QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Pneumoconiozele

PNEUMOCONIOZELE


Sunt boli pulmonare caracterizate prin acumularea (inmaganizarea progresiva) de pulberi in plamin si reactiile pulmonare la aceasta acmulare.

Etiologia: Profesiunea, locul de munca si procesele tehnologice sunt factorii etoilogici importanti ai acestei boli.

Pulberile de bioxid de siliciu (SIO2), de azbest, de carbine, etc., constitue factorial etiologic principal, fiind inhalate de muncitorii in cursul activitatii lor profesionale. Particulele ce contin aceste pulberi, pentru a deveni pneumoconiogene trebuie sa aiba un diametru foarte mic sis a se afle in aer intr-o concentratie foarte mare, iar reactivitatea gazdei (muncitorului) fata de ele trebuie sa fie scszuta (datorita fumatului. alcolismului, bolilor cronice, tbc-ului. pneumopatiilor repetate) mediul de munca saturat de gaze, cu vapori iritanti, sa se caracterizeze prin umiditate crescuta. temperatura scazuta ventilatie incompeta etc. Timpul de expunere din motive profesionale la pulberi, pana la aparitia bolii, este deasemenea, un factor etiologic important ca si viteza de difuziune si depunere a acestora, localizarea depunerii, posibilitatea eliminarii depunerilor de pulberi, acumularea lor in aparatul respirator etc.
Dupa vriteriul anatomopatologic se deosebesc 3 tipuri de pneumoconioze:

1. Pneumoconioze colagene caracterizate prin distrugerea sau alterarea definitive a structurii alveolare si reactia ireversibila a interstitiului pulmonari de tip colagen. Acest tip de pneumoconioze este Indus de pulberi fibrogene, ca in silicoza si asbestoza, sau de pulberi nefribonogene, dar care dau aceasa reactie (pneumoconiozaminereului care lucreza in minele de carbine)

2. Pneumoconioze necolagene, boala care lasa structura alveolara intacta, iar reactia interstitiului pulmonari este de tip reticulina si potential reversibila. Acest aspect se intalneste in antracoza, sideroza, talcoza, caolinoza etc.

3. Pneumoconioze mixte intalnite la cei care lucreaza in minele de carbuni (huila, antracit) cu grafit, cu ciment etc.

Dintre aceste boli profesionale, cel mai frecvent si mai grav tip de pneumoconioza este  silicoza (de exemplu, silicoza cu barita)

Silicoza se datoreste inhalarii prelungite a unei concetratii semnificative de particule mai ales de bioxid de siliciu liber cristalin, acesta fiind tipul de pneumoconioza  colagena

Etiologia este determinate de factorul principal reprezentat de particulele de bioxid de siliciu cu diametru mic (fractiune alveolara), de factori favorizanti printe care starea funtionala pulmonara, frofesiile cu risc (mineri, ajutori de mineri, vagonetari, cei care lucreaza in minele de aur, de carbine, cu metale feroase si neferoase), locul de munca, timpul de expunere etc.

Patologia silicozei are la baza teoria imunitatii.

Morfopatologia: Macroscopic plamini sunt pigmentati cu noduli cenusii, mai frecventi in lobi superiori, adesea calcificati, vizibili la sectiunea plamanului. Uneori se pot conglomera si excava prin necroza iscchemica sau tuberculoza asociata (secundara). Microscopic leziunea este reprezentata de noduli silicotici care se gasesc in jurul arterelor pulmonare si adiacentii bronsiolelor. Tabloul clinic se prezinta in functie de forma evolutiva a silicozei: cronica sau clasica (forma cea mai frecventa), subacuta sau accelerate si acuta (mai rar intilnita.

Silicoza cronica este mult timp asimptomatica sau are manifestarirespiratoriinespecifice. Innraport cu leziunile anatomice si imaginile radiografice, primele manifestari de boala apar tardiv. Nu exista o concordanta intre manifestarile clinice si cele radiologice. De aceea, de multe ori, boala poate fi depistata numai prin examene radiologice (radiografii) repetate. Manifestarile respiratorii sunt nespecifice si apar dupa o perioada de latenta care dureaza multi ani. Acste simptome sunt: dispnee de sfort, tusea seaca sau cu sputa mucoida si eventul dureri toracice.

Silicoza acuta este rezultatul expunerii la o concetratie masiva de siliciu si se dezvolta ca o afectiune febrile, cu tuse uscata si eritativa, cu dispnee progresiva si pierderea severa de greutate.

Evolueaza rapid spre insuficienta respiratorie hipoxemica, refractara la tratamentul cu corticoizi

Exploararile paraclinice obligatorii in caz de suspiciune de silicoza sunt:

-Radiografia pulmonara care evenditiaza aparitia unui desen reticular pulmonari bilateral cu opacitati fine, punctiforme, micronodulare sau nodulare. Ulterior acestea evolueaza catre opacitati mari, pseudutumorale si aparitia de adenopatii hilare, uneori cu calcificari in “coaja de ou “

-Explorarea functionala respiratorie arata o disfunctie ventilatorie obstructive sau mxta, cind silicoza se asociaza cu bronsita cronica, emfizem sau tuberculoza. Insilicoza simpla modificarile functionale respiratorii sunt minime sau pot lipsi.

-Examenul citologic al sputeipresupune examen bacteriologic si culture de sputa: poate fi necesara si dozarea gazelor sanguine.Diagnosticul pozitiv de silicoza se stabileste pe baza datelor anamnestice profesionale, radiografiei pulmonare sip e datele furnizate de tabloul clinic (dar cu specificitate redusa).

Evolutie – Complicatii: Evolutia bolii este lenta, progresiva: forma cronica dureaza catva ani, forma acuta evolueaza catre o fibbroza difuza, rapid invalidate cu insuficienta respiratorie

Complicatiile cele mai frecvente sunt: tuberculoza pulmonara (silico – tuberculoza) si formele infectioase (abccese localizate, supuratii bronsice, bronsiectazii, aspergirom), pneumotoraxulspontan, episoadele de insuficienta respiratorie acuta, cordul pulmonari cronic.

Tratamentul se aplica urmarindu-se ameliorarea simptomelor de baza (tuse, dispnee, dureri toracice) Se recomanda reducerea efortului fizic, scoaterea din mediul nociv. reeducarea respiratorie: se administreaza teofilina, fluidificanteale sputei mucolitice, codeine (combate tusea) si analgezice: antibiotice cu spectru antibacterianlarg (ampicilina, amoxicilina, doxicilina) se folosesc in perioadele de acutizare a bronsitei cronice. In caz de silico-tuberculoza se face tratament specific, cu cel putin trei droguri antituberculoase (de exemplu: hidrazida, rifampicina, pirazinamida) o perioada de 9-42 luni. In present se fac incercari aplicand tratament etiopatogenic

(aerosoli cu lactate de aluminiu, clorula de aluminiu, tetranidina etc. (pe cale orala cu efecte limitate)

Profilaxia consta in masuri de igiena tehnico-administrtiva (implementarea unor procese tehnologice etc.) care sa duca la scadereaprafului de siliciu, automatizarea, purtarea echipamentului de protectia muncii, interzicerea fumatului etc.

Masurile medicale profilactice care tin de medic sunt: controlul medical periodic facut riguros si excluderea la incadrare, a persoanelor care au antecedente de expuneri prelungite la noxe respiratori.

Asbestoza este un alt tip de pneumoconioza colagena, fiind provocata de fibrele de asbest. Seintalneste frecvent la cei ce lucreaza in industria asbestului sau cu produse de asbest (in industriile care folosesc acest material ca isolator, de exemplu: la constrctia de vapoare si avioane)

Tabloul clinic este nacaracteristic: tuse uscata sau cu expectoratie mucoasa, dispnee progresiva la efort, scaderea in greutate, degete hipocratice. Examenul radoigrafic este esential pentru stabilirea diagnosticului (fibroza difuza, extensive, cu aspect de “fagure de miere “

Evolutia este agravata de infectii bronhopulmonare grefate pe bronsita cronica, bronsiectazii bazale etc.: poate induce un carcinom bronsic. Afectarea pleurala dupa expuneri la asbest este evidenta si se conretizeazaza prin placi pleuralehialine, calcificari pleurale, pleurezii serofibrinoase si mai ales mezoteliomul (tumora pleurala)

Profilaxia si tratamentul sunt similare cu cele ale altor pneumoconioze.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }