarcina de " surogat matern" sunt negative. Studile care s-au realizat in acest domeniu au aratat ca o multime de factori sunt importanti si cu efect in dezvoltarea normala a copilului. Cum ar fi : protectia, alimentatia, jocul cu alti copii sau chiar cu parintii, disciplina, comunicarea parinte-copil. Prin toate aceste aspecte parintii sunt importanti.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }