QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Omfalita
Omfalita


Desi mai putin frecventa astazi, infectia bontului ombilical cu multiple posibilitati de diseminare poate sa apara in primele saptamani dupa nastere. Contaminarea se face prin manevre la nastere sau ulterior cu cei mai diversi germeni: stafilococ, streptococ, E.Coli, anaerobi si chiar bacil tetanic. Infectia ombilicala poate aparea si inainte de nastere in cazul rupturilor timpurii de membrana. Pe calea arterelor ombilicale, infectia difuzeaza usor spre peretele abdominal inferior.

Vena ombilicala ajunge in hilul hepatic unde comunica cu vena porta si vena cava inferioara prin ductul venos Arantius, care se obstrueaza dupa nastere. Pe aceasta cale germenii patogeni pot ajunge la vena porta pe care o trombozeaza si prin vena cava in circulatia generala. Tromboza venei porte se manifesta ulterior prin hipertensiune portala prehepatica. Infectia ombilicala poate difuza si pe cale limfatica. Vasele limfatice superficiale care se dreneaza spre ganglionii inghinali vor determina o celulita cu extindere subombilicala. Limfaticele mai profunde vehiculeaza infectia spre epigastru si baza toracelui. Omfalita poate fi determinata si intretinuta de persistenta unei fistule de uraca sau de fistula reziduala a canalului omfaloenteric.
Aspecte clinice. Omfalita simpla este o forma minora caracterizata prin edem, roseata si induratia bontului ombilical. Adeseori un granulom intretine o secretie locala. Forma de gravitate medie o reprezinta omfalita cu extindere sub forma de celulita. In astfel de cazuri se poate ajunge la formarea unui flegmon cu necroza a tegumentului. Formele grave de omfalita sunt cele prin care se ajunge la septicemie cu febra si stare toxica sau la peritonita.

In septicemie exista riscul diseminarii cu localizari la distanta (osteomielita, pneumopatii, abces pararenal, peritonita). In caz de peritonita apar pe langa febra, semne locale: distensie abdominala, varsaturi, scaune diareice.Tratamentul. In omfalita simpla, granulomul care adesea o intretine poate fi tratat cu nitrat de argint. Celulita incipienta necesita tratament cu antibiotice. In cazul aparitiei abcedarii sunt necesare incizii evacuatorii si drenaj.

Formele complicate cu septicemie sau peritonita necesita un tratament general sustinut si complex, iar la nevoie se recurge la diferite interventii chirurgicale.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }