QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Personalitatea consilierului scolarPersonalitatea consilierului scolarUn doctor pentru sufletul tau


Restructurarea societatii - cu tot ce inseamna drumul spre democratie : schimbarea scarii valorilor, noi configuratii politice, disparitia unor unitati de productie o data cu pierderea locurilor de munca pentru unii angajati – este insotita inevitabil de drame umane, uneori cu consecinte ireparabile.  Insecuritatea locului de munca, lipsa resurselor materiale provocata de pierderea definitiva sau temporara a locului de munca sunt principalele cauze ce provoaca suferinte sufletesti. Tot atat de stresanta poate fi – pentru unii cu convingeri puternic inradacinate – si schimbarea ierarhiei valorilor. Ce este bine, normal, etic acum poate sa nu mai coincida – si nu mai coincide – cu ceea ce se considera ca atare pana atunci.
Si apar dramele. Oameni ce sufera langa altii care, fie ca au mai mare rezistenta la stress, fie ca au reusit sau au gasit o portita de adaptare la schimbari.

Ai ajuns intr-un punct dramatic al existentei tale? Esti intr-o criza de inspiratie pentru gasirea unor solutii la probleme vitale? Ti se pare ca toti te-au parasit, ca ai ramas singur in fata greutatilor? Inainte de a da curs unor scenarii regretabile pentru tine – dar si pentru cei ce te iubesc – deschide usa unui astfel de consilier. Te va primi cu toata caldura sufleteasca – inainte chiar de a-ti cunoaste problema sau de a intui vre-o solutie. Te va asculta inspirandu-ti incredere spre a-ti deschide sufletul. De aici va incerca sa “prinda” orice amanunt care sa-i serveasca pentru a construi – impreuna cu tine – o cale, un plan de actiune. Vei observa ca “povara” nu mai este asa de grea, o duci impreuna cu cineva, cu un expert care “vede” mai departe, largeste orizontul si-ti permite sa vezi si tu ceea ce pana atunci nu puteai, fiind prea marcat afectiv de problema ta.

N-o sa-ti vina sa crezi! Aspecte pe care nu le banuiai ti se releva, usi ce pareau inchise ti se deschid, increderea incepe sa revina si viata incepe sa-ti zambeasca din nou si sa te indemne sa lupti pentru ea. Simti chiar un sentiment de regret ca ai putut, pentru moment, sa te gandesti sa renunti la ea.

Nu, consilierul nu este un vanzator de iluzii.El este initiat in cunoasterea “tainitelor” sufletului, pune umarul alaturi de tine in construirea unui plan, te invita sa-l respecti, urmareste sa-ti educe vointa de a actiona. La nevoie pune in actiune sistemul sau relational, te integreaza si pe tine intr-un astfel de sistem, invitandu-te la comunicare. Vei intelege atunci ca poti mai mult decat credeai, iti vei descoperi noi valente, aptitudini si deschideri spre domenii de activitate – unele, adevarate “hoby-uri” pentru tine - pe care le tineai ascunse intr-un colt al sufletului.

Cea mai mare descoperire – si cel mai mare castig in urma unui astfel de demers – va fi ca viata e bunul cel mai de pret, ca merita sa lupti pentru ea si ca pentru asta ai nevoie de sprijin si de comunicare.Pentru aceasta sunt serviciile de consiliere, oferite fie de specialisti din cabinetele de consiliere, fie de invatatori sau profesori animati de dragoste fata de copii si buni cunoscatori ai particularitatilor lor de varsta si psiho-individuale.

In structura personalitatii consilierului scolar pot fi identificate urmatoarele trasaturi aptitudinale (empatie, sensibilitate si dragoste pentru copii, creativitate, capacitate de anticipare si cunoastere a individualitatii elevilor) si directionale (ascendenta, echilibru emotional, energie si perseverenta, mobilitatea comportarii, consecventa si obiectivitate). In linii mari portretul unui consilier scoate in evidenta calitati de fin psiholog si pedagog cu experienta in campul didactic, deprinderi sociale, capacitatea de a stabili cu usurinta relatii interpersonale si  de a comunica cu orice tip de client. In formatia sa profesionala trebuie sa intre o buna orientare in camp social, pe piata muncii, cu o structura a valorilor flexibila, avand in centru, ca valoare suprema, omul. Ca trasaturi individuale s-ar putea sublinia sinceritatea, intelepciunea, inteligenta, simtul umorului, o buna memorie, calmul si un inalt grad de rezonanta la vibratia afectiva a celor din jur.

Pregatirea sa profesionala include cunostinte despre ciclurile vietii si dezvoltarii personale, despre sanatate si boala, despre familie si cuplu, despre grupurile sociale, despre dezvoltarea carierei, despre managementul resurselor umane, teoriile invatarii, managementul stresului si etica in consiliere.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }