QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Invaliditatea prin tulburari mentale si de comportament ca problema medico-socialaInvaliditatea prin tulburari mentale si de comportament ca problema medico-sociala


Summary

Mental and behavior disorders’ disability as a medical-social problem

The paper presents a integral study based on official statistics data about an mental disablement population in the Republic of  Moldova during the years 2000 – 20008. The study showed analysis of the level and structure of disablement for gender ages and district
Intoducerea

Bunastarea omului reflecta calitatea vietii si include aspecte multeraterale: fizice, psihologice, profesionale, starea sanatatii si altele.

Starea de sanatate poate fi caracterizata prin abilitatile vitale ce tin de comportament, comunicare, locomotore, de autoservire, de aptitudinea a corpului, de dexteritate, de activitatea profesionala si situtionala. Reducerea acestor abilitati duce la dizabilitatea. Dizabilitatea poate fi caracterizata ca o deviere de la normele capacitatilor obisnuite ale omului la nivelul individual si social. Termenul de „persoane cu dizabilitati” este folosit in majoritatea tarilor. In unele tari, inclusiv si in Republica Moldova, inca se utilizeaza termenul „invalid”. Dupa OMS persoana cu dizabilitati se considera persoana care, in legatura cu limitarea partiala sau totala a abilit5atilor vitale, are nevoie de asistenta si protectie sociala, fiind recunoscuta in mod oficial de catre organele de Expertiza medicala a vitalitatii.

In Republica Moldova invaliditatea primara se refera la femeile in varsta de la 18 pana la 57 de ani si la barbati – de la 18 pana la 62 de ani. Invaliditatea la copii se stabileste in varsta de la 0 pana la 18 ani de Consiliile Medicale Consultative a IMSP, dupa varsta de 18 ani acesti copii sunt examinati in cadril Consiliilor de Expertiza Medicala a Vitalitatii si formeaza o categoria „invalizi din copilarie”.


Material si metode

Este indeplinit studiul descriptiv a invaliditatii primare prin tulburari mentale si de comportament in Republica Moldova in perioada anilor 2000 – 2008. In baza datelor statisticei oficiale a Consiliilor de Expertiza Medicala a Vitalitatii (F/e – 28 si F/e – 29 ) este indeplinita analiza in functie de numarul de cazuri dupa forme nozologice si gradul de invaliditate. In scopul studierii invaliditatii primare in functie de mediul de resedinta, gen, grupele de varsta si forme nozologice.: Au fost prelucrate 6775 de dosare bolnavilor ce detin grad de invaliditate prin tulburari mintale si de comportament.


Rezultatele obtinute

Scopul acestui articol se refera la analiza invaliditatii primare prin tulburari mentale si de comportament. Acest profil este creat de patru patologii: retard mintal, schizofrenie, epilepsie, tulburari de personalitate si de comportament datorita leziunilor organice.

Din numarul total de invalizi primari cota media anuala pentru tulburari mentale si de comportament este de 8.9% cu valoarea cea mai mica de 7.7% in anul 2006 si valoarea cea mai mare de 11.2% in anul 2002.

Caracteristica dupa varsta a scos in evidenta, ca pentru perioada anilor inclusi in analiza cota cea mai mare revine varstei pana la 29 de ani: Daca in anii 2000- 2002 cota a fost mai mare decat 50.0% (58.8%, 52.0% si 55.2%, respectiv), atunci in urmatoarele ani se observa micsorarea de la 38.9% (a.2003) pana la 26.0% (a.2005). Respectiv, incepand cu anul 2004 s-a marit cota persoanelor cu dizabilitatea in grupele de varsta de 30-39 si 40-49 de ani.

In functie de gen s-a stabilit raportul de 1.0 : 1.2 dintre barbati si femei.

Populatia rurala este afectata de 1.5 ori mai frecvent decat populatia urbana.

Prezinta interes analiza locului invaliditatii prin tulburari mentale si de comportament in structura generala. S-a obtinut, ca in structura invaliditatii dupa forme nozologice profilul analizat este plasat pe locul IV in anii 2000 si 2001. In urmatoarele trei ani (2002 – 2004) – pe locul III, in anii 2005 si 2006 – pe locul V si in anul 2007 – pe locul VI.

In a.2008 in Republica Moldova au fost inregistrate 1369 de invalizi primari cu tulburari mentale si de comportament, din ei copii in varsta de las 0 pana la 17 ani 11 luni 29 zile constituie 27.4%.Fig.1. Structura invaliditatii prin tulburari mentale si de comportament

dupa cauze a.2008,(%).


Structura interna tulburarilor mentale si de comportament este alcatuita din urmatoarele boli: retard mintal, tulburari mentale organice si afective cu caracter psihotic si cu dementa si schizofrenia, tulburari schizotipale si tulburari delirante. In Fig.1 este prezentata structura invaliditatii prin tulburari mentale si de comportament dupa cauze pentru a.2008.

Pentru acestea trei patologii revine 76.9% din toate maladiile psihice.In structura invaliditatii dupa grade a fost primit, ca cota majora revine pentru gradul accentuat cu reducerea capacitatilor vitale in limitele de la 50.0 pana la 74.0% (grupa II).

Pentru determinarea tendintei nivelului invaliditatii prin tulburari mentale si de comportament a fost facuta analiza in baza indicatorului de frecventa fenomenului analizat. Analiza acestui indicator n-a permis sa stabilim, ca se observa o tendinta de crestere pana la 31.9 (a.2005) si descrestere pana la 27.5 (a.2007) la 100 mii de locuitori. Peste media pe republica s-a inregistrat in mun.Baltti si raioanele Cimislia, St.-Voda, Soldanesti, Singerei, Soroca, sub media – in raioanele Ungheni, C-Lunga, Hincesti, Drochia.

La finele a.2004 numarul total de bolnavi care au avut grad de dizabilitatea (cazuri noi si vechi) cu tulburari mintale si de comportament – 25009, acest numar are tendinta de crestere in fiecare an de analiza. Catre a.2008 numarul total de bolnavi cu grad de dizabilitatea s-a marit cu 3144 si constituie 28661.


Concluzii

1. In structura invaliditatii primare tulburari mentale si de comportament in perioada anilor 2000-2008 au fost plasate de la locul III (aa.2002-2004) pana la locul VI (a.2007), iar frecventa se mentine la acelasi nivel cu media anuala de 29.9 la 100 mii de locuitori.

2. Caracteristica dupa varsta a scos in evidenta, ca cota cea mai mare revine varstei pana la 29 de ani (58.8%, 52.0% si 55.2% in anii 2000- 2002), incepand cu anul 2004 s-a marit cota persoanelor cu dizabilitatea in grupele de varsta de 30-39 si 40-49 de ani. In functie de gen s-a stabilit raportul de 1.0 : 1.2 dintre barbati si femei.

3. In profilul „Tulburari mentale si de comportament” trei patologii: retard mintal, schizofrenie, tulburari de personalitate si de comportament datorita leziunilor organice


Bibliografie

Sanatate Publica in Moldova. Anuar statistic, aa.2000 – 2008 Centrului National de Management in Sanatate.

Serbin V., Grejdeanu T. Expertiza medicala a vitalitatii. Chisinau, 2006,

p.63 – 74.

Spinei L. Caracteristica invaliditatii populatiei din Republica Moldova. Sanatate Publica, Economie si Management in Medicina. Chisinau, 2007, p.109 – 111.

Tulchinsky Th. H., Varavicova E. A. Noua The New Public Health. An introduction for the XXI century, ULYSSE, p.310.

Zanoschi G. Sanatate publica si management sanitar. Iasi, 2003, p.64 – 66.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }