QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Catedra chimie - biologie raport de activitate - analiza swot a catedrelor si ariilor curriculareCATEDRA CHIMIE - BIOLOGIE

RAPORT DE ACTIVITATE


ANALIZA SWOT A CATEDRELOR SI ARIILOR CURRICULARE

Puncte tari

- buna colaborare a membrilor catedrelor in realizarea demersului educativ, atmosfera de colegialitate- buna pregatire profesorilor, pasiunea pentru profesia aleasa.

- dotarea corespunzatoare a laboratoarelor de chimie - biologie, pentru desfsurarea orelor in cele mai bune conditii;

Puncte slabe

lipsa unor programe interdisciplinare, minimalizarea activitatii profesorilor care se implica totusi in astfel de programe si a rezultatelor obtinute de elevi .

lipsa de colaborare a colegilor din alte catedre la activitati extrascolare;

Oportunitati

- colaborarea intre ariile curriculare are ca rezultat largirea orizonturilor de cunoastere pentru elevi, abordarea interdisciplinara a materiei

Amenitari

- adolescentii de azi au ca model lumea abstracta si insensibila a benzilor desenate si a desenelor animate.

- nu vor sa-si faca timp sa citeasca, sa reflecteze, cred ca violenta si agresivitatea  sunt manifestari normale.

- nu au modele in viata .

Curriculum pentru clasele IX - XII

Obiectivul fundamental al disciplinelor Chimie - Biologie este achizitionarea si dezvoltarea de catre elevi a competentelor generale de tipul :

explicarea unor fenomene, procese si procedee necesare notiunilor de chimie si biologie;

comunicarea intelegerii conceptelor in dezvoltarea de probleme, in formularea explicatiilor, in conducerea investigatiilor si in raportarea rezultatelor;

Curriculum-ul pentru CHIMIE -BIOLOGIE , a fost elaborat in conformitate cu noua structura a sistemului de invatamant din Romania, cu Planul cadru de invatamant si cu prevederile documentelor europene privind achizitionarea competentelor cheie in cadrul invatamantului obligatoriu.

Curriculum-ul pentru liceu este format din programa pentru C1( matematica - informatica ) si programa pentru C3( profil tehnic ). In structura programelor intra atat COMPETENTELE GENERALE si ansamblul de VALORI SI ATITUDINI ce urmeaza a fi formate pe intreaga durata a liceului cat si COMPETENTELE specifice corelate cu FORME DE PREZENTARE A CONTINUTURILOR.

Aceasta corelare constituie pivotul curriculum-ului, accentueaza latura sa pragmatica, aratand astfel ceea ce se invata si mai ales in ce scop se invata anumite continuturi.

Aspecte pozitive

- Insistenta asupra receptarii, a producerii, a interactiunii si a medierii chiar in

enuntul competentelor generale atesta orientarea spre praxis a actualului curriculum, induce un comportament dinamic atat la profesor cat si la elev ( rezolvarea sarcinilor de comunicare prin activitati concrete si variate dezvolta competenta de comunicare.)

- Din considerente de politica educationala, accentual pus pe comportament justifica

evidentierea VALORILOR si a ATITUDINILOR si de asemenea, evidentierea legaturii cu finalitatile si profilul de formare in invatamantul obligatoriu din Romania.

- In elaborarea programelor s-au avut in vedere,in conformitate cu politica educationala a MECI si cu prevederile documentelor europene asumate de Romania, competentele si nivelurile de perfomanta prevazute de Cadrul European Comun de Referinta.

- Posibilitatea de a alege manualul adecvat nivelului clasei.

- Planificarea calendaristica a materiei adaptata la nivelul real al clasei si avand in vedere progresul scolar a fost realizata de catre toti profesorii.

- Posibilitatea, pentru profesor, de a evalua demersul didactic atat cu instrumentele traditionale de evaluare cat si prin metode si instrumente complementare de evaluare precum: observarea sistematica( pe baza unei fise de observare), tema de lucru, proiectul, portofoliul.

- Utilizarea de catre elevi a proiectului si a portofoliului ii stimuleaza sa-si puna in valoare achizitiile lingvistice, ii determina sa ia parte activ la propriul proces de invatare.

Aspecte negative

programa de chimie este foarte incarcata, pentru nivelul claselor cu profil tehnic;

- tratarea dezordonata a notiunilor de chimie organica la clasele a X a si continuarea la clasa a XI a ;

proiectarea unitatilor de invatare se face cu intermitenta, demersul didactic nu este intotdeauna transpus in activitati de invatare concrete, se recurge adesea la improvizare, nu se realizeaza feedback-ul la sfarsitul fiecarei ore.

- nu toti elevii acorda importanta manualului ales. La clasele a XI-a si a XII -a nu toti elevii si-au cumparat manual sau daca il au nu-l aduc la ora, nu pot astfel sa participe in mod eficient la activitatile propuse de profesor.

- la clasele de Sam si an de completare elevii lipsesc foarte mult, datorita navetei sau pentru ca sunt angajati;

SITUATIA SCOLARA LA CHIMIE SI BIOLOGIE

Mediile au fost incheiate din note obtinute atat la ascultarea orala cat si la testarea scrisa, cel putin doua note (doar cateva situatii)si maximum trei sau patru note pentru elevii deosebit de interesati si activi la clasa.

La chimie s-au inregistrat si un numar relativ mare de elevi cu situatii neincheiate si corigente, datorita absenteismului de la ore si nerecuperarii materiei pierdute.

PREGATIREA PENTRU EXAMENELE NATIONALE a fost realizata saptamanal, in functie de un program bine stabilit, cu o tematica proprie corespunzatoare programelor de chimie , biologie si protectia mediului de toti profesorii colectivului de catedra. S-a pus accent pe pregatirea elevilor pentru examenul de bacalaureat, lucrandu-se in special cu elevii interesati.

PARTICIPAREA LA CONCURSURILE SCOLARE

La organizarea Olimpiadei de chimie si biologie - etapa pe scoala, au colaborat toti profesorii, asigurandu-se mobilizarea elevilor, asistenta si corectarea lucrarilor . Pentru etapa locala nu s-au intrunit punctajele necesare pentru calificare.

In cadrul Olimpiadei de chimie, etapa locala si judeteana, d-nele profesoare Zidaru Luminita si Sorescu Lidia au fost profesori evaluatori.

In data de 28. februarie 2009 , in cadrul Simpozionului judetean " Alimentele si sanatatea" desfasurat la Lic. "Dacia" , elevii Chitu Diana clasa a IX A sam si Schiopu Bogdan clasa a IX C sam au obtinut mentiune la sectiunea Concurs.


ACTIVITATI ALE COMISIEI METODICE

17 februarie 2009 toti membrii catedrei au fost la Cercul pedagogic

27 martie 2009 in cadrul comisiei , d-na prof. Alexe Delia a sustinut o lectie demonstrativa la clasa a X aB si a prezentat un referat :" Dimensiunile crizei educationale in invatamantul romanesc"

ACTIVITATI EDUCATIVE SCOLARE SI EXTRASCOLARE

18 februarie 2009 in cadrul Parteneriatului educational " Educatia pentru sanatate", d-nele prof. Zidaru Luminita, Sorescu Lidia si Mihail Georgiana au participat cu un grup de 15 elevi la activitatea derulata la Colegiul National "I.C.Bratianu" in cadrul Parteneriatului educational " Educatia pentru sanatate', d-nele prof. Zidaru Luminita, Sorescu Lidia si Mihail Georgiana

25 februarie 2009 participarea la o Competitie sportiva la Colegiul National "I.C.Bratianu", a doua intalnire in cadrul Parteneriatului educational " Educatia pentru sanatate", echipa a fost  de 6 elevi.

23, 24 si 27 februarie 2009 , d-na prof. Mihail Georgiana s-a deplasat la sediul Ambulantei Pitesti , cu un echipaj de 6 elevi in vederea pregatirii concursului "Sanitarii priceputi". Mentionez ca s-a incheiat un protocol de colaborare cu aceasta institutie pe anul 2009.

23 martie 2009 d-nele prof. Zidaru Luminita, Sorescu Lidia si Mihail Georgiana au amenajat panoul informativ cu ocazia Zilei Mondiale a apei ( 22martie) si Zilei mondiale a Tuberculozei ( 24 martie )

24 martie 2009 d-nele prof. Zidaru Luminita, Sorescu Lidia si Mihail Geogiana au insotit un grup de 40 de elevi la Uzina de ape Budeasa , in cadrul parteneriatului cu S.C. Apa Canal 2000 S.A

25 martie 2009 d -nele prof. Zidaru Luminita, Sorescu Lidia si Mihail Georgiana ( am enumerat doar membrii catedrei , mai sunt si alte colege ), au organizat si desfasurat activitatea " Salvezi daca stii sa actionezi", a treia intalnire in cadrul parteneriatului cu CNICB si Autoritatea de sanatate publica Arges

PERFECTIONAREA SI FORMAREA CONTINUA

La Simpozionul judetean "Alimentele si sanatatea" d-nele prof. De chimie au participat la sesiunea de Comunicari Stiintifice cu referatul " Impactul aditivilor alimentari asupra sanatatii".

Toti membrii catedrei au solicitat inscrierea la cursuri de perfectionare derulate de ISJ si CCD Arges, dar numai d-na prof. Zidaru Luminita a fost acceptata la cursuri AEL, ce se vor derula pe un interval de 2 luni.

D-na profesoara Alexe Delia este inscrisa la obtinerea gradului didactic IResponsabil comisie metodica chimie - biologie,

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }