QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

SEDINTA CU PARINTII - Ascultarea de bunavoie

SEDINTA CU PARINTIITEMA: “ Sa-i invatam cu dragoste autodisciplinarea pe copiii nostri

SUBIECTUL : Ascultarea de bunavoie.

SCOPUL : Constientizarea parintilor cu metodele adecvate de a se impune si de a se face ascultati de catre copii.


“ Parintii trebuie sa decida care va fii calitatea vietii lor de familie si apoi sa aplice disciplina necesara pentru a atinge aceasta calitate. Astfel, viata va impinge familia in directii diferite, iar copii vor devenii mai degraba victime decat invatacei.

( Gladys Hunt, honey for a Child`s Heart )
La inceputul sedintei cu parintii inainte de a anuta tema sedintei pentru destinderea admosferei aplic parintilor un mic test de personalitate :

Tu ce fel de parinte esti?

Te-ai gandit vreodata cum ar trebui sa fie parintele perfect? Aceasta “perfectiune” are mai multe intelesuri care tin strict de educatie si mentalitate. Cel mai mult iti doresti sa ai o relatie stransa cu cel mic, sa te considere o buna prietena si nu un dusman care ii doreste raul. Primii pasi spre o buna comunicare in copilarie afecteaza relatia voastra si in adolescenta. Ideal este sa fii cate putin din fiecare tip de parinte si sa-i arati dragostea cum poti mai bine fara a ajunge la violenta fizica sau la un rasfat exagerat.

Exista mai multe tipuri de parinti: parintele autoritar, parintele hiperprotector, parintele permisiv, parintele nepasator, parintele democratic si parintele perfectionist. Tu ce fel de parinte esti?

1. Parintele autoritar
Acest tip de parinte vrea sa fie vazut de catre copilul sau ca un mic “zeu”, sa fie respectat, iar deciziile sa nu-i fie puse la indoiala niciodata, deoarece considera ca el face cele mai bune alegeri si stie intotdeauna ce este mai bine pentru copil. Independenta copilului nu este permisa, fiind considerata o atitudine rebela, iar greselile sunt sanctionate frecvent chiar si prin utilizarea pedepselor fizice.

Adesea relatia dintre un parinte autoritar si copilul sau este tensionata si lipsita de comunicare, copilul pierzandu-si increderea in parintele sau.

Din cauza acestui comportament tiranic al parintelui, copilul va deveni timid si supus si nu va fi apt sa ia deciziile corecte in viata, obisnuit fiind ca hotararile sa le ia parintele in locul sau mereu. Atitudinea dominatoare face din copil unul excesiv de ordonat si respectuos fata de toti cei din jurul sau. El va fi riguros si perfectionist, dominat de teama ca ar putea gresi.

2. Parintele hiperprotector
Fiind excesiv de atent la nevoile copilului, acest tip de parinte sufoca copilul si nu ii permite acestuia sa aiba macar o urma de independenta.

Crescandu-l ca intr-un “glob de sticla” de teama ca odorul sa nu pateasca ceva, acesta este privat de realitate si ferit de toate pericolele- astfel ca la maturitate nu va sti cum sa depasesca situatiile dificile. Vesnic cocolosit, el va fi dependent de cei din jurul sau si incapabil de a lua decizii in viata de unul singur, traind cu impresia ca parintii vor fi mereu langa el sa-l indrume.

3. Parintele permisiv
Relatia dintre parintele permisiv si copilul sau este dominata de afectivitate, copilul fiind considerat nepretuit. Parintele este foarte atent la toate nevoile copilului, satisfacandu-i orice pofta si sanctionand rar comportamentul neadecvat al copilului sau. Tocmai din acest motiv, copilul devine rasfatat, obraznic si neascultator. Copilul crescut de un astfel de parinte nu isi cunoaste limitele si poate chiar sa devina agresiv daca nu i se face pe plac.

4. Parintele nepasator
Parintele nepasator este cel care nu ii arata copilului niciun pic de afectiune, neglijandu-l si aratandu-i ca nevoile si parerile sale nu conteaza.

Copilul se va inchide in el, devenind timid si neimpartasind sentimentele cu cei din jur. Deoarece crede ca parerea lui nu conteaza, el va fi usor influentabil si va crede intotdeauna ca parerile celorlalti sunt mai bune decat ale lui.

5. Parintele democratic
Acest tip de parinte imbina atitudinile, stie sa ii fie prieten copilului cand e nevoie, dar stie sa fie si autoritar atunci cand e cazul.

Copilul va fi independent, i se va permite sa-si exprime parerile si nemultumirile, ii va respecta pe cei din jurul sau si va accepta cu fruntea sus criticile, invatand din greseli.

6. Parintele perfectionist
Parintele perfectionist este cel care vrea sa faca din odorul sau un adevarat “Einstein” de la o varsta frageda. El nu intelege ca cel mic isi formeaza abilitatile in functie de varsta si dezvoltare si insista sa fie ascultator, respectuos, manierat, sa invete excelent, sa stie limbi straine chiar atunci cand singura preocupare a copilului ar trebui sa fie joaca.
In cadrul sedintei cu parintii voi incerca sa tin un “curs de educare a parintilor” bine inteles la initiative lor dup ace au ales din mai multe teme propuse in cadrul primei sedinte cu parintii.

Ii voi face sa inteleaga care sunt cele trei scopuri care trebuie sa ii calauzeasca fiecare decizie in educatia copiilor.

Iata ce trebuie sa va intrebati:

ce voi face pentru a-mi ajuta copiii pentru a devenii autodiscipinati ?

ce voi face pentru a prevenii si a stinge conflictele?

ce voi face pentru a pastra sau a cladi sintaminte de valoare de sine ale copiilor mei ?

Voi folosii o prezentare in power point care sa ofere exemple concrete de conflicte si solutionarea lor. Aplic metoda palariilor ganditoare si cer parintilor sa identifice concret din viata de zi cu zi a proprilor copii conflicte. Gasesc soutii impreuna.

Parintii au ocazia sa se cunoasca intre ei sa isi schimbe pareri sa observe cum procedeaza fiecare din ei in cazul unui conflict sa observe varietatea conflictelor.


Voi prezenta un material cu importanta disciplinei de sine pe care il vom dezbate impreuna.Le voi explica de ce este importanta prevenirea conflictelor

La sfarsitul sedintei le prezint probleme conflictuale din cadrul grupei si solutiile gasite pentru prevenirea sau ameliorarea conflictului.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }