QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Educatia si provocarile lumii contemporane: criza mondiala a educatiei, procese de tranzitie, solutii generale si specifice
Educatia si provocarile lumii contemporane: criza mondiala a educatiei, procese de tranzitie, solutii generale si specifice


Socializarea este procesul in care tot ce nu este innascut se asimileaza prin invatare.

Educatia reprezinta conduita constienta a acestui proces de invatare in care subiectul devine constient de relatiile sociale. Relatia dintre individ si societate este bilaterala, individul are rol activ, ca subiect, iar rezultatul este procesul socializarii progresive. Socializarea are 2 functii fundamentale:

1.functia de integrare asimilare se realizeaza o omogenizare si o standardizare a indivizilor ce apartin unui grup social;

2.functia de diferentiere contracareaza efectul primei functii.
Procesul de socializare este permanent, dar are regimuri diferite, este un proces progresiv si de individualizare, este o expresie particulara la fiecare individ. Schema invatarii in cazul procesului de educatie ca proces de socializare:

unde S = situatia educationala; R = comportament elev; Sr = efecte in mediul scolar ale comportamentului elevului cu actiune de feed-back.

Ca subsistem social, prin functiile ei culturale si formativ-educative, educatia este un factor de cultura si civilizatie. Ea pune in valoare energia umana prin formarea personalitatii, devenind astfel un important agent al dezvoltarii sociale, cu implicatii adanci asupra cresterii productivitatii muncii si a calitatii vietii.

Educatia este un proces complex de socializare si individualizare a fiintei umane in drumul sau spre umanitate. Influentele educative exercitate asupra unei persoane sunt de tip formal, nonformal si informal, din care rezulta cele 3 dimensiuni ale educatiei.

Educatia formala institutionala care se desfasoara in mod organizat si planificat, avand la dispozitie planuri de invatamant, programe si manuale scolare, necesare realizarii obiectivelor educationale, de catre cadrele didactice specializate.

Educatia nonformala sau extrascolara este tot o actiune organizata desfasurata insa in afara clasei, fie in mediul socio-cultural, prin teatre, muzee, biblioteci publice, manifestari cultural-artistice, excursii, concursuri, cercuri de obiecte din scoala, conferinte etc.

Educatia informala actioneaza prin mass-media (radio, televiziune, computere informationale, casete audio-vizuale si presa) prin influentele exercitate de familie, de civilizatia urbana, rurala si grupuri sociale prin activitati culturale si experiente de viata traita.


Educatia si provocarile lumii contemporane

Schimbarile rapide din societatea contemporana si mai ales mediile de comunicare au largit sfera educatiei scolare prin complectarea ei cu educatia nonformala si informala, care se cer integrate, oferindu-le elevilor posibilitati de selectare, sistematizare, interpretare si utilizarea informatiei obisnuite prin educatia nonformala si informala. Se propun in acest scop mai multe modalitati de articulare a continuturilor educatiei, spre exemplu: lectii tematice cu deschidere spre informatia obisnuita de elevi in cadrul nonformal sau informal, lectii in echipa centrate pe informatia obisnuita prin mass-media etc.

Continutul educatiei trebuie diversificat in raport cu cerintele dezvoltarii societatii, pentru ca scoala ca institutie de baza a unui stat de drept, pregateste cadrele necesare pentru toate sectoarele de activitate. Aceasta depinde in mare masura de cunostintele, priceperile, deprinderile, capacitatile, abilitatile si aptitudinile oamenilor formati prin educatie de spiritul lor inventiv si aplicativ. Lumea contemporana se caracterizeaza printr-o evolutie rapida si imprevizibila a stiintei si tehnicii generand o gigantica miscare de idei, de inventii si descoperiri, o crestere exponentiala a informatiei si tehnologiilor de varf. Educatia ca sistem social se gaseste in raport de dependenta functionala cu celelalte subsisteme (economic, politic, administrativ, juridic, medical). Instrumentul prin care educatia isi realizeaza functiile sale este invatamantul care poate fi considerat ca fiind cea mai mare intreprindere producatoare de forta de munca a unei tari.Educatia indeplineste mai multe functii:

Functia de inovare si dezvoltare economico-sociala formarea omului ca personalitate, creator de valori materiale si spirituale;

Functia formativa prin educatie omul se formeaza ca personalitate sub aspect intelectual, tehnologic si profesional, moral, estetic si fizic, capabil sa se integreze in dinamismul vietii sociale si sa contribuie la progresul acesteia;

Functia culturala transmite valorile culturii de la o generatie la alta, educatia fiind principalul factor generator de cultura si civilizatie;

Functia prospectiva formeaza un om receptiv fata de schimbari si capabil sa se adapteze la situatii noi. Se recomanda acordarea de mai multa atentie creativitatii, inteligentei si mai putin reproducerii, memorarii; deprinderilor algoritmizate.

Se impune introducerea noilor educatii:

Educatia pentru pace si cooperare;

Educatia pentru participare si democratie;

Educatia economica;

Educatia nutritionala;

Educatia pentru comunicare si mass-media;

Educatia pentru schimbare si dezvoltare.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }