QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Obiectivele programului de kinetoprofilaxie in al doilea trimestru de sarcinaObiectivele programului de kinetoprofilaxie in al doilea trimestru de sarcina


 1. realizarea mentinerii tonusului postural prin:
 1. tonifierea musculaturii erectoare a spatelui;
 2. redobindirea pozitiei neutre a bazinului prin restabilirea raportului fiziologic de forte intre doua mari grupe musculare:

tonifierea musculaturii abdominale si fesiere din pozitii delordozateasuprizarea musculaturi lombare si a psoas-iliacului.

 1. constituirea unui autocontrol postural si folosirea lui permanenta ;
 2. prevenirea si combaterea tendintei de aplatizare plantara.
 3. prevenirea si combaterea tulburarilor de circulatie venoasa.
 4. prevenirea si combaterea supraponderalitati. Va fi efectuat un control periodic al greutatii si se va adopta o dieta adegvata, se admite o crestere in greutate de 5 kilograme.
 5. reeducarea in continuare a respiratiei si musculaturii planseului pelvi-perinial.
 6. prevenirea aparitiei vergeturilor.
 7. mentinerea unei bune elasticitati musculo-articulare.

Misloacele folosite sunt urmatoarele:

 1. exercitii libere;
 2. exercitii cu obiecte (mingi de gimnastica si bastoane);
 3. exercitii la aparate- bicicleta ergonomicra, spalier, placa cu role pentru masaj;
 4. exercitii de strecing ;
 5. gimnastica vasculara burger;
 6. masaj si auto masaj, atat clasic ,cat si reflexogen;
 7. portul de ciorapi elastici;
 8. purtarea unei incaltaminte confortabile in caz de prabusire a boltei plantare se folosesc talonete;
 9. masaj pneumatic cu ajutorul unor aparate speciale cu mansete sau cizme pneumatice;

indicatii metodice:

vor fi adoptate pozitii de lucru delordozante si cu o baza de sustinere mare

sunt prezente aceleasi contra indicatii ca si in primul trimestru de sarcina

pozitia de decubit dorsal se va folosi din ce in ce mai putin deoarece prin compresia vaselor mari se poate produce bradicardie, vertij, hipo tensiune si scaderea fluxului sangvin uterin

vor fi introduse in mod progresiv exercitii pentru musculatura abdominala ce vor fi coordonate cu exercitii respiratori, in special cele ce actioneaza prin control voluntar asupra transversului abdominal, muschi ai carei contractie ajuta la expulzia fatului

vor fi limitate exercitii cu ridicarea membrelor inferioare sau cu forfecari deoarece favorizeaza eventratia

se va efectua masajul regional al membrelor inferioare in scopul activarii circulatiei de intoarcere si prevenirii aparitiilor edemelor si varicelor. Masajul se va executa cu blandete in sens centriped pentru favorizarea drenajului venolinfatic. Acest masaj va fi urmat de adaptara unor posturi antideclive, iar in final de aplicarea si portul ciorapilor elastici

in scopul aparitiilor edemelor poate fi aplicat masaj reflexogen. Se executa sub o forma liniara, pe fata dorsala a labei piciorului, incepand cu degetul 2 sau 5, pana deasupra gleznei. Durata masajului este de 5 minute si de 3 ori pe zi. La sfarsitul fiecarei sedinte se maseaza prin miscari circulare zonele aflate de o parte si de alta a tendonului ahilian la locul de insertie pe calcaneu. Masajul se asocieaza cu mobilizari pasive manipulari care se adreseaza degetelor si articulatiilor piciorului si gleznei,.

Gimnastica regionala burger:

 1. din decubit dorsal membrele inferioare ridicate la 45 grade si sprijinite de un un suport, subiectul executa miscari ale degetelor si gleznei timp de 3 minute.
 2. Sezand se executa aceleasi miscari timp de 3 minute.
 3. Subiectul sta cu membrele inferioare intinse la orizontala timp de 3-6 minute. Acest ciclu se repeta de 4-6 ori consecutiv de mai multe ori pe zi.

Alte indicatii:

 1. postura pentru odihna

decubit lateral capul asezat pe o perna mica membrele inferioare deasupra in tripa flexie asezat pe o perna, iar celalalt membru inferior strans , bratele usor flectate.

 1. in scopul protejari coloanei vertebrale , in cursul activitatiilor zilnice gravida trebuie sa execute elemente din programul scoli spatelui.
 2. marimea duratei si numarul de repetari al exercitiilr de strecing , in scopul acelor de marime a diametrelor pelvine, aceasta deoarece intinderea prelungita a unui tesut moale duce la cresterea elasticitati.
 3. marirea progresiva a numarului de exercitii de autocontrol respirator si a celor destinate mentinerii bolti plantare.

Kinetoprofilaxia in al treilea trimestru de sarcina

In trimestrul al treilea de sarcina fatul se dezvolta mult, ceea ce solicita aparatele cardio-vascular si respirator, ale gravidei care trebuie sa asigure si oxigenul necesar fatului. Efortul fizic este suportat mai greu, iar greutatea corporala mare si laxitatea articulara pot predispune la accidente. Intre a 6 si a 9 luna de sarcina, programul kinetit trebuie individualizat atent. Trebuie avute in vedere scaderea efortului fizic spre luna a noua, precum si pregatirea gravidei pentru actul nasterii si plimbari in aer liber.

in scopul pregatiri pentru faza dilatarii, gravida isi va insusi respiratia toracica superficiala , gafaind cu gura deschisa pentru a evita coborarea diafragmului, respiratie la care va recurge in timpul contractiei.

insusirea unor reflexe necesare nasterii:

 1. reflexe de impingere- gravida inspira bomband abdomenul, concomitent cu impingerea de sus in jos. La sfarsit contractia voluntara a abdomenului accentueaza impingerea si transformarea presiuni intra-abdominale in distensie pelvina.
 2. Reflesul de explozie (valsalva).

gravida, aflata in spirijin pe coate, executa o inspiratie diafracmatica, cu bombarea abdomenului , urmata de o contractie abdominala , apoicontractiei periniala,concomitent cu ridicarea capului si aducerea barbiei in piept;

blocajul respirator in inspir sau in expir se invata in exersari de pana la un minut. Educarea acestor reflexe se face din pozitie obstetricala.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }