QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Ce este un “ex libris”?
Ce este un “ex libris”?


Liceul de Informatica Petrosani


In zilele noastre, cand televizorul si calculatorul sunt stapanii absoluti ai timpului liber, lectura intra incet, dar sigur intr-un con de umbra.
Oare chiar nu mai este nevoie de clipele minunate de destindere si de evadarea in lumea imaginatiei pe care le traim rasfoind cu nerabdare paginile cartilor?

Trebuie sa stiti ca lectura nu este un fenomen perimat, ci o activitate care sta la baza formarii unei adevarate culturi generale. Numai citind cu atentie mii si mii de pagini din diferite domenii va formati un vocabular adecvat, invatati sa va exprimati elevat, obtineti informatii utile.

Bibliofilul – prietenul cartilor este un colectionar de carti vechi, rare si valoroase, de opere la prima aparitie, de carti de editii speciale sau festive (avand eventual semnatura autorului).

Dragostea de carte i-a indemnat pe posesorii de carti sa le marcheze printr-un semn distinctiv.

Acest insemn putea fi presat pe coperta exterioara a cartii, cand erau legate in piele, gravat in „copertele” de argint (cand erau „imbracate” in metal) sau indicat pe partea interioara a copertei.

Un ex libris cuprinde:

cuvintele latine „ex libris”, care inseamna „din cartile lui . ”;

numele sau initialele institutiei sau ale persoanei posesoare;
diferitele prezentari legate de personalitatea proprietarului cartii.

Ex libris-ul a aparut ca autograf (semnatura proprietarului), apoi ca stampila din lemn ori metal, sau sub forma unei mici etichete lipite pe interiorul copertei principale.

Pentru a personaliza cartile din biblioteca voastra puteti sa folositi un „ex libris” propriu. Trebuie sa cuprinda formularea „ex libris”, numele vostru si un desen semnificativ (o carte, un copac, unelte sau obiecte care sa indice viitoarea profesie etc.).

Timpul petrecut cu cartea este adesea mai folositor decat cel petrecut in fata televizorului unde secventele se succed cu rapiditate, dupa un ritm ce nu tine totdeauna pasul cu gandirea.

„Citeste! Citind mereu, creierul tau va deveni un laborator de idei si imagini din care vei intocmi intelesul si filozofia vietii”. (Mihai Eminescu)loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }