QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.



AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente pedagogie

Jucariile preferate



JUCARIILE PREFERATE


Aceasta lista cuprinde "primele jucarii" care s-au dovedit a fi preferate de catre copii.

Amintiti-va ca fiecare copil este diferit, asa ca alegeti jucarii care par a fi asemanatoare cu alte lucruri pe care copilul/ studentul dumneavoastra le-a gasit placute sau asemanatoare cu unele comportamente proprii-stimulatoare manifestate de copil.

Scopul initial este de a determina cat mai multe feluri de articole (stimuli) care pot servi drept incurajare in timpul invatarii. Prin observarea si introducerea articolelor care apeleaza la raspunsurile individuale ale copilului fata de senzatii (stimuli), noi putem construi un numar mare de incurajari posibile.



Va rugam sa notati faptul ca nu este recomandat ca copii sa fie lasati singuri sa "se joace" cu aceste jucarii.

Nu dorim ca copilul sa continue sa fie "incurajat in mod automat" prin comportamente proprii - stimulatoare sau jucarii. In schimb, ele ar trebui sa fie folosite pentru a-l angaja/ antrena pe copil (asociati parintele/ instructorul si sunetele/ cuvintrele cu incurajare). Cu oricare dintre aceste jucarii sau activitati, folosirea anticipatiei, expresiile faciale animate, mentinerea controlului asupra partilor jucariilor, si surpriza pot fi folosite pentru a asigura faptul ca si dumneavoastra luati parte la distractie(asociat cu incurajarea).


Jucarii care se misca liniar (stimulare vizuala)

Simpla prezentare a articolelor s-ar putea sa nu fie eficienta pentru copil. Incercati sa miscati jucariile in fata copilului in acelasi fel cum misca el de obicei lucrurile pentru a-i atrage atentia copilului catre obiect. Aratati-i obiectele cu foarte multa nerabdare si drama in vocea sau in mimica dumneavoastra pentru a-i arata cat de interesante le considerati dumneavoastra.

Unelte/ instrumente de colorat/ desenat - markere, acuarele, creioane colorate.

Instrumente pentru lovire, tropaire, prindere - linguri de lemn, bete pentru tobe, spatule, plase pentru insecte, bate de baseball, lopeti.

Lucruri care se misca, sau care pot fi facute sa se miste, intr-o maniera liniara - orez/ nisip/ bobi care se scurg dintr-o cana, trenuri, masini, linii desenate de alti oameni, picioare de papusi/ animale, baghete magice, panglici pe un bat, sticle care tasnesc sau sticle pentru sport umplute cu apa, furtunuri/ tuburi.

Bete pentru ploaie sau jucarii care permit fluidelor sa se miste dintr-o parte in alta cand sunt rasturnate.


Jucarii care se invart (stimulare vizuala)

Unor copii le plac obiectele care se rotesc doar daca nu este asociat nici un sunet, altora le plac obiectele rotitoare cu lumini, iar altii inca prefera obiectele care se rotesc doar daca se aude si muzica. Incercati diferite tipuri de jucarii pentru a stabili care este preferinta copilului. Asigurati-va ca va implicati si dumneavoastra in joc prin mentinerea controlului asupra partilor, stand pe jos la nivelul copilului cat de aproape va permite el si folosindu-va corpul (mimica, miscari exagerate), anticipare si surpriza (pentru a fi siguri ca si dumneavoastra sunteti inclus in distractie - asociat cu incurajari).

Mecanisme/ roti - atat motorizati cat si mecanici.

Titireze - acelea cu lumini, sunete cat si cele silentioase.

Bete cu panglici - rasucire in cercuri.

Jucarie "Bee Bop" - aceasta jucarie are 3 cercuri care se rotesc si pe care sunt ingramadite flori si animale. Ea poate fi gasita la raionul cu jucarii pentru nou-nascuti.

Lanterne care au in varf jucarii care se rotesc sau care difuzeaza lumina in cercuri.

Jucarii "Merry-go-rounds" = carusel, mori de vant, masini pe drumuri, trenuri pe sine.

Jucarii muzicale cu parti care se invart.

Baloane umflate si care sunt apoi lasate sa zboare, de cele mai multe ori se vor roti in cercuri in timp ce se dezumfla.


Miscare (stimulare vestibulara)

Multor copii le place miscarea si jucariile care genereaza sau creeaza miscare. Fiti doar atenti sa observati pe copil cu grija pentru a va asigura ca miscarea nu-l stimuleaza prea mult. Conform cu literatura OT, in general, miscarea inainte si inapoi apare mai putin stimulenta decat miscarea dintr-o parte in alta. Cea mai stimulenta miscare pare a fi cea rotationala (de invartire) si ar trebui sa fie folosita cu grija. Combinarea unei varietati de miscari este in general mai stimulenta decat o singura miscare. Asa ca, daca doriti sa calmati un copil, s-ar putea sa-i oferiti miscari de leganare, in timp ce atunci cand doriti "sa treziti" copilul, s-ar putea sa doriti sa-i oferiti miscari mult mai variate si mult mai stimulatoare.

Leganarea oamenilor intr-un scaun balansoar sau in timp ce stau in picioare - unii copii pot fi incurajati prin miscare dar s-ar putea ca lor sa nu le placa atingerea, asa ca experimentati diferite feluri de a tine/ imbratisa copilul.

Scaune de leganat/ balansoare, calut balansoar, jucarii care se leagana.

Leagane-standard sau "facute acasa". Diferite materiale cum ar fi lycra pot oferi mai multa presiune si un spatiu mai mic pentru a se adauga placerii leganatului pentru unii copii. Pe piata exista multe leagane "terapeutice" care pot oferi diferite tipuri de miscari combinate cu diferite tipuri de atingeri. Incercati sa vedeti ce pare sa-i placa copilului.

Alergatul - asigurati-va ca copilul este capabil sa aleaga intre conditiile de mediu care fac alergarea distractiva (prinsa) si periculoasa (alergarea in strada). De exemplu, s-ar putea ca dumneavoastra sa doriti sa jucati prinsa numai intr-o anumita camera a casei dar nu in altele sau afara pentru a adauga multe diferente intre cadre/ decoruri asa incat copulul sa nu aiba tendinta de a fugi de dumneavoastra atunci cand nu jucati. Invatati-l pe copil raspunsuri de siguranta cum ar fi "stop" sau "vino aici" daca aveti de gand sa jucati prinsa cu copilul.

Carusele, alte jucarii care se calaresc si care se invartesc - asa cum s-a mentionat mai sus, asigurati-va sa monitorizati supra-stimularea.

Saritul - plase elastice, paturi, pernite.

"Prabusirea" - saritul pe pernite, fiind "aruncat" pe pat (bineinteles cu blandete).


Atingerea (stimularea tactila)

Multi copii par sa se bucure de felul cum simt texturile lipicioase. Altii rasund bine la tipuri diferite de masaj sau de presiunea adanca (apasarea). Multor copii pare sa le placa apasarea, folosind palma dumneavoastra mai degraba decat un fel de atingere mai usoara, sacadata dar experimentati deoarece toti copii sunt unici. Fiti siguri ca sunteti atenti la felul cum reactioneaza copilul la stimularea tactila fata de miros. Unor copii s-ar putea sa le placa simtul tactil dar sa considere mirosul neplacut. Incercati atat cu articole mirositoare cat si cu articole fara miros (inodore).

Adezive/ etichete pe haine.

Material lipicios sau altfel de material de tip gogoasa. Acestea pot fi cumparate sau facute dupa retetele din cartile pentru copii.

Jucarii lipicioase din cauciuc - serpi, personaje din desene animate, animale. Acestea pot fi de multe ori gasite in magazinele cu jucarii sau in cutiile "Cook .42..".

Manusi pentru mingi cu o parte lipicioasa folosita pentru a prinde mingi (sau orice altceva ce poate fi aruncat in ea).

Panglica/ banda aplicata pe alte materiale variate/ diferite.

Nisip, bobi, orez, cus-cus - unor copii le place sa se joace in si/ sau "sa-si ingroape" diferite parti ale corpului in astfel de medii.

Invelitul in paturi, prosoape, veste, imbratisari sau bagarea sub/ intre perne sau pernite.

Inotul/ jocul in apa.

Urcatul in/ prin corturi sau tunele.


Miros/ gust - unii copii sunt atrasi in mod special de mirosuri puternice sau mirosuri "unice". Pentru acesti copii, orice jucarie care miroase poate fi incurajatoare.


Sunet - unor copii le plac jucariile care fac zgomote ciudate sau "jucariile vorbitoare", dar altii le gasesc foarte neplacute, mai ales daca sunetul este brusc, tare sau neasteptat. Cand introducem aceste tipuri de jucarii este de cele mai multe ori bine sa le tinem la o anumita distanta fata de copil la inceput, apoi sa observam cum reactioneaza copilul. Pentru jucariile tipatoare daca acoperiti microfonul cu harite, carton sau spuma pentru a face sunetul mai mic poate avea ca rezultat atractia copilului fata de jucarie. Multi copii raspund la muzica dar nu la "vorba". Daca este asa, folosirea unei voci melodice sau lalaita atunci cand vorbiti cu copilul poate creste probabilitatea ca el sa raspunda. Vorbirea rapida, "de adult", poate fi extrem de neplacuta pentru unii copii. Experimentati cu diferite tonuri ale vocii, tonalitati si ritmuri pe masura ce observati reactia copilului.

Baghete muzicale, dispozitive care imita ploaia, instrumente muzicale.

Jucarii care vorbesc, calculatoare de jucarie, animale de jucarie care scot sunete.

Muzica de tempo-uri diferite - unii copii au unele preferinte anume, asa ca incercati diferite tipuri.


Jucarii si activitati de consolidare



Pentru copiii care prefera multa miscare:


Leagane - impinge, mai sus, mai repede, da-mi drumul, invarte.

Plimbari cu cosul pentru rufe - impinge, mergi, mai repede, mai incet, stop.

Rotire/ invartire, carusel, scaun care se invarte - sus, invarte, mergi, mai repede, jos.

Leganatul pe mingi de terapie - sus, jos, mergi, calareste.

Calaritul calauzelor sau in spatele terapeutului - ametit, necheaza, calareste, cal.

Plasa elastica - sari, stai, mergi, mai sus, nume de animale impaiate, personaje sa sara cu copilul, sa se ascunda.


Pentru copiii care prefera apasarea si/ sau gadilitul:


Imbratisari - imbratiseaza, mai strans, parti ale corpului.

Gadileli - gadila parti ale corpului.

Apasarea intre perne, saltele, invelitul in paturi.


Pentru copiii care prefera spatiile mici:


Corturi, cutii mari, tunele, paturi - in, afara, deschide, inchide, intuneric, lumina, ascunde, dormi, trezeste-te, zi, noapte.


Pentru copiii care prefera invartitul sau obiecte care se misca:


Titireze, mecanisme, roti - pune, impinge, scoate, inchide, deschide, cereti diferite culori sau marimi ale obiectelor.

Baloane - sufla, mai mare, culori, marimi.

Bule/ baloane - sufla, marimi (bazate pe marimea baghetei), "bule care se pot atinge", parti ale corpului, locatii, deschide, in, ud.

Esarfe colorate - culori, locatii, ascunde, afara.


Pentru copiii care preefra sunetele:


Bete muzicale, jucarii vorbitoare, instrumente - repede, incet, tare, incet, zgomotos, cantece.


Pentru copii care prefera obiecte lungi, inguste (bete):


Bete muzicale - tare, incet, repede, lent, distribuire.

Tuburi - impinge, scoate, in, afara, lung, scurt, greu, usor.

Baghete cu panglici/ baghete care stralucesc - in jur, sus, jos, lung, scurt, culori.


Pentru copiii care prefera lumini si culori:


Lite Brite - culori, nume de obiecte, locatii/ asezari.

Lanterne - luceste, nume de obiecte, gaseste, priveste, vezi, asezari.

Jucarii care se aprind, jocuri electronice, baghete care stralucesc.

Ooglies - inchis/ deschis, razi, nostim, gadila, stop, formari de intrebari, parti ale corpului.


Pentru copiii care prefera mirosurile:


Carti de scarpinat si mirosit, jucarii mirositoare - culori, mirosuri, nas, obiecte.


Pentru copiii care prefera o varietate de texturi:


Bobi si orez - ascunde, in, afara, acopera, plin, gol, toarna, mare, mic.

Minge de tensiune/ minge Koosh - stoarce, ascunde, asezari/ locatii, deschide, in, afara, mare, mic, arunca, prinde.

Viermi (tuburi alunecoase pe care este greu sa te tii) sau mingi alunecoase - alunecos, in, afara, a lipi, alunecos, moale, tare.

Aluat/ gogosi de jucarie - culori, obiecte (orice forme de prajituri), marimi, rostogoleste, impinge, deschide, in, afara.

Blocuri de construit (blocuri cu tepi/ ghimpi) - construieste, inalt/ scurt, culori, forme.

Pictatul cu degetul/ crema de ras - culori, murdar, ud, obiecte pictate, forme.

Carti cu texturi.

Nisip - construieste, toarna, ud, uscat, in, afara, sub, ascunde, pierdut, gasit.


Joc/ joaca simulata


Jucarii care pot fi folosite pentru jocuri simbolice dar care contin si un element de cauza-efect:

Grajd pentru cai cu pompa de apa.

Bucatarie cu ochiuri de aragaz care bolborosesc.

Papusi care pot manca.

Articole alimentare care isi schimba culoarea.

Articole alimentare Velcro.



Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }