QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Atractia interpersonala in clasa de eleviATRACTIA INTERPERSONALA IN CLASA DE ELEVI


Relatii bazate pe formarea subgrupurilor non-formale


Clasa de elevi actioneaza pe baza unor relatii interpersonale preferential simpatice, formandu-se subgrupuri non-formale . Aceste subgrupuri sunt sisteme deschise, se reorganizeaza continuu in raport cu cerintele unor situatii concrete. Fiecare elev din clasa poate face parte la un moment dat dintr-un asemenea subgrup. Practic insa doarunii elevi devin "centre de interes" in aproape orice situatie; foarte rar se va impune un elev mai izolat sau cu un statut mai putin important in organizarea informala a clasei.Afirmarea unora si respingerea altora poate fi explicata prin studierea personalitatii elevilor. In general sunt apreciati in cadrul colectivului de elevi cei care sunt prietenosi, amabili, manifesta colegialitate,oferind ajutorul necesar celorlalti .La nivelu lscolarilor mici prezinta o mare importanta inteligenta de care dau dovada, precum si rezultatele bune obtinute la invatatura. Trasaturile negative, care sunt condamnate de colegi sunt egoismul, ingamfarea, laudarosenia si intr-o mica masura, rezultatele mai slabe la invatatura.

Elevii care reprezinta subgrupul central, adica sunt acceptati si apreciati de majoritatea elevilor clasei, beneficiaza de acest statut datorita prestigiului obtinut prin raportare la sarcinile principale ale clasei, dar si in alte imprejurari : in urma unor concursuri scolare unde au obtinut rezultate semnificative, in urma rezolvarii unor situatii mai deosebite ale vietii scolare sau in urma descoperirii unor talente artistice deosebite.

Relatiile afectiv simpatetice, stabilite intre elevsi colectivul clasei ,constituie pentru cel dintai un stimulent in activitatea sascolarasi un suport moral care-l ajuta sa depaseasca mai usor situatiile stresante prin care poate trece. In cazul in care elevul este respins de colectivsau de unele grupuri formate spontan in interiorul lui, el nu are spre cine sa intinda mana dupa ajutor.

Statutul de elev"popular" sau"respins" nu se datoreaza exclusive atitudinii preferentiale sau de respingere a colectivului, ci si pozitiei pe care elevul si-o cucereste el insusi pe "scara de prestigiu"a clasei prin eforturi scolare, gradul de sensibilitate etc. Exista elevi care prin trasaturile lor puternice de personalitate se impun cu usurinta in stima colectivului clasei, care-i ofera un climat favorabil dezvoltarii. Altii simt nevoia si stiu sa stabileasca contacte sociale, cucerindu-si cu usurinta statutul de elevi populari. Relatia afectiv-simpatetica pozitiva, stabilita cu colegii, reprezinta pentru ei un puternic imbold si suport moral in activitatea scolarasi extrascolara.


Liderul de grup:

Aparitia liderilor intr-un grup este determinata de unele imprejurari sau situatii care determina impunerea unor elevi care au capacitatea sa raspunda cel mai bine nevoilor celorlalti colegi, elevi ce pot determina orientarea colectivului spre un comportament anume.Autoritatea unui lider in cadrul grupului nu poate fi acordata de cineva ci este castigata in diferite situatii.

Autoritatea este produsul aprecieriisi expresia increderii colectivului intr-o persoana anume, caracterizata prin o serie de trasaturi ale personalitatii:

 trasaturile de caracter constituie un indicator al atitudinii liderului fata

de colectiv, fata de sarcinile principale de munca: constiinta, responsabilitatile, disciplina, modestia, comportamentul deschis fata de ceilalti, sinceritatea, atentia fata de colegi;

alta conditie esentiala a impunerii unui lider este inteligenta sociala,

capacitatea de adaptare in rezolvarea situatiilor sociale care apar in lumea scolii. Factorii sociali ai dezvoltarii si perfectionarii inteligentei sunt cooperarea, colaborarea in munca, schimbul de idei;

variabila temperamentala este prezenta prin modul in care individul

rezolva situatiile sociale. Impulsivii, neechilibratii, cei inclinati spre rezolvari pasionale si subiectivism, cei care nu accepta obiectii din partea celorlalti, agresivii nu se bucura de simpatie si apreciere.Dimpotriva elevii care sunt echilibrati, vioi, cei ce stabilesc cu usurinta contacte cu altii, optimistii intrunesc mai curand aprobarea colectiva.


In cadrul elevilor izolati putem descrie:

 firea mai retrasa, izolarea unora sau timiditatea ii fac pe unii elevi sa

intre cu mai mare dificultate in ritmul comun, in fluxul de ganduri si

afectivitate a grupului;

daca intr-un grup coeziunea este redusa, daca apar dese conflicte, unii

se izoleaza, nu vor sa participe la aceasta viata de grup sau se desprind de grup atunci cand inregistreaza insuccese colective de natura diferita. Desigur e mai comod sa nu te identifici cu grupul,decat sa ti asumi partea de raspundere pentru esecul comun;

de asemenea preocuparile deosebite ii pot izola pe unii elevi: ei nu-si gasesc un corespondent in colectiv;

alte cauze ale izolarii pot fi existenta unui complex de inferioritate datorat educatiei sau dificultatilor fizice sau intelectuale, inadaptarea scolara, incapacitatea de a raspunde tuturor cerintelor scolare.

Relatiile socio-afective, preferentiale apar dintr-o nevoie interpersonala privind schimbul de emotii si sentimente care genereaza

relatii de simpatie, de preferinta sau de respingere unilaterala sau reciproca intre membrii grupului educational. Acest tip de relatii sunt o conditie pentru dezvoltarea personalitatii elevilor, sunt influentate de mediul social clasei si au drept caracteristici fundamentale spontaneitatea, sinceritatea, nevoia d reciprocitate in relatiile afective pozitive.

Relatiile afectiv-simpatetice pot deveni factori dinamizatori ai procesului de invatare, avand un rol stimulativ pentru intreaga activitate aelevilor, iar educatorii le pot transforma intr-o adevarata forta in desfasurarea optima a actului educational.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }