QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Continutul si sfera domeniului baschetului
Continutul si sfera domeniului baschetului


Cunoasterea multilaterala si in profunzime a baschetului este o necesitate si o conditie in stabilirea continutului si sferei domeniului.

Din acest punct de vedere (al continutului si sferei domeniului) se poate considera ca jocul de baschet este:

a)     joc sportiv colectiv;

b)     sport;
c)     disciplina sportiva;

d)     mijloc al educatiei sportive si fizice;

e)     sport complementar;

f)      spectacol sportiv;

g)     disciplina stiintifica sportiva aplicativa;

h)     disciplina de invatamant.


a. Joc sportiv colectiv

Baschetul face parte din categoria jocurilor sportive inventate. Calitatea de joc sportiv il incadreaza:

in primul rand ca subdomeniu specializat al culturii, educatiei si civilizatiei sportive;

in al doilea rand ca forma de activitate sociala organizata.

Jocul de baschet este un joc sportiv colectiv, cu un mod specific de manifestare si practicare a activitatii corporale si a exercitiului fizic, la care participantii constituiti in doua echipe a 5 jucatori, aflati temporar intr-un raport de adversitate neostila, tipica jocurilor sportive, denumita rivalitate sportiva, lupta pe un teren special amenajat cu cosuri de baschet, pentru obtinerea victoriei, fiecare participant incercand sa realizeze mai multe aruncari reusite in cosul adversarilor, in conditiile regulamentului de joc.


b. Sport

Din punct de vedere al activitatii, al practicii sportive, baschetul poate fi considerat un sport. Baschetul este un sport deoarece are la baza o activitate specifica de intrecere in care se valorifica intens formele de practicare a exercitiilor fizice in vederea depasirii proprii sau a partenerului.

De aceea se considera ca baschetul poate fi practicat ca:


sport de masa;

sport pentru baza de masa a performantei;

sport de performanta;

sport de mare performanta;

Baschetul se poate practica la toate varstele, atat de barbati cat si de femei.


c. Disciplina sportiva

Jocului de baschet, ii este determinat statutul de disciplina sportiva de:

cadrul organizatoric si sportiv, institutionalizat pe plan national si international, alaturi de celelalte discipline sportive;

puterea de stat care sa recunoasca acest cadru si sa accepte aderarea acestuia la organismul international de coordonare si conducere.

Din acest punct de vedere baschetul romanesc, alaturi de cele 164 de federatii nationale, sunt afiliate la FIBA, si are statut de disciplina sportiva, deoarece in tara noastra exista o baza institutionalizata pentru activitatea de baschet, care consta din unitati sportive (cluburi, asociatii) unde jucatorii legitimati participa la competitii oficiale pentru obtinerea de titluri de campioni, de calificare intr-o categorie superioara si de obtinerea de clasificari sportive.

In Romania traseul piramidei competitionale cuprinde:

*       Festivalul national de minibaschet categoriile 1 si 2;

*       Campionatul republican de juniori III – copii;

*       Campionatul republican de juniori II – cadeti;

*       Campionatul republican de juniori I;

*       Campionatul republican de seniori divizionar A si B.

Activitatea acestor unitati este condusa si coordonata de catre FRB.


d. Mijloc al educatiei sportive si fizice

Considerarea baschetului ca mijloc al educatiei fizice reprezinta recunoasterea functiei formative a acestuia.

Functia formativa constituie o componenta importanta a conceptului despre baschet, calitate oficializata in programele de educatie fizica scolara.

Legatura dintre educatia fizica si educatia sportiva reprezinta: utilizarea sporturilor si jocurilor sportive in realizarea obiectivelor si functiilor educatiei fizice.

Din aceste considerente baschetul este un mijloc nu numai al educatiei fizice, ci unul dintre mijloacele tipice ale educatiei sportive si fizice moderne.Baschetul sub aspect al educatiei ( educational) contribuie la:

intarirea sanatatii;

dezvoltarea si educarea calitatilor motrice si psihice;

dezvoltarea fizica, educatia spiritului de colectiv si de competitivitate;

capacitatea de autoorganizare si autoconducere.


e. Sport complementar

Calitatea de sport complementar data baschetului este o consecinta a valorii lui educative, care influenteaza asupra calitatilor motrice si psihice, inclusiv asupra aspectelor morale si de vointa.

Dintre toate jocurile sportive, baschetul este cel mai frecvent utilizat ca sport complementar, fiind recomandat in toate perioadele antrenamentului, inclusiv in cea competitionala.

Aceasta recomandare se bazeaza pe:

influentarea baschetului asupra motricitatii, psihicului si functiunilor organismului;

avantajul de a putea fi practicat sub forma simplificata, ca numar de jucatori, suprafata de joc;

posibilitatea de a fi practicat ca mijloc de pregatire fizica generala, ca mijloc de odihna si recreere activa.


f. Spectacol sportiv

Caracteristica de spectacol sportiv este comuna tuturor sporturilor, in care competitiile pot fi vizionate de spectatori.

De aceea subliniem obligatia morala a profesorilor-antrenori si sportivilor ca echipa sa fie astfel pregatita incat prestatia lor din jocuri sa aiba toate caracteristicile unui spectacol sportiv, care sa contribuie la cultura si educatia pe plan sportiv al spectatorilor.

Referitor la latura educativa a baschetului, considerat ca spectacol sportiv , implica si aspectul etic-sportiv de ,,fair-play”, in spiritul caruia jucatorii trebuie sa contribuie la educarea spectatorilor in spiritul respectului si omeniei, care trebuie sa se manifeste in sport.


g. Disciplina spotiva aplicativa

Considerarea baschetului ca disciplina sportiva aplicativa se refera la toti specialistii si indeosebi profesorii de educatie fizica si antrenorii, care prin pregatirea si investigatiile pe care le fac se alatura celorlalti specialisti ai educatiei fizice si sportului.

Jocul de baschet trebuie investigat de pe pozitiile tuturor stiintelor si in primul rand al stiintelor din domeniul educatiei fizice (teoria si metodica educatiei fizice, psihologia educatiei fizice, fiziologia efortului, pedagogia).

Se poate aprecia ca baschetul este o disciplina de sinteza, „interdisciplinara”, bio-socio-pedagogica.

Calitatea de interdisciplinaritate confera baschetului caracteristica de a avea si o metodologie de cercetare stiintifica proprie.


h. Disciplina de invatamant

Specialistii care se formeaza in unitatile de invatamant specifice educatiei fizice si sportului pot avea nivele de pregatire diferite in raport cu gradul de insusire a disciplinei baschet, acestia sunt: instructorii sportivi, antrenorii, profesorii de educatie fizica, cercetatorii stiintifici.

Important este ca acesti specialisti sa fie formati teoretic si practic, cu cunostinte, priceperi si deprinderi, in principal metodologice, predarii baschetului in unitatile de invatamant sau in cele sportive.

Practic cele prezentate se pot concluziona astfel:

pentru un student al FEFS, baschetul este disciplina de invatamant;

pentru un elev, care practica baschetul, acesta este un obiect de invatamant.Verificati- va cunostintele


Dintre cele 3 parti constitutive ale jocului de baschet: teoria, metodica si practica jocului, pe care o considerati prioritara?Motivati alegerea.

Evolutia jocului de baschet a determinat aparitia si evolutia unor noi caracteristici si tendinte, care sunt acestea?

Baschetul este un joc sportiv cu un continut bine delimitat; care sunt cele 8 domenii de manifestare? Comentati.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }