QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Metodologia demutizarii si organizarea unitatilor specialeMetodologia demutizarii si organizarea unitatilor speciale

In tara noastra, organizarea unitatilor speciale se bazeaza pe gradul pierderii auzului sau pe forma deficientei. In afara gradinitelor, copii cu o pierdere partiala a auzului (hipoacuzici) beneficieaza, ca si cei cu surdo-mutitate, de scoli speciale. In scolile pentru hipoacuzici, metodologia instructiva este aproximativ asemanatoare cu cea pentru auzitori.

In scolile pentru surdo.- muti, centrarea se face pe procesul demutizarii, pentru a transforma copilul surdo-mut in surdo-vorbitor. In ambele cazuri, dinamica procesului instructiv - educativ se realizeaza de la simplu la complex, de la subiectiv la obiectiv, de la prelogic la logic, de la concret la abstract, luandu-se in considerare factorii dezvoltarii psihice, de cultura si educatie, de experienta si invatare, de potential restant si de perspectiva a dezvoltarii intelectuale.Integrarea copilului in activitatea scolara si trecerea sa printr-un program de recuperare se bazeaza pe evaluarea si diagnosticul capacitatilor sale pentru a putea ajunge la o apreciere corecta a evolutiei probabile (prognoza). Aici psihodiagnoza are rolul de a diferentia tulburarile organice de cele functionale, de a stabili rolul factorilor socio-culturali si familiali in raport cu cei ereditari, de a depista alti factori etiologici si de a estima nivelul deficientei. De asemenea, trebuie sa adapteze metodologia specifica compensativ- recuperatorie ce cuprinde invatarea si educarea la acest nivel al deficientei.

Demutizarea presupune insusirea celor trei laturi ale limbajului : 1) latura fonetica ( articularea fonemelor si a structurilor fonetice specifice fiecarei limbi) ; 2) lexicul ; 3) structura gramaticala.

Deficientii de auz isi insusesc cele trei aspecte ale limbajului in mod dirijat, prin colaborarea stransa dintre familie, specialist, gradinita, scoala. Demutizarea presupune, din partea specialistului, cunostinte din domeniul ortofonic (fonetic), psiholingvistic, gramatical, acustic si surdodidactic.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }