QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Învaţamântul Medical Veterinar
La numai un sfert de secol dupa ce la Lyon, in 1762, luase fiinta prima scoala veterinara din lume,in Transilvania s+au predat primele cursuri de medicina veterinara din tara noastra.
In Moldova si Muntenia, ideea infiintarii unei scoli veterinare,sau cel putin a unor cursuri de “veterinarie”, incepe sa preocupe factorii de raspundere abia in prima jumatate a secolului trecut, odata cu masurile luate pentru extinderea intregului sistem de invatamant.
Pentru a urmari etapele care au dus la intemeierea invatamantului medical veterinar de sine-statator, vom vedea mai intai ce s-a realizat in Transilvania, apoi in Moldova si vom incheia cu Muntenia, unde incercarile s-au soldat cu infiintarea primei scoli veterinare din patria noastra, ca si din intregul sud-est, european.

PRIMELE CURSURI

In Transilvania


Cronologic,Transilvania este prima provincie romana unde s-au tinut cursuri de medicina veterinara , insa in cadrul a doua institutii medicale umane : Scoala medico-chirurgicala din Cluj si, probabil, intr-un spital din Sibiu, existent ,impreuna cu o infirmerie, inca din 1494.Cursul de medicina veterinara de la scoala medico-chirurgicala
din Cluj ( 1787- 1881 )

Intemeiata in 1775, Scoala medico-chirurgicala din Cluj este prima institutie din tara noastra si pregatea asa numiti chirurgi civili si obstetriciani civili.
Absolventii, intitulati magistrii in chirurgie si obstetrica , aveau dreptul de libera practica numai in Transilvania.
Dintre absolventii romani ai Scolii medico-chirurgicale din Cluj, doi s-au evidentiat si ca veterinari.
Primul este Vasile Cornea ,absolvent din 1868, care, cu titlul de “ magistru in chirurgie , obsteritie si veterinariu”, fiind in Viseul de Sus, jud. Maramures ,scrie ,in 1876, cartea Veterinarului de casa, imprimata in 1877, la Gherla.
Secundul, Simeon Stoica, absolvent din 1870, cu titlul de “ magistru in chirurgie si veterinar , medic cercual al Rodnei”, publica ,in 1891, la Sibiu ,Tratatul boalelor acuto-infectatoare, un capitol fiind rezervat descrierii unor zoonoze, dovedind astfel preocupari si in domeniul patologiei comparate.IN MOLDOVA

Cursurile de medicina veterinara de la IasiRezultatele frumose, obtinute la ctitoria sa , Gimnasiul Vasilian ,il indemnau pe Asachi sa intervina pentru intemeierea unei scoli superioare ,prevazuta dealtfel in Regulamentul Organic in vigoare si pretentios intitulata “Academie”,unde urmau sa se predea si cursuri veterinare.
Pentru imbunatatirea invatamantului,dintr-un jurnal incheiat in 1843 de Comitetul academic, aflam ca „Comitetul invataturilor publice din Principatul Moldovei” s-a intrunit „spre a chibzui asura reformei ce are a se face in Academia Mihaileana” si, dupa „chibzuiala, in schita noului regulament intocmit,se prevedea si un curs de „economia campului, stiinta forestata si chimia”, fiind prevazuta „veterinaria si desenul lineal”.In Muntenia

La fel ca si in Transilvania si Moldova , nici in Muntenia invatamantul medical veterinar nu a depasit initial nivelul unor notiuni elementare ,predate de cadre didactice mai mult sau mai putin competente, insa dupa mai multe incercari, intr-o oarecare maasura mai reusita ,la inceputul anului 1861, deci dupa Unirea Principatelor, s-a deschis , in bucuresti ,prima Scoala de medicina veterinara, existente astazi in tara.

Transfeul scolii veterinare la ministerul instructiunii si desfiintarea
ei 1864-1871Pasind cu succes in anul scolar 1863-1864, al patrulea de la infiintare,programului de studii i se adauga „boalele epiyootice”, „obstetrica”si „hipologia”, ca materii de speciaitate ,iar de cultura generala „fizica” si „ chimia anorganica”.


Prin Regulamentul Scoalei veterinare din 1864, ramas in vigoare pana in 1872, materiile-impartite in 6 catedre ,repartizate pe 5 ani de studii-erau urmatoarele:
1. Stiintele naturale, fizica, chimia, farmacologia, botanica.
2. Anatomia descriptiva, fiziologia, exteriorul animalelor domestice.
3. Anatomia si patologia copitelor, arta potcovitului.
4. Anatomia patologica, patologia generala, clinica interna.
5. Patologia chirurgicala, chirurgia veterinara, clinica veterinara.
6. Higiena, politia sanitara, morbele epizootice si contagioase, medicina legala.

Louis Vincent ,nascut la Lyon, in 1851.Urmeaza un an medicina la scoala din Bucuresti,apoi trece la Scoala veterinara unde ,in 1869,obtine diploma de subveterinar.Dupa audieri la scolile veterinare de la Alfort si Lyon, i se confera diploma de medic veterinar la Torino. Intors in Bucuresti, va fi medic veterinar al orasului,in care calitate,fiind trimis sa cumpere cai pentru serviciile Capitalei, moare in orasul Radkersburg, din Austria. Este inhumat la cimitirul Belu catolic din Bucuresti,in 1893.
Alexandru Locusteanu (1848-1922) „ a fost cea mai reprezentativa figura a Corpului veterinar, adevarata personificare a acestui corp profesional timp de peste jumatate secol.A fost presedinte al Societatii de medicina veterinara si al Asociatiei generale a medicilor veterinari, membru corespondent al societatii centrale de medicina veterinara din Paris si membru onorific al Colegiului veterinar din Londra.
Ion Popescu (1843-1899) este cel de-al doile absolvent al Scolii veterinare, avand diploma de medic veterinar din 1869.
Constantin Fometescu (1838-1903), nascut la Oravita Romana, veterinar de la Budapesta, din 1863.Vine in tara in 1864 si „este primul care a pus scalpelul in mana studentilor veterinari.


SCOALA SUPERIOARA DE MEDICINA VETERINARA
1883-1921


Odata cu noua mutare,in viata scolii veterinare incep sa mijesca zorile unei ere de reala prosperitate. Astfel, in decursul anului 1883, asistam la mai multe evenimente,parte din ele de o covarsitoare importanta pentru evolutia invatamantului veterinar.
Prin noul Regulament-in vigoare pana in 1909-Scoala superioara, se prevad din nou cinci ani de studii si reapare obligativitatea sustinerii unei teze pentru acordarea titlului de medic veterinar-si nu de „magistru”- formalitate desfiintata prin Regulamentul din 1872.
Printre profesorii Scolii,nou numiti in 1883, gasim pe Nicolae Mihailescu, suplinitor la catedra de patologie generala, anatomia patologica si inspectia carnurilor, precum si pe Louis Vincent, suplinitor la catedra de yootehnie,igiena si agronomie.
„Scoala –se spune in articolul din:Drepturile omului,nr. 119 din 29 iunie 1885- era destul de incapatoare” iar „ curtea nu prea mare ,era impartita in trei compartimente. In primul ,foarte mic, se izolau animalele atinse de boli contagioase. In al doilea, foarte neincapator si el,se dadeau consultatiile, iar al treilea compartiment,ar fi putut sa nu se desparta de al doilea, dar aceasta s-a facut caci la consultatiuni navalea curiosi in curte”.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }