QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Tehnica jocului de baschet
Tehnica jocului de baschet


1. Unele generalitati privind metodica invatarii, fixarii, consolidarii si perfectionarii tehnicii in jocul de baschet


Etapele instruirii tehnicii jocului de baschet presupune doua aspecte:

Pregatirea teoretica;
Pregatirea practica.


I.        Pregatirea teoretica, cuprinde:


descrierea elementului sau procedeului tehnic;

demonstrarea acestuia.


descrierea sau explicarea elementului sau procedeului tehnic trebuie sa fie clara, concisa, sugestiva, pe intelesul colectivului. Ea trebuie sa scoata in evidenta caracteristicile miscarii, din care sa rezulte ceea ce este corect si eficace si ceea ce este gresit si sa stimuleze activitatea constienta a elevilor

demonstrarea elementului sau procedeului tehnic trebuie sa se faca:

global ( la inceput) se executa in ritm normal pentru ca elevii sa-si formeze o reprezentare cat mai fidela asupra miscarii;

regizata (apoi) in care ritmul de executie este lent, scotandu-se in evidenta elementele principale;

partiala (cand este nevoie) cand miscarea este mai complicata, demonstratia efectuandu-se fragmentar.


Este foarte important ca aceste demonstratii sa fie insotite si de unele explicatii, pentru fixarea mai corecta a deprinderii.

Practic, profesorul enunta denumirea elementului sau procedeului tehnic, prezinta unele referinte in directia prevederilor regulamentului de joc si aplicativitatii (utilizarii) tactice, apoi profesorul sau un elev care practica baschetul de performanta(detinator a unei tehnici corecte) executa procedeul tehnic de 2-3 ori in intregime si ritm normal de executie. Dupa aceasta profesorul executa procedeul tehnic intr-un tempo mai lent-regizat, insistand asupra momentelor cheie, a caror executie determina corectitudinea miscarii, iar daca este cazul, demonstratia se va efectua fragmentar, oprind executia in momentele cheie. Pentru e preveni greselile de executie, profesorul va demonstra si executia incorecta, exagerand miscarea. Daca este necesar, se va opri in momentule executiei incorecte explicand continutul greselii.

Dupa demonstratie si explicatie, profesorul va executa din nou procedeul tehnic integral cu ritmul , tempoul, amplitudinea, forta si viteza specifice jocului.


II.     Pregatirea practica, cuprinde:

  1. dezvoltarea si perfectionarea calitatilor motrice necesare executiei;
  2. pregatirea tehnica propriu-zisa.

2. Pregatirea tehnica propriu-zisa cuprinde urmatoarele etape:

a. Etapa dezvoltarii si perfectionarii calitatilor motrice, necesare procedeului tehnic, cunoscute din atletism si metodica educatiei fizice.


b. Etapa invatarii deprinderilor tehnice, a formarii mecanismului de baza a miscarii, care urmareste formarea deprinderii corecte de executie.


Caracteristici

elementul se invata izolat de joc si in mod analitic;

se creeaza conditii optime de executie, conditiile cele mai usoare, care presupun:

conditii de echilibru favorabile;

executii la distanta mica si ritm lent;

executii fara minge de exemplu opriri, schimbari de directie;executii cu mingea de pe loc cand procedeul nu-i este caracteristica miscarea;

executii cu circulatie de minge sau de jucatori, din unghiuri convenabile;


c. Etapa executiei tehnice in conditii obisnuite si variate (fixare-consolidare)


Odata formata deprinderea tehnica, treptat conditiile de pregatire trebuie sa devina normale, similare jocului si din ce in ce mai variate. Aceste conditii de pregatire se refera la:

diversificarea lor privind echilibrul, distanta, returul, directia de executie, ambidextria;

precum si la prezenta coechipierului si adversarului.


d. Etapa asamblarii in actiuni individuale (consolidare-perfectionare) etapa complexelor de procedee tehnice in care se urmareste crearea conditiilor apropiate de joc. Procedeul tehnic invatat se leaga de celelalte procedee tehnice insusite anterior si se desfasoara in prezenta adversarului semiactiv sau activ. Exercitiile complexe dau posibilitatea:

sa se pregateasca diferite faze de joc;

sa se perfectioneze tehnica necesara acestor faze;

de asemenea ele permit complexului de procedee tehnice sa se desfasoare in conditii de efort fizic asemanatoare jocului.


e. Etapa perfectionarii procedeului tehnic in conditii de joc si apropiate de joc etapa complexelor pe actiuni tactice

In aceasta etapa se folosesc mijloace cu continut tactic care necesita:

fond motric bogat;

ambidextrie;

ritm variat;

varietate de utilizare tactica;

jocuri scoala, de antrenament si de verificare.

In cadrul jocurilor scoala, de antrenament si de verificare, elevii au ocazia sa exerseze diferite procedee tehnice insusite anterior, in conditii concrete de joc, de efort fizic si sub coordonarea psihica apropiata jocului.

Prezenta acestei etape in procesul invatarii si perfectionarii tehnice duce la inlaturarea greselilor metodice care pot aparea, determinate de despartirea artificiala a procedeului tehnic de continut tactic si pe amandoua de jocul oficial.Verificati- va cunostintele


Care sunt etapele invatarii si perfectionarii tehnicii jocului de baschet? Descrieti si comentati fiecare etapa in parte.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }