QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Simfizele renaleSimfizele renale


Simfiza sau fuziunea renala reprezinta un complex de anomalii de forma, pozitie si rotatie in care parenchimul renal nu se mai distribuie in 2 organe lombare distincte si simetrice, ci formeaza o masa unica sau dedublata si legata printr-un istm. De asemenea sunt prezente anomaliile vasculare si ureterale.

Rinichiul in potcoava este cea mai frecventa forma de rinichi simfizat . Sexul masculin este afectat mai des. Se asociaza si alte malformatii urinare: caliceale, bazinetale, ureterale , de vascularizatie renala . Fuziunea se poate realiza printr-o punte de parenchim sau de tesut fibros si este in 90% din cazuri localizata la polii inferiori renali. De obicei sunt rinichi ectopici , situati mai jos , cu istmul la nivelul L3-L4 . Axul longitudinal renal este orientat oblic inauntru si in jos. Bazinetele sunt orientate anterior. Calicele normale ca numar sunt orientate posteroinferior sau divergent in “spita de roata”. Ureterele ies lateral si in sus din bazinet si trec peste parenchimul renal, care le poate obstrua. Vascularizatia este normala. In general are greutate mai mica decat cea insumata a 2 rinichi normali.
Rinichiul in potcoava este de obicei asimptomatic. El devine dureros datorita compresiunii pe coloana vertebrala indeosebi in ortostatism si in hiperextensia trunchiului . Compresiunea pe uretere provoaca aparitia hidronefrozei, infectiei urinare si a litiazei, care se manifesta prin durere, febra, hematurie, tulburari mictionale. Datorita compresiunii pe tubul digestiv poate apare constipatia , iar datorita compresiunii pe vasele mari abdominale (a. aorta, v.cava ) pot apare tulburari circulatorii.

Investigatiile imagistice sunt necesare pentru precizarea diagnosticului: ecografia , urografia, CT.

Alte simfize renale sunt :

-Rinichiul sigmoid rezultat din simfiza polului inferior al unui rinichi cu polul superior al celuilalt insotite de ectopie renala;

-Rinichiul suprapus, cand sunt fuzionati si situati de aceeasi parte a liniei mediane;-Rinichiul discoid sau rinichi unic simfizar cand avem simfiza marginilor mediale, avand localizare mediana ectopica pelviana, cu ureterele orientate anterior ti pediculele vasculare orientate posterior;

-Rinichiul in “L” cand un rinichi este rasturnat transversal cu bazinetul in sus si ureterul incrucisat.

Atitudinea este cea de supraveghere in cazul celor necomplicate si descoperite intamplator. Nu este necesara nefrosuspensia si nici separarea rinichiului simfizat si necomplicat. Tratamentul antibiotic si chirurgical se adreseaza celor complicate (indepartarea simfizei renale, plastii pieloureterale, litotomii).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }