QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Evaluarea in procesul de invatamant si educatie
EVALUAREA IN PROCESUL DE INVATAMANT SI EDUCATIE


Evaluare masurare. Apreciere. Decizie.

Evaluarea este activitatea comuna profesorului si elevului in cadrul careia se incheie circuitul predare invatare. Profesorul obtine pe calea feed back ului informatii referitoare la rezultatele activitatii de invatare, cunoaste performantele obtinute sau lipsurile inregistrate, precum si cauzele care le-au generat.

Evaluarea este o activitate complexa care propune realizarea mai multor operatii:

1.masurarea stabileste o relatie functionala intr-un ansamblu de simboluri si un ansamblu de obiecte subiecte sau evenimente.

2.aprecierea propune emiterea unei judecati de evaluare asupra rezultatului masurarii.
3.decizia reprezinta concluziile desprinse din interpretarea evoluarii rezultatelor.

Functiile evaluarii:

a.Functia de constatare si diagnosticare a performantelor obtinute de elevi, explicate prin factorii si conditiile care au condus la succesul sau insuccesul scolar.

b) Functia de reglare si perfectionare continua a metodologiei instruirii pe baza informatiilor obtinute din explicarea factorilor si a conditiilor ce au determinat rezultatele la invatatura.

c) Functia de predictie si decizie privind desfasurarea in viitor a activitatii didactice.

d) Functia de selectionare si clasificare a elevilor in raport de rezultatele scolare obtinute.

e) Functia formativ educativa de ameliorare a metodelor de invatare folosite de elevi, de stimulare si optimizare a invatarii.

f) Functia de perfectionare a intregului sistem scolar.

Forme de evaluare a rezultatelor

A.Evaluarea initiala corespunde de obicei la inceputul unui program de instruire si este manita sa stabileasca nivelul de pregatire al elevilor in acel moment. Cu ajutorul ei profesorul cunoaste capacitatea de invatare a elevilor, nivelul de pregatire de la care trebuie sa porneasca gradul in care elevii stapanesc anumite cunostinte generale.

B.Evaluarea cumulativa(sumativa) corespunde de obicei semestrelor scolare sau anului scolar, vizeaza in principal evaluarea rezultatelor, genereaza o atitudine de neliniste si stres in randul elevilor, ocupa o parte considerabila din timpul instruirii.

C.Evaluarea continua se face prin verificarea sistematica pe tot parcursul programului; are loc verificarea invatarii elevilor si a intregii materii; pleaca de la obiective operationale concrete si are drept scop ameliorarea procesului de invatare evaluare; cultiva simultan capacitatea de evaluare si autoevaluare la elevi.

Metode si tehnici de evaluare

A. Verificari orale consta in realizarea unei conversatii prin care se urmareste identificarea calitatii si cantitatii instruirii, conversatia poate fi:frontala, individuala,combinata

Avantaje: comunicari depline profesor-elev favorizeaza dialogul; elevul isi poate justifica raspunsul; profesorul poate corecta sau completa raspunsul elevului.

Dezavantaje: este o evaluare prin sondaj, nefiind posibila cunoasterea modului in care toti elevii cunosc un anumit continut.

Cerinte: intrebarile sa fie centrate pe obiect, sa nu fie ambigue, complexe sau inexacte, intrebarea sa fie adresata intregii clase, apoi sa fie numit un elev care sa raspunda, profesorul sa creeze in clasa o atmosfera destinsa, fara intrigi si ironii.

B.Verificari prin probe scrise- lucrari, teze, probe scrise de control curent (10-15 min.), lucrari scrise de tip orientativ (cateva intrebari, corectarea facandu-se frontal de catre elevi sau prin schimbarea lucrarilor.Avantaje: permite verificarea unui numar mare de elevi, raporteaza rezultatul la un criteriu unic de validare, ofera elevilor emotivi sau a celor ce gandesc lent posibilitatea de a prezenta cunostintelor fara a fi stresati.

Dezavantaje: profesorul nu poate corecta pe loc unele erori ale elevului, elevii nu pot fi directionati prin intrebari de catre profesor.

C. Examinari prin probe practice este realizata la chimie, biologie, fizica, sport, sunt verificate cunostinte teoretice necesare efectuarii lucrarii practice; evalueaza performantele scolare in raport cu obiectivele si continuturile; ofera posibilitatea masurarii exacte a performantei, acopera o mai mare parte din continutul predat, confera criterii de notare, deci prezinta obiectivitate in notare.

D.Testul constituie un instrument de verificare cu insusiri specifice. Poate fi:

-deschis sub formulare completa sau propozitii scurte ce urmeaza a fi completate

-inchis elevii aleg din mai multe raspunsuri ce le sunt oferite pe cel corect.

Dupa redactarea testului se stabileste punctajul si timpul de lucru.

E.Erori in evaluarea scolara -Metode de corectare.

a.efectul bland aprecierea indelungata

b.eroarea de generozitate profesorul are anumite motive in a manifesta indulgenta in aprecierea unor elevi

c.efectul de contrast una buna dupa cea rea.

Autoevaluarea participarea elevilor la atribuirea notelor (elevul participa la propria sa formare si evaluare), cultiva motivatia si responsabilitatea fata de propria activitate.

Tehnici de autoevaluare: autoevaluarea sau corectarea lucrarilor colegilor, notarea reciproca.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }