QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Catedra de limbi moderne - analiza swot a catedrelor si ariilor curriculareCATEDRA DE LIMBI MODERNE


ANALIZA SWOT A CATEDRELOR SI ARIILOR CURRICULARE

Puncte tari

- buna colaborare a membrilor catedrelor in realizarea demersului educativ, atmosfera de colegialitate
- buna pregatire profesorilor, pasiunea pentru profesia aleasa.

Puncte slabe

- lipsa dotarilor necesare pentru exersarea tuturor aspectelor unei limbi moderne, in vederea unui invatamant performant

- lipsa unor programe interdisciplinare, minimalizarea activitatii profesorilor care se implica totusi in astfel de programe si a rezultatelor obtinute de elevi .

Oportunitati

- colaborarea intre ariile curriculare are ca rezultat largirea orizonturilor de cunoastere pentru elevi, abordarea interdisciplinara a materiei

Amenintari

- adolescentii de azi au ca model lumea abstracta si insensibila a benzilor desenate si a desenelor animate. Nu mai au timp sa citeasca, sa reflecteze, cred ca violenta si badarania sunt manifestari normale.

- deculturalizarea adolescentilor, imitarea unor comportamente violente, aberante.

Curriculum pentru clasele V – VIII / IX – XII

Obiectivul fundamental al disciplinei Limbi Moderne este achizitionarea si dezvoltarea de catre elevi a competentelor de comunicare necesare pentru o comunicare adecvata situational si acceptata social prin insusirea de cunostinte, deprinderi, si atitudini specifice la niveluri echivalente cu cele prevazute in Cadrul European Comun de Referinta.

Curriculum-ul pentru Limbi moderne, a fost elaborat in conformitate cu noua structura a sistemului de invatamant din Romania, cu Planul cadru de invatamant si cu prevederile documentelor europene privind achizitionarea competentelor cheie in cadrul invatamantului obligatoriu.

Curriculum-ul pentru liceu este format din programa pentru L1 si programa pentru L2. In structura programelor intra atat COMPETENTELE GENERALE si ansamblul de VALORI SI ATITUDINI ce urmeaza a fi formate pe intreaga durata a liceului cat si COMPETENTELE specifice corelate cu FORME DE PREZENTARE A CONTINUTURILOR.

Aceasta corelare constituie pivotul curriculum-ului, accentueaza latura sa pragmatica, aratand astfel ceea ce se invata si mai ales in ce scop se invata anumite continuturi.

Aspecte pozitive

- Insistenta asupra receptarii, a producerii, a interactiunii si a medierii chiar in

enuntul competentelor generale atesta orientarea spre praxis a actualului curriculum, induce un comportament dinamic atat la profesor cat si la elev ( rezolvarea sarcinilor de comunicare prin activitati concrete si variate dezvolta competenta de comunicare.)

- Din considerente de potica educationala, accentual pus pe comportament justifica

evidentierea VALORILOR si a ATITUDINILOR si de asemenea, evidentierea legaturii cu finalitatile si profilul de formare in invatamantul obligatoriu din Romania.

- In elaborarea programelor s-au avut in vedere,in conformitate cu politica educationala a MECI si cu prevederile documentelor europene asumate de Romania, competentele si nivelurile de perfomanta prevazute de Cadrul European Comun de Referinta.

- Posibilitatea de a alege manualul adecvat nivelului clasei. Toate manualele abordeaza teme de larg interes precum familia, scoala, prietenii, activitatile in timpul liber, alegerea profesiei, calatoriile, cultura si civilizatie. Aceste teme, adaptate varstei, permit introducerea elementelor de morfologie si sintaxa, a actelor de vorbire, dezvoltarea celor patru competente, asigura progresul scolar pentru fiecare an de studiu. In functie de nivelul de cunostinte al colectivului de elevi si de interesul manifestat de acestia pentru un anumit aspect al limbii, profesorii au intervenit completand cu structuri lingvistice si elemente de constructie a comunicarii

pe care le-au considerat necesare.

- Planificarea calendaristica a materiei adaptata la nivelul real al clasei si avand in vedere progresul scolar a fost realizata de catre toti profesorii.

- Posibilitatea, pentru profesor, de a evalua demersul didactic atat cu instrumentele traditionale de evaluare cat si prin metode si instrumente complementare de evaluare precum: observarea sistematica( pe baza unei fise de observare), tema de lucru, proiectul, portofoliul.

- Utilizarea de catre elevi a proiectului si a portofoliului ii stimuleaza sa-si puna in valoare achizitiile lingvistice, ii determina sa ia parte activ la propriul proces de invatare.

Aspecte negative

proiectarea unitatilor de invatare se face cu intermitenta, demersul didactic nu este intotdeauna transpus in activitati de invatare concrete, se recurge adesea la improvizare, nu se realizeaza feedback-ul la sfarsitul fiecarei ore.

- nu toti elevii acorda importanta manualului ales. La clasele a XI-a si a XII –a refuza sa-si procure manual sau daca il au nu-l aduc la ora, nu pot astfel sa participe in mod eficient la activitatile propuse de profesor.


SITUATIA SCOLARA LA LIMBA ENGLEZA SI FRANCEZAMediile au fost incheiate din note obtinute atat la ascultarea orala cat si la testarea scrisa, cel putin doua note(doar cateva situatii)si maximum cinci note pentru elevii deosebit de interesati si activi la clasa.


PREGATIREA PENTRU EXAMENELE NATIONALE a fost realizata saptamanal, in functie de un program bine stabilit, cu o tematica proprie corespunzatoare programelor de limba engleza si franceza de toti profesorii colectivului de catedra. S-a pus accent pe pregatirea elevilor pentru examenul de bacalaureat, lucrandu-se in special cu elevii mai putin pregatiti.


PARTICIPAREA LA CONCURSURILE SCOLARE

La organizarea Olimpiadei de limba engleza si franceza - etapa pe scoala, au colaborat toti profesorii, asigurandu-se mobilizarea elevilor, asistenta, corectarea si transmiterea rezultatelor catre ISJ Teleorman.

In cadrul Olimpiadei de limba engleza, etapa locala si judeteana, d-nele profesoare Teodorescu Madalina, Guna Mariana si Loghin Mihaela au fost profesori evaluatori.

In decembrie a avut loc concursul Cangurul Lingvist pentru limba franceza, in parteneriat cu Fundatia pentru Integrare Europeana SIGMA, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Au participat toti profesorii de limba franceza (mobilizare, asistenta, corectare), coordonator fiind si in acest an, d-na profesoara Stuparu Mariana.

In ianuarie a avut loc concursul Cangurul Lingvist pentru engleza in parteneriat cu Fundatia pentru Integrare Europeana SIGMA, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Au participat toti profesorii de limba engleza (mobilizare, asistenta, corectare), coordonator fiind in acest an, d-na profesoara Teodorescu Madalina.


ACTIVITATI ALE COMISIEI METODICE

In prima saptamana de curs s-au aplicat testele initiale elevilor de clasa a IX-a, care au fost corectate si interpretate. Acestea remarca faptul ca elevii care vin in acest liceu in clasa a IX-a au cunostinte foarte slabe de limba straina, unii dintre elevi nestudiind limba engleza sau franceza la scoala generala. S-a stabilit un program special pentru acesti elevi, lucrandu-se cu acestia o ora pe saptamana in afara orelor de curs.

In luna decembrie, d-na profesor de limba franceza, Stoicescu Oana, a sustinut o lectie demonstrativa in cadrul comisiei metodice, aducand inovatie in predarea unei limbi straine: folosirea clipului publicitar ca baza a tuturor activitatilor lectiei, aceasta fiind foarte instructiva si inovatoare, cu mijloace moderne de predare, invatare si evaluare.

In luna ianuarie 2009, d-nele profesoare Musat Daniela, Cernat Marioara si Loghin Mihaela au prezentat in cadrul Comisiei metodice de Limbi Straine, referate cu referire la metodele moderne de evaluare a limbilor straine, prezentand teoretic tipuri de activitati pe care le-au folosit sau le-ar folosi la clasa.


ACTIVITATI EDUCATIVE SCOLARE SI EXTRASCOLARE

In perioada 8-19 septembrie 2008, catedra de limba franceza, d-nele profesoare Cernat Marioara, Musat Daniela, Stoicescu Oana, Stuparu Mariana au organizat primirea Primirea grupului de profesori si elevi francezi – Quimper. D-na Stoicescu Oana a prezentat proiectul „Euro-Joc”, iar d-na profesor Stuparu Mariana a organizat o expozitie de fotografie, evidentiind legatura stansa a elevilor romani si francezi.

In data de 26 sepembrie 2008, catedra de limbi straine a organizat „European Day of Languages” – „Ziua Limbilor Straine”, avand urmatorul program de activitate:  Dezbatere: 'Oare studiul limbilor straine pune in primejdie limba nationala?'; “Little Red Baseball Cap” – adaptare moderna a basmului “Little Red Riding Hood”; Euro-Joc – O calatorie de-a lungul Europei (joc de cultura generala cu clasele a IX-a); “Hunting for language treasures” – chestionar; Sceneta in limba franceza “Le grand radis noir”, la aceasta activitate participand toate cadrele didactice ale catedrei.

Tot in luna septembrie s-au pus bazele “Clubului de Sambata”, o actiune desfasurata de cativa profesori care doresc sa lucreze cu elevii si in afara orelor de curs, alegand diverse tipuri de activitati, destul de interesante pentru elevi: „Discover New Things” – profesor Guna Mariana, „Once Upon A Week-end” Drama Club – profesor Teodorescu Madalina, „Le fil du theatre” – profesor Stoicescu Oana, Stuparu Mariana, „Chansons et dicertissemen”t – profesor Cernat Marioara, „Current Events – Staff Going On in The World” – profesor Alicia Krzyczkowski, „Teatru” – profesor Loghin Mihaela. Sunt organizate intalniri cu elevii de doua ori pe sapatamana, sambata.

In luna octombrie catedra de limba engleza a organizat parada de Halloween – concurs cu premii pentru cea mai frumoasa masca, cel mai frumos dovleac si cea mai frumoasa poveste de dragoste. In urma deliberarii s-au stabilit castigatorii: pentru sectiunea „The Best Costume”, premiile au fost urmatoarele: Militaru Elena (clasa a X-a E) – premiul I, Dobre Ana (clasa a VI-a B) – premiul II, Oprea Valentin (clasa a II-a) – premiul III; pentru sectiunea „The Best Pumpkin”: Andrei Dinu (Clasa a X-a E) – premiul I, Oprea Bianca (clasa a VI-a B) – premiul II, Trestenicu Valentin – clasa a IX-a B – premiul III; pentru sectiunea „The Best Horror Story”: Plesa Radu (clasa a VI-a B) – premiul I, Giurca Roxana (clasa a VIII-a A) – premiul II, Panga Andrei (clasa a VI-a B) – premiul III.

In luna noiembrie catedra de limba franceza a organizat „Festivalul filmului francez” in parteneriat cu Asociatia ROMFRA, la care au participat elevi din cadrul liceului.In saptamana 17-22 noiembrie d-nele profesoare Guna Mariana si Teodorescu Madalina au editat brosura “Traditional dishes in E.U. countries” – COOK BOOK in cadrul Saptamanii Educatiei Globale, brosura realizata cu ajutorul elevilor claselor a VI-a B si a IX-a B.

In cadrul programului “Prevenirea si combaterea violentei copilului. Spune NU drogurilor”, d-nele profesoare Stoicescu Oana, Loghin Mihaela si Teodorescu Madalina au organizat activitati educative in cadrul planului national de actiune pentru prevenirea violente in si pentru protectia copilului inpotriva oricaror forme de abuz. Program judetean de prevenire a comportamentelor de risc.

D-na profesor Loghin Mihaela a fost numit profesor ambasador in cadrul Campaniei sociala pentru liceeni “Alcoolul nu te face mare” – etapa nationala 2007-2008, campanie realizata in parteneriat cu Ministetul Educatieie Cercetarii si Tineretului, Politia Romana, Asociatia “Berarii Romaniei”.

In luna decembrie 2008, d-nele profesoare Teodorescu Madalina si Guna Mariana au indrumat elevii claselor a IX B si XI F in elaborarea unui film si a unui videoclip pentru prevenirea si combaterea violentei in randul elevilor si tinerilor, din cadrul Proiectului de Security Marketing “Itinerar de viata”, desfasurat in parteneriat cu Inspectoratul de Politie al Judetului Teleorman si Primaria Alexandria. Elevii au castigat premii in bani si diplome.

La data de 10 decembrie 2008 d-nele profesoare Teodorescu Madalina si Guna Mariana au lansat concursului national de eseuri “Valentine’s Day vs Dragobete”, in parteneriat cu ISJ Teleorman, CCD Teleorman si Peace Corps Romania.

In urma acestui concurs s-au realizat parteneriate cu 45 de scoli din Romania si s-au jurizat 150 de eseuri, urmand ca pana la data de 1 martie a se stabili castigatorii.

Lansarea publicatiei destinate profesorilor de limba engleza din invatamantul gimnazial si liceal “New ways of teaching literature” in parteneriat cu CCD Teleorman si ISJ Teleorman a reprezentat o alta actiune desfasurata de catre d-nele profesoare Teodorescu Madalina si Guna Mariana, publicatie inregistrata la Biblioteca Nationala cu ISBN, care cuprinde articole ale profesorilor de limba engleza din toata tara.

In data de 4 decembrie 2008, d-na profesor Guna Mariana a participat impreuna cu Alicia Krzyczkowski la Intalnirea voluntarilor Corpului Pacii si a partenerilor - program national desfasurat la Miecurea Ciuc.

In data de 3 decembrie 2008, catedra de limbi straine a participat la actiunea „Cel mai dulce Mos Nicolae”, aducandu-si contributia la strangerea de fonduri pentru amenajarea cabinetului de limba romana.

La data de 10 decembrie 2008, d-nele profesoare Cernat Marioara, Guna Mariana, Stoicescu Oana, Stuparu Mariana, Teodorescu Madalina au organizat un program de colinde – program desfasurat in parteneriat cu Asociatia Romfra.

In data de 30 ianuarie 2009 elevii clasei a IX-a B indrumati de d-na profesor Teodorescu Madalina au participat la concurs national „Radacini – familia” expozitie de  fotografie veche, concurs realizat de Scoala cu clasele I – VIII Vatra Moldovitei in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Suceava si Muzeul Judetean al Judetului Suceava. La acest concurs elevii Voinescu Simona, Cercel Adriana si Vasile Larisa au castigat premii I.

In urma acordului de parteneriat „Protocole d’accord” incheiat intre Asociatia ROMFRA si MISS TERRE, doi elevi de la clasa a X-a F: Rosu Mariana si Ion Adrian, au primit burse pentru a-si petrece doua saptamani in Franta.


PERFECTIONAREA SI FORMAREA CONTINUA

In perioada 31 octombrie – 2 noiembrie d-nele profesoare de limba engleza Loghin Mihaela, Teodorescu Madalina si Guna Mariana au participat la Conferinta Nationala RATE organizata de Asociatia Profesorilor de Limba Engleza in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii desfasurata la Colegiul National “Mihai Viteazul” Bucuresti. La aceasta conferinta voluntarul Peace Corps din cadrul liceului a pregatit un workshop la care au participat profesori de engleza din toata tara.

Catedra de limba engleza si francza a participat la cursuri de formare profesionala cu durata de 55 ore “Initiere in utilizarea aplicatiei de software educational AeL”, desfasurat in luna octombrie la Scoala generala nr. 6 si organizat de catre Siveco Romania SA.

In luna ianuarie 2009, d-nele profesoare Teodorescu Madalina si Guna Mariana au participat la programul de instruire “INTELTeach, instruirea in societatea cunoasterii” organizat de catre SIVECO Romania SA, la Colegiul National “Al. D. Ghica”.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }