QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Cauzele dificultatilor de invatareCauzele dificultatilor de invatare

1. Cauzele dificultatilor de invatare

Asa cum am facut diferenta intre tulburarile, dezordinile si simplele oscilatii ale procesului de invatare pe care le numim dificultati de invatare usoare si dificultati specifice, trebuie sa facem diferenta si intre cauzele care le genereaza.

Dificultatile de invatare ușoare au cauze care tin de copil (dezvoltarea si invatarea lui), de mediul socio-cultural, de viata in care el si-a construit experientele de invatare, dar si de institutia scolara prin profesor, strategii de predare-invatare si conditii generale.

T.C. Lovitt (1978) se refera in studiile sale la faptul ca inceputurile invatarii scolare, caracterizate de tehnici inadecvate si profesori slabi, pot constitui certitudinea unor tulburari de invatare si considera chiar ca 90% din copiii etichetati cu dificultati de invatare au fost prost invatati (1978, p.143). De aceea, ei considera ca dificultatile de invatare sunt facute, nu innascute. Este insa exagerat sa consideram instruirea inadecvata singura cauza.Mai jos mentionam cateva cauze ale dificultatilor de invațare usoare:

a) Lipsa sprijinului in invatare in mica copilarie

Mecanismele prin care un copil ajunge sa aiba dificultati de invatare nu sunt cunoscute perfect. Cand este vorba de dificultatile de invatare pasagere, nespecifice sau de dezvoltare, cauzele cele mai elocvente se gasesc in lipsa sprijinului adecvat in invatare pe parcursul primelor experiente psiho-sociale ale copilariei mici, dar si in deficiente in structurile bio-functionale care determina procesele de invatare de baza. Depistate la timp si printr-o interventie timpurie adecvata, acestea pot fi remediate, in functie de momentul actiunii de remediere, al metodei si al extinderii problemelor respective.

b) Alte cauze presupuse, ale dificultatilor usoare de invatare pot fi mentionate:

cauze biologice si fiziologice;

cauze psihologice;

cauze apartinand mediului educational;

cauze necunoscute.

Daca ne referim, insa, la acele dificultati de invatare specifice, cu grad de relativa constanta si gravitate in adaptarea copilului la viata scolara si sociala, care apar tocmai pentru ca nu s-a intervenit la timp si adecvat, lucrurile se complica si explicatiile cauzelor devin mult mai confuze.

Sintetizand numeroase clasificari ale cauzelor, Lerner (1989, p. 67) considera cele mai elocvente trei posibilitati:

Afectiunile cerebrale;

Variatia echilibrului biochimic;

Calitatea influențelor din mediul ambiant. 

Cele mai multe preocupari actuale sunt in identificarea cauzelor ce tin de mediul de educare si invatare tocmai pentru ca aceasta este premisa unei posibile remedieri.

Daca se iau in studiu elementele de baza in invatare evidentiate in acumularea informatiilor despre lume si viata, se poate considera ca dificultatile specifice de invatare au drept cauze:

a) Functionarea deficitara a sistemului nervos central

Chiar si la autorii mentionati cei 10% din copiii cu dificultati de invatare datoreaza problemele lor functionarii deficitare a sistemului nervos central. Intr-o perspectiva pedagogica suntem interesati de posibilitatea interventiei adecvate si deci de identificarea momentului de declansare a dificultatilor de invatare precum si de modalitatilor optime de educare si instruire.


b) Cauze de origine neurologica

In mod obisnuit, dificultatile de invatare considerate in mod traditional, sau clasice, avand o origine neurologica, constituie un procent foarte mic, mai scazut de 3% din populatie. Acestea, provin, in putine cazuri, din deteriorari sau leziuni cerebrale.

c) Cauze de origine genetica

Altele sunt de origine genetica, adica sunt gasite in ereditatea copilului. Un grup mai important de copii, pana la 4% din populatie au astfel de caracteristici. Elevii au dificultati care par de multe ori asemenea elevilor la care invatarea intelectuala se face mai lent, sau au tulburari de comportament. In mod paradoxal, acesti copii, care nu au dificultati de invatare grave, au mai multe dificultati de invatare scolara, pentru ca au aptitudini intelectuale mai putin dezvoltate, o motivare in invatare mult mai slaba, experiente sociale si educative mult mai sarace sau chiar nu se bucura de sprijinul adecvat din partea parintilor lor.

d) Cauze de functionare cerebrala

In general, dizabilitati de invatare se refera la o varietate de conditii care afecteaza abilitatea persoanei de a invata noi informatii. Aceste conditii afecteaza intr-un fel sau altul functionarea creierului. In principal, se identifica drept baza a tuturor dizabilitatilor de invatare, confuzia la nivelul sistemului nervos si lipsa de acces la functiile creierului. Acestea se pot manifesta in anumite domenii specifice, nu in toate domeniile dezvoltarii.

Cele mai cunoscute cauze sunt prezentate in literatura de specialitate:

probleme de structura cerebrala,

lipsa comunicarii intre parti diferite ale creierului,

cantitati incorecte a diferitilor neuro-transmitatori, sau probleme in felul in care creierul foloseste acesti transmitatori (dopamina insuficienta, cantitate inadecvata de serotonina, etc.).

e) Expunerea la substante toxice

Analizand complexitatea dificultatilor de invatare cu care se confrunta profesorii in clasa, Susan Winebrenner (1996, p. 81), descrie si alte conditii care le determina precum:

Tulburarile de comportament incluzand tulburarile emotionale;

Intarzierile educationale determinate de:

Deficitul de atentie,

Deficitul academic,

Probleme de coordonare motorie,

Probleme sociale.

Expunerea la substante toxice inainte de nastere poate duce la probleme de invatare. Cercetarile au determinat ca alcoolul sau drogurile, ca si anumite medicamente, au efecte negative asupra modului cum o serie de copii abordeaza invatarea. Ei prezinta hiperactivitate sau reactii diferite fata de colegi si de participarea scolara. Specificam ca nu orice tulburare de atentie duce la dizabilitati de invatare, dar ca deficitul de atentie poate fi parte a acestor probleme. Se identifica azi un complex de comportamente denumit Deficit de Atentie si Hiperactivitate care prezinta simptoamele unor tulburari ale atentiei si concentrarii legate de dizabilitati de invatare.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }