QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Pericardita cronica constrictiva

PERICARDITA CRONICA CONSTRICTIVA


DEFINITIE pericardita cronica constrictiva este o afectiune cronica, caracterizata prin simfizare, transformarea fibroasa si, uneori, calcificarea pericardului.

ETIOPATOGENIE- adeseori necunoscuta. Tuberculoza pare sa fie cauza principala, mult mai rar pericardita purulenta si cea acuta benigna. Apare de obicei la barbati tineri. Anatomie patologica: sacul pericardic prezinta o ingrosare fibroasa sau fibro-calcara, cu simfizarea (sudarea) celor doua foite, astfel incat este stransa intr-o| carapace rigida si inextensibila.
SIMPTOME datorita invelisului fibro-calcar, inextensibil, care strange inima si in special cavitatile drepte, ventriculii, indeosebi cel drept, nu se pot umple suficient. Rezulta o staza sanguina in venele cave, cu cresterea presiunii venoase si micsorarea debitului cardiac. Datorita mecanismului sau de producere (micsorarea umplerii diastolice), insuficienta cardiaca consecutiva este numit insuficienta hipodiastolica.

Tabloul clinic este de tamponada cardiaca, stanga sau dreapta, cu manifestari mai reduse.

- in tamponada stanga, predomina semnele stazei pulmonare (dispnee de efort, ortopnee, raluri de staza, edem pulmonar acut);

- in cea dreapta turgescenta venelor jugulare, hepatomegalia, ascita.

Semnele cardiace sunt sterse

dispneea este rara,

cianoza apare in formele avansate.

inima este de dimensiuni normale sau mai mica (in discordanta cu semnele periferice); auscultatia evidentiaza uneori asurzirea zgomotelor cardiace, aparitia unui suflu sistolic la varf, prezenta fibrilatiei atriale sau a unor zgomote supraadaugate, datorita mobilizarii placilor calcare.

tahicardie.

semnele periferice sunt caracteristice:pulsul este rapid si mic, T.A.coborata, presiunea venoasa constant si precoce crescuta.

datorita stazei si hipertensiunii venoase din teritoriul venei cave inferioare se instaleaza hepatomegalie, turgescenta jugularelor, ascita abundenta, care se reface repede dupa evacuare si edeme discrete ale membrelor pelviene.

Aspectul este asemanator insuficientei cardiace drepte sau cirozei hepatice hipertrofice.


EXAMENE PARACLINICEExamenul radiologie precizeaza diagnosticul, evidentiaza calcifierile pericardice.

Electrocardiograma si cateterismul dau indicatii suplimentare.

Laboratorul- hipoproteinemie si alterarea probelor hepatice.

EVOLUTIE: in absenta interventiei chirurgicale, maladia evolueaza spre insuficienta cardiaca, cu prognostic fatal.

TRATAMENTUL consta in regim hiposodat, diuretice, paracenteze, eventual tonicardiace, corectarea hipoproteinemiei. Singurul tratament eficace este cel chirurgical (decorticarea inimii). Interventia are loc dupa stingerea procesului evolutiv, dar inainte de a fi aparut leziuni hepatice si miocardice ireversibile.

Metode de decompresie si drenaj pericardic

Pericardiocenteza- este manevra de extragere a unei cantitati de lichid pericardic cu ajutorul unui ac.
Drenajul pericardic deschis =tratamentul definitiv al tamponadei cardiace,temporar acesta poate fi efectuat prin pericardiocenteza ghidata ecografic, cu plasarea unui cateter subtire in catatea pericardica pentru drenaj continuu.
Pericardiectomia- este procedeul indicat in cazul pericarditei cronice constrictive (se realizeaza rezectia cat mai completa a pericardului (parietal si visceral, foite care sunt in mare parte fuzionate).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }