QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Utilizarea exercitiilor fizice la subiectii varstnici
Utilizarea exercitiilor fizice la subiectii varstnici


Recuperarea prin exercitii fizice, aparent simpla si in mod deosebit la varstnici, tinand seama de rezervele cardiace mult diminuate ale acestora, trebuie prescrisa si supravegheata cu grija, datorita riscurilor pe care le au acestia la solicitare fizica si efort. Notiunea de „toleranta la  exercitiul fizic” trebuie avuta in vedere de medic si echipa sa de recuperare, fiindca se stie, capacitatea de raspuns fizic al varstnicului este redusa si se reduce pe masura inaintarii in varsta. Investigand unii parametrii fiziologici, Hollman (1980) a demonstrat limitele capacitatii de antrenare fizica. Aceasta ar fi permisa pana la varsta de 80 de ani, in schimb, capacitatea de antrenament mintal, mentinerea capacitatii de invatare, este posibila pana la varste inaintate, cand s-a constatat ca poate fi imbunatatita. Autorii apreciaza ca acest fapt este in favoarea initierii unor actiuni recuperatorii, chiar la varste foarte inaintate.

O regula importanta a utilizarii exercitiilor fizice priveste eliminarea celor care solicita eforturi musculare maximale si submaximale pe perioade lungi, acestea fiind imposibile la varste inaintate, iar tendinta de a le solicita, riscanta. Aceasta interdictie se aplica exercitiilor active (de exemplu, alergarea sau urcatul scarilor), precum si exercitiilor bazate pe contractii musculare izometrice.

Motivul interdictiei tine, pe de o parte, de fiziologia muschilor imbatraniti, iar, pe de alta parte, de cresterea tensiunii arteriale sistolice, care la batranete insoteste intotdeauna efortul fizic mare.

Un alt aspect priveste fortarea cardiaca, tahicardia si deficitul de oxigen, care pot determina instalarea unui accident ischemic coronarian de tipul infarctului acut, ce poate sa treaca neobservat, ca urmare a atipiei simptomatologice si expune consecutiv la risc vital.

Privind utilizarea exercitiilor fizice, cea mai potrivita abordare a subiectului varstnic se face prin folosirea unei secvente de muscari armonioase, ritmice, care sa fie apropiate de modul natural de miscare a oamenilor varstnici si care sa mentina capacitatea fizica a indivizilor handicapati. Cu cat vor fi antrenati mai usor muschii si grupele de muschii in exercitiile impuse, cu atat antrenamentul va fi mai eficient.

Inotul in apa incalzita constituie o forma potrivita de exercitiu fizic, chiar la varstele inaintate.

Toate programele de exercitii vor fi in asa fel alcatuite, incat sa fie usor de inteles si de executat. In rezumat, programul va cuprinde exercitii musculare active, moderate, compatibile cu incarcare de 75% a capacitatilor sistemului cardiovascular, adica in conformitate cu principiul „putin si des”(Rusk, 1977), pentru a realiza principiul de baza al recuperarii geriatrice :”efect maxim - risc minim”.

Ca masura de precautie, la varsta a treia sunt interzise anumite tipuri de exercitii cum ar fi :

v    exercitiile izometrice;

v    exercitiile anaerobe;

v    exercitiile cu greutatii mari;

v    exercitiile in care capul coboara sub orizontala fata de trunchi;

v    exercitii cu schimbari bruste de pozitie.
loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat