QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

A asculta si a raspunde eficient

A ASCULTA SI A RASPUNDE EFICIENTINFORMATII PRELIMINARE

Pentru oricine este mai pretioasa o judecata scoasa de la el, decat rostita de mine.

J.Toman; M. Tomanova: “Socrate”
Relatiile bune se bazeaza fundamental pe pretuirea celeilalte persoane si pe capacitatea de a le arata ce poti face pentru ei. Carl Rogers sugereaza ca acestea pot fi descompuse in “respect, identificare si sinceritate”. Respectul inseamna sa crezi ca cealalta persoana este importanta, valoroasa si unica. Identificarea inseamna sa fii capabil sa te pui in locul celuilalt si sa realizezi ca actiunile si credintele sale au sens, chiar daca tie iti par ciudate. Sinceritatea inseamna sa fii o persoana de incredere, care se tine de cuvant si este deschisa fata de ceilalti.

Este esential ca toti cei care se ocupa de educatie sa incerce sa dezvolte aceste calitati atat in ceea ce priveste propria persoana, cat si in ceea ce-i priveste pe elevi. Tot Rogers spune: “ Cu cat este mai inalt gradul de intelegere, sinceritate si respect pe care profesorul il arata elevilor, cu atat elevii vor invata mai bine.” Cercetarile facute de Aspey si Roebuck in anii ’70 sprijina afirmatia sa. Ei au aratat ca majoritatea profesorilor, fara pregatire speciala, nu se pricep sa comunice si se comporta intr-un fel care-i determina pe elevi sa stea mai mult retrasi decat sa-i stimuleze sa invete.

Vestea buna este ca aptitudinile de comunicare pot fi invatate. Rogers sugereaza ca exista trei aptitudini fundamentale in comunicare:

Respectul – implica “respectul pozitiv neconditionat” sau, cu alte cuvinte, convingerea ca elevul este OK ca persoana. Chiar daca nu-i aprobi comportamentul poate, totusi, sa fie OK ca persoana. Felul in care comunici cu el trebuie sa-i arate ca il consideri important. Ii poti arata aceasta in diferite moduri:

acordandu-i din timpul tau

amintindu-ti numele lui si prezentandu-te

asigurandu-te ca aveti pozitii de egalitate cand stati fata in fata

acordandu-i atentie pozitiva

prin ascultare activa

evitand sa-l intrerupi sau sa vorbesti in acelasi timp cu el

punandu-i intrebari (mai curand deschise decat inchise)

evitand sa-l critici sau sa-l judeci

folosind un limbaj simplu, pe care sa-l inteleaga


Empatia – aceasta implica abilitatea de a vedea lumea prin ochii interlocutorului si de a incerca sa intelegi modul in care acesta simte. Poti arata aceasta in diferite moduri:

zambind cand celalalt zambeste, incruntandu-te cand celalalt o face, etc.

impartasindu-i experientele tale daca sunt relevante; trebuie sa fii atent, sa nu devii tu centrul atentiei sau, sa nu ai o interventie de prea lunga durata

reflectand sentimentele interlocutorului: “trebuie sa fi fost foarte suparat” sau “ pari fericit”

incearca sa nu-l impiedici sa-ti arate sentimentele prin afirmatii de genul: “nu ar trebui sa fii trist acum” sau “uita, acum totul a trecut”


Sinceritatea - sau congruenta, inseamna sa fii considerat ca o persoana care spune ceea ce gandeste. Aceasta implica onestitatea si transmiterea unor mesaje consistente atat la nivel verbal cat si la nivel nonverbal.Poti arata sinceritatea in diferite moduri:

vorbind despre tine

impartasind sentimente

nepretinzand ca esti ceea ce nu esti

evitand sa faci promisiuni pe care nu le poti respecta

nefiind defensiv

avand un comportament verbal si nonverbal elocventText Box: ACTIVITATEA 7 – ASCULTAREA ACTIVA

OBIECTIVE:

Sa identifice elementele ascultarii activeSa exerseze comportamente adecvate unei ascultari activeRESURSE: fisa – “Comporta-te ca si cand”, foaie mare de hartie, carioci groase. (timp – 30 de minute)MOD DE LUCRU:

Roaga participantii sa se pregateasca de lucrul in perechi. Daca preferi sa ii grupezi tu, poti de exemplu, sa o faci prin biletele care se pot imperechea pentru a forma un cuvant, o imagine, un obiect, etc. Cere-le sa hotarasca cine va fi persoana A si cine va fi persoana B.

Explica-le ca vor avea ca tema de discutie “ceva ce fac pentru a ma distra si care-mi face mare placere”.

Formeaza un grup cu toate persoanele A si ofera-le partea corespunzatoare din fisa de lucru. Lasa-le 1-2 minute sa citeasca, apoi invita-i sa revina langa partenerul de discutie.

Invita persoanle B sa vorbeasca persoanelor A pe tema anuntata, iar personele A sa respecte instructiunile citite.

Dupa 3-4 minute, cere-le sa refaca grupul si intreaba persoanele B cum s-au simtit fiind ascultate.

Formeaza un grup cu toate persoanele B si ofera-le partea corespunzatoare din fisa. Lasa-le         1-2 minute sa citeasca, apoi invita-le sa revina langa partenerul de discutie.

Invita persoanele A sa povesteasca persoanelor B, iar acestea sa respecte instructiunile citite.

Dupa alte 3-4 minute refa grupul si roaga persoanele A sa descrie experienta avuta si sentimentele traite.

Cu intregul grup, folosind metoda brainstorming*, incearca sa obtii cat mai multe idei legate de:

cum ne simtim cand suntem ascultati ?

cum ne simtim cand nu suntem ascultati ?

cum procedam pentru a arata unei persoane ca o ascultam cu atentie ?

ce fel de comportament ne creaza impresia ca cealalta persoana ne ascula cu adevarat ?


* este posibil sa fie nevoie sa-i pregatesti putin pe elevii tai in folosirea metodei; pentru aceasta poti folosi fisa din anexa 3

 


FISA DE LUCRU – “Manifesta-te ca si cand”


PERSOANA A


ai asculta cat mai atent cu putinta.

In timp ce cealalta persoana vorbeste, acorda-i intreaga ta atentie. E posibil ca aceasta sa insemne sa o privesti, sa te inclini spre ea si sa nu te agiti sau sa te uiti in jur. Demonstreaza-i chiar acest lucru manifestandu-ti interesul prin cuvinte de genul “continua” sau “zau ?”.
FISA DE LUCRU – “Manifesta-te ca si cand”


PERSOANA Bnu asculti deloc atent.

In timp ce celalalt vorbeste, fa unele lucruri de genul: uita-te prin camera, incearca sa tragi cu urechea la discutiile purtate de altii, leaga-ti sireturile, cauta ceva in geanta. Dupa ce persoana a vorbit vreo doua minute, intrerupe-o si spune ceva ce ai avea tu chef sa discuti sau leaga-te de un cuvant si spune ceva despre ce ti-a adus aminte acel cuvant.ANEXA 3


BRAINSTORMINGEste o cale simpla de a genera idei fie pentru a gasi solutie unei probleme, fie ca metoda de lucru la clasa.

Pentru aceasta trebuie respectate urmatoarele reguli:


q      Se noteaza absolut toate ideile ! Unele idei s-ar putea sa sune ciudat sau sa para imposibile/ incorecte, dar aceasta nu este o problema. Uneori, cele mai neobisnuite idei ne determina sa ne gandim la alte idei care se vor dovedi a fi bune.
q      Se noteaza cat mai multe idei. Cu cat sunt mai multe idei, cu atat cresc sansele de a ramane, dupa evaluare, cel putin o idee buna.q      Se evalueaza ideile. Criteriile de evaluare se vor referi la realism/ posibilitate de punere in practica si/sau corectitudine.

 
Text Box: Nu uita ca intr-o camera se poate intra:
♥ pe o usa
§ pe mai multe usi
o pe geam
§ pe horn
♥ prin aerisire
ü  . ..

Text Box: ACTIVITATEA 8 – SUGEREAZA, NU CRITICA
OBIECTIIVE:

Sa se familiarizeze cu elementele unui raspuns constructiv dat cuiva care a facut ceva

Sa-si dezvolte abilitatile de comunicare pozitiva cu ceilaltiRESURSE: fisele - “Situatii”, foi mari de hartie, carioci groase. (timp – 60 de minute)MOD DE LUCRU:

Explica faptul ca este mai folositor ca, atunci cand ti se cere o parere, sa faci sugestii si sa nu critici. Prima regula: daca se discuta despre ceva ce a facut o persoana, intai vorbeste acea persoana. A doua regula : cel care face sugestia, mai intai vorbeste despre ce este bine si apoi despre ceea ce ar putea fi realizat mai bine. A treia regula: daca nu ai nici o sugestie pozitiva, care sa poata determina o schimbare favorabila de comportament, mai bine nu mai spune nimic.

Varianta I

Explica-le ca doresti sa discuti mai mult cu ei pe aceasta tema pornind de la un joc de rol. Pentru acesta ai nevoie sa se ofere cate cineva pentru cele doua roluri si cineva pentru a fi observatorul care ofera primul feed-back “actorilor”. Vor alege intre literele A, B si C si este bine sa poarte un ecuson cu litera respectiva.

Ofera celor trei rolul, decupat din fisa “Situatii – 1”. Cere-le sa iasa din sala pentru 3-4 minute si sa-si citeasca sugestiile de pe fise. Intre timp discuta cu restul grupului si roaga-i sa isi noteze care este persoana care a oferit sprijin si prin ce a respectat cele trei reguli.

Se desfasoara jocul de rol timp de 5-10 minute.

Primii care-si vor spune parerea vor fi cei care au interpretat rolurile:

cum s-a simtit fiecare in rol ?

ce li s-a parut dificil ?

Discuta cu tot grupul. Posibile intrebari:

ce rol li se pare mai dificil si de ce ?

ce a ajutat sau stanjenit dialogul ?

ce a facut bine cel care a oferit sprijin ?

ce ar putea acesta face mai bine ?

Sugestie: la ultimele doua intrebari se pot intocmi liste de idei, pe doua coloane

Se repeta activitatea cu celelalte doua jocuri de rol, asfel incat fiecare din cei trei sa fie, pe rand, alt “personaj”.

Varianta II

Daca timpul nu iti permite sau daca nu exista obisnuinta jocului de rol, atunci este bine sa ai pregatite situatiile din fise sub forma de scurte povestioare dialogate.

Se exerseaza metoda : cineva care se ofera va analiza daca raspunsul persoanei care ofera sprijin respecta cele trei reguli si prin ce ; se cere apoi parerea celorlalti pentru analiza facuta si se urmareste respectarea regulilor.

Sugestie : Daca doresti sa ii faci sa stapineasca mai bine metoda este bine sa lucrezi initial in varianta I si in apoi varianta II.


FISA – “Situatii - 1”PERSOANA A: Profesor (cel care va oferi sprijin)


Esti profesor. Unul dintre elevii tai de 14 ani, cel mai bun pana in acel moment la disciplina pe care o predai, are in ultimul timp rezultate mediocre. Nu mai raspunde la ore nesolicitat, intarzie in pauze, pare absent. Esti ingrijorat si i-ai cerut sa vina sa te vada. Vrei sa afli ce se intampla, daca are vreo problema.PERSOANA B: Elev (cel care are nevoie de sprijin)


Ai 14 ani si esti la mijlocul semestrului I al clasei a VIII-a. Mama ta nu concepe sa ai note sub 9. Inveti mult, lucrezi in plus la materiile pentru examenul de capacitate, simti ca ai obosit si nu mai faci fata. La una din materiile la care aveai rezultate foarte bune, ai primit la test doar 7. Profesorul te-a rugat sa treci pe la el si te temi ca ai putea fi in incurcatura.

PERSOANA C: Observatorul


Persoana A este profesor, iar persoana B este un elev de 14 ani. Elevul este uneori ca si absent de la ore, iar la ultimul test a luat 7. Era cel mai bun din clasa la disciplina predata de profesor. Profesorul este ingrijorat si l-a chemat sa stea de vorba. Observa conversatia fara a o intrerupe, pentru a-ti da seama cat de bine reuseste profesorul sa afle ce problema are elevul. Cat de atent asculta profesorul ? Ajuta cu intrebari sau formuleaza acuzatii ? Crezi ca elevul pleaca cu senzatia ca a obtinut ceva din conversatia avuta ?

FISA – “Situatii – 2”PERSOANA A: Observatorul


Persoana C este un adolescent/a de 16 ani, cu rezultate medii la scoala desi, isi imparte timpul doar intre scoala si ceea ce face acasa pentru scoala. Ar dori sa petreaca ceva timp si cu amicii sau colegii. El i-a cerut parintelui sau, persoana B, sa stea de vorba pentru a-l convinge ca daca s-ar si distra, ar avea mai mult chef si spor la invatat.

Observa conversatia fara a o intrerupe si incearca sa-ti dai seama cat de bine reuseste parintele sa afle ce-l framanta pe copil. Pune intrebari care inchid sau deschid conversatia ? Crezi ca adolescentul a plecat cu sntimentul ca a obtinut ceva ?


PERSOAN B: Parintele (cel care ofera ajutor)


Esti parintele unui adolescent/a de 16 ani. Nu este nici cel mai bun din clasa dar nici ultimul. Nu prea iese din casa. Ti-a cerut sa stea de vorba cu tine. Doresti sa plece cu sentimentul ca a obtinut ceea ce dorea.

PERSOANA C: Adolescentul (cel care trebuie ajutat)


Esti un adolescent/a de 16 ani, ai rezultate medii la scoala. Timpul tau se imparte intre scoala si ceea ce faci acasa pentru scoala. Ai dori sa petreci timp cu amicii sau colegii, sa mergi uneori la discoteca. Ti se pare ca daca ai mai iesi, ai avea alt chef de scoala si rezultate mai bune. Nu esti foarte sigur de cum este mai bine sa procedezi. Parintele tau nu stie nimic din framantarile tale, depinde de tine sa-i explici situatia asa incat sa faci cumva sa fie bine.FISA – “Sitatii – 3”


PERSOANA A: Elevul (cel ce primeste ajutor)


Esti nou venit in colectivul clasei. Te-ai mutat de curand cu parintii, venind din alt oras. A trecut o luna de scoala, te simteai izolat si ai inceput sa fumezi pentru a fi acceptat intr-un grup “cool”. Nu te simti bine. Te gandesti sa renunti la fumat dar, nu stii daca asta te-ar aduce iar in situatia de a fi singur. Doresti sa vorbesti cu unul dintre colegi, care este destul de popular desi, nu fumeaza.PERSOANA B: Observatorul


Persoana A este un elev/a nou in clasa. A inceput sa fumeze pentru a se integra intr-un grup. Ar vrea sa renunte dar ii este teama sa nu ramana izolat. Ii cere unui alt coleg, persoana C, sa stea de vorba. Observa conversatia fara sa intrerupi si incearca sa-ti dai seama cat de bine reuseste colegul C sa il asculte pe A. Pune intrebari pentru a afla ce problema are colegul lui sau inchide conversatia ? Crezi ca persoana A a plecat cu senzatia ca a obtinut ceva din aceasta conversatie ?


PERSOANA C: Elev (cel care ofera ajutor)


Esti un coleg bine apreciat in colectivul clasei. Nu fumezi si nu te comporti asa incat sa sochezi. Persoana A este un coleg care a venit de o luna in clasa voastra. Te-a rugat sa stati de vorba pentru ca are o problema, dar nu sti de ce. Doresti sa afli ce problema are si sa-l ajuti.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }