QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Hemoragia cerebrala

HEMORAGIA CEREBRALA


Revarsarea in creier a sangelui produsa de hipertensiune, traumatism, eclampsie, encefalita, embolie, anevrism, angioame, etc.

Debutul hemoragiei cerebrale se caracterizeaza prin coma, precedata sau nu de o hemicranie puternica si urmata de o revenire treptata a cunostintei, asociata cu tulburari specifice sediului hemoragiei (semnele de focar) necesita urgenta medicala.

Intre timp este indicat a nu se misca pe cat posibil bolnavul din locul in care se afla, spre a nu agrava starea prin producerea unei noi hemoragii.

Faza acuta- este foarte important tratamentul care se face imediat ce a intervenit hemoragia. Se va anunta de urgenta salvarea. Bolnavul nu va putea fi transportat la spital ci va fi dus cu mare grija in pat. Repaus absolut in pat. Bolnavul nu va fi miscat timp de minimum 15 zile.

Se va pune pana la venirea salvarii comprese reci la cap si calde la picioare.
Bolnavul trebuie mentinut in pat in pozitie usor ridicata , fara punga de gheata. Se va pudra zilnic cu talc si i se vor face masaje usoare la spate pentru a nu apare escarele. Se va schimba asternutul cat mai des, cu mare grija. Trebuie sa se combata atat constipatia cat si sa se asigure o buna diureza.

Pentru constipatie se pot folosi urmatoarele plante: agris, albastrele, angelica, ardei, armurar, asmatui, banut, babornic, brustur, capsun, catina, cicoare, cimbru, coacaz negru, coada calului, coada soricelului, crusin, curcubetica, dovleac, dracila, drobita, dud, fasole, fenicul, fragi, frasin, fumarita, grau, hrean, iarba neagra, in, lemnul Domnului, lemn dulce, leustean, limba mielului, maces, mar, maslin, micsunele ruginite, molid, morcov, mur, mustar alb, mutatoare, nalba, nasturel, nuc, obligeana, papadie, paducel, patlageaua rosie, patlageaua vanata, pedicuta, pelin, pepene galben, pepene rosu, porumb, praz, priboi, prun, ricin, roinita, rozmarin, salata, salba moale, schinel, secara, sfecla rosie, slabanog, smochine, soc, soia, spanac, stanjenei, sofranas, stevie, talpa gastei, toporas, 3 frati patati, untul pamantului, urzica moarta alba, varza, visin, vita de vie, volbura, zmeur.

Se pot folosi ca ceaiuri si de asemenea se poate face si clisma care este foarte indicata. Principalul este ca bolnavul sa nu depuna nici un efort la defecatie, lucru perfect realizabil cu una sau mai multe din plantele de mai sus.

In cazul in care bolnavul nu poate inghitii atunci se vor prefera clismele.

Pentru evacuarea urinei in cazul in care nu poate inghitii lichide se va taia ceapa marunt si se vor pune cataplasme pe partea din jos a abdomenului si pe zona rinichilor.

Pentru marirea diurezei in cazul in care poate inghiti lichide se poate alege una dintre urmatoarele plante: asmatui, babornic, fasole, limba mielului, mei pasaresc, osul iepurelui, patrunjelul campului, rasgoace, scai vanat, trifoiste de balta, telina, vita de vie.

Igiena cavitatii bucale este foarte importanta de asemenea si i se va da intreaga atentie.

In cazul in care bolnavul este agitat i se vor da ceaiuri sau tincturi din: ciubotica cucului, ciumafaie, levantica, roinita, salvie, talpa gastei, valeriana.

Daca exista hipertensiune arteriala se va face tratamentul aceste afectiuni.

In faza cronica: se vor consuma multe sucuri de legume si fructe, usturoi, ceapa, praz, ceaiuri de Ginko Biloba pentru refacere.

Se va face de asemenea tratamentul afectiunii care a ramas- hemiplegie, afazie, etc.

Se va face de asemenea tratament daca este cazul pentru diabet, hipertensiune, sifilis, etc.

Se pot folosi urmatoarele plante medicinale in cazurile de hemoragie: aglica, angelica, anin, calin, capsun, cerentel, cimbrisor, coada racului, coada soricelului, cretisoara, lamai, limba mielului, matreata bradului, merisor de munte, molid, mur, naprasnic, nuc, paltin de camp, patlagina, perisor, piperul baltii, stejar, traista ciobanului, trandafir, urzica, urzica mica, vasc, vindecea, vinerita.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Aglica (Filipendula hexapetala) 2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani intern in cazul hemoragiilor interne Angelica (Angelica arhangelica) planta si folorile-2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Radacina se pune 1 lingurita de planta maruntita si semintele o jumatate de lingurita de seminte macinate cu rasnita de cafea la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate de asemenea macina sub forma de praf oricare din componentele plantei uscata si se pune o jumatate de lingurita sub limba pentru 5 minute apoi se inghite cu apa. Intern se pot consuma 2-3 cani pe zi cu inghitituri mici.

Anin alb sau negru (Anus incata, Alnus glutinosa) 1-2 lingurite de praf de coaja se poate pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Intern se poate consuma 2-3 cani cu inghitituri mici.

Calin (Viburnum opulus) 2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara.  

Capsun (Fragaria viridis) 2 lingurite de (se poate folosi frunza sau chiar si radacina)planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara.  Cerentel (Geum urbanum) 1 lingurita de rizom macinat se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara.  Intern se pot consuma 2-3 cani de ceai cu inghitituri mici mai reci. Cimbrisor (Tymus vulgaris) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici.

Coada racului (Potentilla anserina) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici.

Coada soricelului (Achillea milefolium) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Contine azulena care este si antibiotic.

Cretisoara (Alchemilla vulgaris)  1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici.

Lamai (Citrus lemon) se foloseste sucul de lamaie pentru actiunea stringenta si datorita faptului ca are multa vitamina C care ajuta la coagulare se pune suc de lamaie in toate ceaiurile.

Limba mielului (Borago officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Matreata bradului (Usnea barbata)  1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Merisor de munte (Vaccinum vitis idaea) se folosesc in special frunzele-1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Se foloseste pentru actiunea stringenta si hemostatica.

Coaja sau fructele maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 15 minute apoi se strecoara. Se consuma intern 2-3 cani.

Molid (Picea albis) se poate folosi acele, conurile verzi chiar daca sunt uscate, coaja , toate maruntite. Se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 15 minute apoi se strecoara. Se consuma intern 2-3 cani.

Mur (Rubus fruticosus) se folosesc in special frunzele-1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Se foloseste pentru actiunea stringenta si hemostatica.

Naprasnic (Geranium robertianum)  1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Se foloseste pentru actiunea stringenta, hemostatica, dar si antibiotica.

Nuc (Juglans regia) 1 lingurita sau 2 de frunze maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se consuma intern 2-3 cani.

Paltin de camp (Acer platanoides) 1-2 lingurite de praf de coaja se poate pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Intern se poate consuma 2-3 cani cu inghitituri mici. Patlagina (Plantagina lanceolata), 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Se poate folosi si radacina si chiar semintele, care toate au puternice efecte de cicatrizare, dezinfectante si hemostatice, mult folosite in popor de sute de ani.

Perisor (Pirola secunda) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici.

Piperul baltii (Polygonum hidropiper) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Este una dintre plantele cu actiune destul de puternica dar si cu unele principii iuti care o fac sa nu poata fi folosita in locurile mai sensibile.

Stejar (Quercus robur) 1-2 lingurite de praf de coaja se poate pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Intern se poate consuma 2-3 cani cu inghitituri mici.

Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici. Are puternica actiune hemostatica.Trandafir (Rosa centrifolia, etc) se folosesc petalele de trandafir proaspete sau uscate 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici.

Urzica (Urtica dioica) Pe langa cele cateva modalitati de preparare a urzicilor se pot face si infuzii din care se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi. Se mai poate face un sirop depurativ- se lasa 250 g frunze uscate sa se macereze intr-un sirop clocotit facut din 1,5 litri apa si 500 g zahar. Dupa 12 ore se strecoara si se beau 50-100 ml. Se poate folosi perioade lungi de timp. Intern se poate da si pentru refacerea sangelui continand multe minerale.

Urzica mica (Urtica urens) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici.

Vasc (Vascus album) 1 lingurita de planta maruntita se pune pentru 8 ore la 250 ml apa rece. Se lasa apoi la temperatura camerei. Se incalzeste putin si se strecoara. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri (macerate) pe zi, intern cu inghitituri mici pe parcursul zilei, pentru efectul hemostatic.

Vindecea (Betonica officinalis) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici.

Vinerita (Ajuga reptans) 1 lingurita de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma intern 2-3 cani cu inghitituri mici.

Atentie! Hemoragia cerebrala este o urgenta chirurgicala si trebuie sa fie tratata doar in spitalele de specialitate. Cazurile cronice se pot trata si naturist.

Hemoragie cerebrala.

(Vezi si accident vascular cerebral AVC).

Acest accident se intampla cand sangele care iriga creierul intalneste un obstacol inainte de a ajunge la creier. In majoritatea cazurilor (80%) acest obstacol este un cheag de sange si atunci se vorbeste de un accident vascular cerebral ischemic. In alte cazuri (20%) obstacolul este o ruptura a peretelui arterei care provoaca in creier un anevrism, cu producere de hemoragie si atunci se vorbeste despre accident vascular cerebral hemoragic.

Care sunt consecintele la nivelul creierului?

In ambele cazuri, cheagurile si hemoragie, sangele nu mai poate ajunge in mod normal la creier, pentru a-l aproviziona cu oxigen. In cateva minute, celulele creierului lipsite de oxigen vor muri.

Care sunt sechelele pe termen lung?

Daca celulele moarte sunt de ne inlocuit, atunci e usor sa intelegem ca sechelele zonei sunt ireversibile. Dar totul depinde de zona afectata si de rapiditatea ingrijirilor acordate pentru stoparea sa zicem a hemoragiei sau pentru eliminarea cheagului, pentru ca celulele creierului sa poata din nou fi alimentate cu oxigen.

Cand o persoana supravietuieste unui accident vascular cerebral consecintele sunt si ele variabile. Unii isi regasesc 100% din capacitatea avuta inainte de accident. Mai mult de jumatate din cei cu asemenea afectiuni, raman cu sechele fizice, cognitive sau psihologice.

In general leziunile nu ating decat o singura parte a creierului. In functie de zona lezata, pot sa apara tulburari de limbaj (afazie), de citire, de scris, de vedere. Daca este atins aparatul locomotor atunci poate sa apara o paralizie a unei parti din corp (hemiplegie). Daca este atins aparatul senzorial, atunci pot sa dispara le cel in cauza reperele spatio-temporale.

Cine are de suferit?

In 85% din cazuri, victimele prezinta factori de risc, AVC nu vine la comanda. In primul rand varsta. Cu prioritate AVC, survine mai ales, dupa 65 de ani. Apoi mai exista si alti factori de risc cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul, diabetul, supragreutatea, tabagismul, sexul, antecedentele familiale.

Tratamente vezi la accidente vasculare.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }