QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

AeL, pro si contra

AeL, pro si contra


Grup Scolar "Mihai Viteazul" Vulcan


Ideea acestui articol mi-a venit rasfoind primul numar al revistei "Comunicari Didactice", din mai 2006, unde Maria Lazar atrage atentia asupra unei "paradigme a invatarii, clasa virtuala: azi o provocare, maine normalitate" Si cum, in calitate de formator AeL, am observat ca parerile colegilor nostri sunt impartite (unii-pro, altii categoric-impotriva) voi incerca sa justific necesitatea implementarii acestui sistem integrat de predare si invatare, testare si evaluare bazat pe principii educationale moderne.In primul rand, in dezvoltarea sistemului AeL, specialistii SIVECO (una dintre cele mai puternice firme de soft din Romania) sunt sprijiniti in permanenta de pedagogi cu experienta si beneficiaza de profesionalismul echipei tehnice in domeniul software. Ca urmare a acestei stranse colaborari au fost elaborate lectii si teste pentru majoritatea disciplinelor. Lectiile AeL ofera profesorului flexibilitate si reprezinta o unealta exceptionala care promoveaza abordarea centrata pe elev. Au un design foarte clar, placut, care contribuie in mod semnificativ la intelegerea conceptelor si fenomenelor prezentate. Bogate in functionalitati multimedia lectiile sunt un exemplu de buna practica pentru noile tendinte din eLearning.

Numit initial AEL, Asistent Educational pentru Licee, in urma introducerii acestuia si in scolile generale, atat pentru ciclul primar cat si pentru gimnaziu, platforma a primit un nume nou: AeL (Advanced e-Learning) platforma universala de electronical-Learning, fiind ales de Ministerul Educatiei si Cercetarii drept coloana vertebrala a programului de informatizare a invatamantului preuniversitar din Romania (Sistem Educational Informatizat-SEI).

Sistemul AEL urmareste:

  • sa sprijine procesul de predare/invatare prin mijloace informatice moderne, punand la dispozitia dascalilor un instrument complementar;
  • sa faciliteze procesul de invatare;
  • sa stimuleze cretivitatea si competitia, dar si lucrul in echipa;
  • sa utilizeze softurile de simulare ca substitut pentru materialele si instrumentele didactice scumpe sau greu de procurat;

AeL este o solutie completa de eLearning oferind facilitati de gestionare si prezentare de diverse tipuri de continut educational precum materiale interactive tip multimedia, ghiduri interactive, exercitii, simulari, jocuri educationale si multe altele. Sistemul dispune de o baza de cunostinte electronica, cu functii de gestionare si administrare de continut educational, adaptabila, configurabila, indexabila.

Interfata este prietenoasa, adaptabila, diferentiata in functie de tipul de utilizator; rolurile, grupurile, utilizatorii si drepturile de acces asociate sunt usor de administrat.

Asa cum sugereaza titlul articolului parerile dascalilor vis-a-vis de utilitatea platformei AeL sunt impartite Cu ghilimele de rigoare, am ales la intamplare fragmente din discutiile purtate pe forumul dedicat acestui subiect, https://forum.portal.edu.ro/index.php?showforum=78 :

Subiect: "Aceste lectii trebuie create de specialisti din MEC nu de fiecare profesor. Din cite am observat crearea lectiilor si a testelor este destul de greoaie si nu cred ca este indicat ca fiecare profesor sa creeze lectii cum vrea el, aceste lectii trebuie sa reprezinte un manual electronic care sa fie utilizat de profesori."

Raspuns: "Fiecare este liber sa isi realizeze lectii proprii si sa le predea cu ajutorul platformei, fiind mult mai atragatoare in acest mod !"

Subiect: "Sunt absolut inutile lectiile AeL

Raspuns: "Lectiile in AEL sunt mult mai atractive pentru elevi, inteleg mult mai usor si personal mi s-a parut ca, cel putin la ora mea, erau mai atenti si mai concentrati decat la o lectie clasica."

Subiect: "La anumite discipline, la care se cer harti si planse (istorie, geografie, geometrie) sau experimente (chimie, fizica), aceste lectii vin in ajutorul profesorului, scutindu-l de o munca in plus si suplinesc materialele insuficiente ."

Raspuns: "Sigur, asta daca am avea in scoli in fiecare clasa o retea de calculatoare"

Subiect: " Dragi colegi, ce facem? Lasam creionul si creta si ne jucam pe calculator?"

Raspuns: "Pot sa va spun ca am avut placuta surpriza sa constat ca gradul de intelegere a notiunilor noi a fost mai ridicat , le-au fixat mai bine si unele lectii chiar i-au incantat. Va multumesc si va rog sa verificati si voi acesta metoda!"

Subiect: "Stimati colegi, este mai mult ca sigur ca ne vom rataci intr-o padure, daca nu cunoastem drumul. Nu putem sa tinem lectii in sistem AeL, daca nu avem cunostinte minime de operare pe calculator. Dupa aceea, inainte de a tine astfel de lectii, ele trebuie foarte bine cunoscute. Am vazut lectii AeL, tinute in mod superficial, unde profesorul cauta sa descopere ce vrea componenta respectiva chiar in timpul orei sau ore cand un elev istet venea cu solutia sau era pe post de profesor lansand componentele lectiei, pentru ca profesorul isi prindea urechile.
Pe de alta parte, cat priveste lectiile AeL ele sunt foarte bine concepute. Elevii invata interactiv, au posibilitatea sa vada lucrurile in spatiu, sa execute o serie de actiuni, pe care la clasa sau in laboratorul obisnuit nu le pot realiza. Profesorul poate sa-si realizeze chiar propriile lectii sau teste."

Raspuns: "Si ce propuneti? Sa ne transformam cu totii in profesori de informatica? Nu avem de multe ori timpul necesar studiului individual acasa din cauza nenumaratelor hartii pe care trebuie sa le intocmim. Pentru evitarea acestor greseli ar trebui sa luam acasa fiecare o copie a CD-urilor cu softul educational si sa simula fiecare lectie in parte De unde timp? De unde indemanare? Si , in multe cazuri, de unde calculator?"

Subiect: "De ce trebuie lectii AeL daca elevii pot intra pe internet si pot gasi ceea ce-si doresc si ceea ce trebuie la ora? De ce profesorul trebuie sa copieze teste, imagini etc. in AeL daca e mai usor pe net direct (in laboratorul de informatica)?"
Raspuns: "O lectie creata in AeL (cu putina munca, e drept, combinand elemente de pe Internet) are avantajul "organizarii' in momente de lectie bine gandite, peste care elevii nu pot trece sa faca altceva, asigurand mai mult sansele de invatare."

Subiect: "As vrea si eu programul AeL si i-am cerut profesoarei de la mine de la scoala care se ocupa cu asta si a zis ca nu am dreptul de folosire acasa. Ce sa fac ?"

Raspuns: "Ne bucuram ca esti interesat de lectiile AeL. Acestea pot fi vizualizate atat in AeL cat si independent de platforma, de pe CD-urile profesor.Poti ruga administratorul de AeL din scoala ta sa iti faca o copie a CD-urilor cu materiile care te intereseaza."

Subiect: "Din pacate desi am fost foarte impresionat si incantat la inceput de felul cum aratau lectiile si de interfata frumoasa si utila a programului, am reusit sa ma enervez destul de des atunci cand era vorba de efectuarea unei ore."

Raspuns: "Platforma AeL s-a imbunatatit considerabil odata cu versiunea 5 in general erorile care apar se datoreaza unei politici regretabile de administrare a retelei de calculatoare. Succes!"

Subiect: "Domnilor informaticieni de la SIVECO apreciez eforturile duneavoastra de a va perfectiona acest imens si foarte complex produs numit AeL dar vreau sa ridic si eu o mica problema: in anul scolar 2005-2006 programa s-a schimbat si lectiile facute initial pentru clasa a-XI-a acum se predau la clasa a X-a. Intrebarea mea este daca se poate remedia aceasta problema?"

Raspuns: "Problema mentionata de dvs. nu este de fapt o problema. Pentru a usura cautarea lectiilor, la intrarea in Clasa Virtuala, s-a implementat un filtru al lectiilor. Implicit, acest filtru arata doar lectiile de la materia/materiile si anii de studiu asociati profesorului conectat."

Subiect: "Pun urmatoarea intrebare: care ora poate fi mai eficienta? Cu lectii AeL, in clase cu 28 de elevi, fiecare cu calculator, dirijata de profesor sau un calculator si un videoproiector manipulat de un profesor?"

Raspuns: "Sunt de parere ca o lectie AeL si un profesor specializat pe utilizarea programului vor avea un succes deosebit in fata unei clase. Parerea mea este ca AeL are un impact deosebit deoarece elevii pot participa direct la ora respectiva fara teama ca-l vede profesorul si spune: iar n-ai invatat lectia x-ulescule nota 2!'. Deci are posibilitatea efectiva sa invete lectia respectiva si sa nu intre in sala cu teama ca iar nu va intelege fenomenul. Si inca ceva: NOUL are intotdeauna impact asupra tineretului."

Dupa cum se vede parerile sunt impartite. Se simte o inertie evidenta a profesorilor conservatori dublata de teama acestora in fata unui potential esec. Factorii responsabili sunt numerosi: lipsa echipamentelor informatice, adaptarea din mers a intregului proces educativ, comoditate sau chiar lipsa efectiva a timpului fizic vis-a-vis de programele scolare stufoase dar obligatorii si, de ce sa nu recunoastem, pasivitatea celor care nu au inteles inca rolul atat de important al calculatorului in timpurile moderne pe care le traim.

Trebuie sa acordam insa, circumstante atenuante dascalilor care de-a lungul unor cariere de-a dreptul spectaculoase au format Oameni si au schimbat destine, pe tabla de lemn atat de ignorata acum de unii dintre noi in favoarea acestei suprafete impersonale a calculatorului.

Cat despre elevi ei sunt in totalitate incantati de modelul nou de predare-invatare-joaca, perfect adaptati vremurilor noi: "noi cat mai putin, profesorii cat mai mult".


Bibliografie: informatii generale despre platforma AeL de pe site-urile

https://www.advancedelearning.com/index.php/articles/256

https://portal.edu.ro/index.php/articles/c11/

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }