QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Utilizarea mobilometriei in parodontologie

UTILIZAREA MOBILOMETRIEI IN PARODONTOLOGIE


Inregistrarea mobilitatii dentare este importanta pentru calcularea indicelui clinic al gradului de mobilitate patologica. Acest indice de mobilitate reprezinta un criteriu pentru stabilirea evolutiei clinice dupa tratamentul parodontal, fiind util in aprecierea ameliorarii, agravarii sau vindecarii clinice.

Mobilitatea dentara poate fi inregistrata clinic sau prin intermediul unor instrumente etalonate riguros.
Proceduri clinice de inregistrare a mobilitatii dentare (Dumitriu):

- inspectarea mobilitatii patologice;

- testul palpatoriu;

- testul de percutie;

- testul de solicitare dentara la presiune.

Pentru a permite o inregistrare obiectiva, precisa in conditii reproductibile a mobilitatii dentare s-au introdus in practica dispozitive de masurare de tipul Mobilometrului (Dumitriu) sau a Periotestului (Siemens).


Mobilometrul se aplica pe dinti prin intermediul unui conformator din acrilat dupa care se activeaza ceasul comparator cu un dinamometru care dezvolta forte constante de solicitare ceea ce permite inregistrarea unor deplasari dentare la nivel de sutimi de milimetru.

Periotest produs de Siemens AG, masoara automat mobilitatea dentara. Se aplica o forta de presiune controlata prin intermediul computerului la nivelul fiecarui dinte.

Acest instrument are designul asemanator unei piese de mana iar la capat prezinta un inel metalic cu care dintele este lovit usor cu o frecventa de 4 ori pe secunda in centrul coroanei anatomice.Durata de lovire a dintelui este de 4 secunde ceea ce corespunde la 16 lovituri. Periotest detecteaza perioada necesara dintelui pentru a-si recapata pozitia initiala. Se utilizeaza o scala de la 0 la 50. Periotest masoara reactia parodontiului la o forta de percutie definita aplicata sub control electronic. Dintele este percutat cu serii de 16 impulsuri (4 impulsuri/secunda) iar gradul de atenuare este inregistrat digital si acustic pe o scara gradata de la (-8) la (+50).

Grade de mobilitate (Periotest):

- valori (-8) - (+9) = mobilitate fiziologica;

- valori (+ 10) - (+ 19) = mobilitate perceptibila;

- valori (+20) - (+29) = mobilitate vizibila;

- valori (+30) - (+50) = mobilitate severa.

Informatiile privind modificarile structurale se obtin prin masurarea caracteristicilor de elasticitate si vascozitate ale parodontiului. Dispozitivul calculeaza valori care sunt afisate pe display. Principiul: proprietatile vasco - elastice ale dintelui sanatos permit deccelerarea percutiei in mai putin de 1 milisecunda. In cazul dintilor bolnavi parodontal timpul de decelare a percutiei creste datorita afectarii structurilor parodontale.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }