QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Cusca toracica

CUSCA TORACICA


Inima si marile vase , plaminii, traheea, esofagul,organe o desebita importanta , sint aparate de o parte din sheletul trunchiului numita cusca toracica.

Ea este formata din:


. segmental toracic al coloanei vertebrale


. cele 12 perechi de coste


. stern

Cutia toracica are forma aproximativ conica , cu diametrul transversal mai mare decit diametrul antero-posterior. Ea prezinta un orificiu superior si un orificiu inferior.


Orificiul superior este delimitat de prima vertebra toracala, prima pereche de coste si marginea superioara a membrului sternal.


Orificiul inferior al cutiei toracice este delimitat de:


. vertebra a 12-a toracica (T12),


. coastele perechii a XII-a si a XI-a ,


. cartilajele costelor perechii a VII-a, a VIII-a , a IX-a si a X-a.


La un nou nascut , cutia toracica este mult largita in partea superioara si ingustata in partea inferioara , datorita pozitiei costelor la acesta virsta . Pozitia costelor si a sternului se modifica cu virta. Cutia toracica a femeii este mai mica in toate dimensiunile, in comparatie cu a barbatului .


Cutia toracica prezinta deci trei sgmente:


. segmental vertebral


. sternul


. costeleSegmentul vertebral a fost studiat la coloana vertebrala.


Sternul este un os lat nepereche , situat in partea anterioara si pe linia mediana a custii toracice. Este format din trei sgmente:


. manubriul


. corpul


. apendicele xifoid


Manubriul sternal este partea supe-rioara a sternului are forma poligonala. El se articuleaza cu corpul sternului , facind un unchi numit unghiul sternal.

Pe marginea superioara a membrului , la mijloc , se afla incizura jugulara, iar de parte si de alta a ei sint incizurile calaviculare, unde sternul se articuleaza cu claviculele. Pe marginile laterale ale membrului oprit incizurile costale ale primei perechi de coste , iar in dreptul unghiului sternal sint incizuri pentru costele perechii a doua.

Capul sternului prezinta o forma apro-ximativ dreptunghiulara .Pe ele se afla lateral , incizurile costale ale celor cinci perechi de coste propriu-zise ( a III-a , a IV-a , a V-a , a VI-a si a VII-a).

La embrion , corpul sternal este format din mai multe segmente , care, in cursul dezvoltarii , se sudeaza intre ele.


Apendicele xfoid este de forma si marime foarte variate( triunghiular, oval , bifid).


COASTELE

Coastele sint oase lungi perechi , curbate , fara canal medular, care se articuleaza :


In partea posterioara cu coloana vertebrala


In partea anterioara cu sternul.


Coastele adevarate se articuleaza direct cu sternul , asa cum sint primele sapte perechi.

Coastele false nu ajung pana la stern si sint repere prin ultimile cinci perechi, in acesta categorie se deosebesc doua grupe:


. un geup format de perechile a VIII-a , a IX a si a X-a care se articuleaza prin intermediul

Cartilajului perechii a VII-a de coaste.


. al doilea grup este format de perechile a XI-a si a XII-a ( ultimile doua perechi) , care sint mai scurte , astfel ca extremitatea lor anterioara este libera se numesc coste flotante ( coaste fluctuante).
Coasta este formata din:


. corp

- doua extremitati: extremitatea anterioara si extremitatea posterioara.


Corpul are forma de lampa si prezinta :


O fata externa , convexa ,


O fata interna , convexa , care vine in raport cu pleura, are:


O margine superioara , pe care se insereaza muschii intericostali,

O margine inferioara , prevazuta cu un sant , numit santul costal, prin care trec vena, artera si nervul intercostal

Unghiul costal care se afla lateral de tuberculul costal.


Extremitatiile:


extremitatea anterioara se termina printr-o mica scobitura , in care patrunde cartilajul costal, care face articularea cu sternul.

Extremitatea posterioara articuleaza coasta de coloana vertebrala .Ea este formata din:

Corpul coapsei este o mica umflatura , prin care se termina extremitatea posterioara . Pe capul coastei sint doua fatete articulare pentru capul vertebrelor toracale ; la costele a XI a si a XII-a , capul are o singura fateta articulara.

Gitul coastei este partea subtire , prin care se continua capul costei .

Tuberculul costal este o proeminenta , situata catre locul elf unire dintre capul si corpul costei. El are o fateta articulara , prin care se articuleaza cu apofiza transversa a vertebrei corespunzatoare.

Coastele se articuleaza cu vertebrele corespunzatoare prin cap si tubercul. Exceptie fac costele a XI-a si a XII-a care se articuleaza numai prin cap.


La locul de unire a corpului cu extremitatea ei posterioara se formeaza un unghi, unghiul costal.


Prima coasta prezinta caractere particulare. Este orientata aproape orizontal . Corpul ei este lat si are o fata superioara , pe care se insereaza muschiul scalen anterior , si o fata inferioara in raport cu pleura.


Marginea vertebrala sau interna este aproape verticala pe o intindere de din lingimea ei, pina in dreptul spinei omoplatului, iar in partimia superioara se curbeaza lateral.


Marginea auxiliara sau externa se indreapta in sus si lateral si este aproape dreapta si se termina , sus, printr-o suprafata rugoasa.


Marginea superioara ( craniala) este aproape orizontala si prezinta la extremitatea laterala, o scobitura care se numeste incizura coracoida sau suprascpulara.

Dintre unghiuri trebuie remarcat unghiul lateral, care prezinta o scobitura numita cavitatea glenoida , care se articuleaza cu capul osului humerus.

Deasupra si inapoia cavitatii glenoide este acromionul prin care omoplatul se articuleaza cu clavicula.

Deasupra si inaintea cavitatii se afla apofiza coracoida , care se ridica de pe marginea superioara, lateral fata de incizura supra-scapulara, si arc varful curbat orozontal inainte.


OASELE MANUBILUI SUPERIOR

Membrul superior are trei segmente:


. bratul al carui schelet este format din humerus ;
. antebratul al carui schelet este format din: radius si ulna ( cubitus) ;


. mina , in scheletul careia deosebim : carpul , metacarpul si falangele.

Majoritatea oaselor membrului superior sint oase lungi (tubulare).


HUMERUSUL

Humerusul sau osul bratului este un os lung , prezentind un corp (diafiza) si doua extremitati ( epi-fizele), dintre care una superioara si alta inferioara.

Prin extremitatea superioara humerusul se articuleaza cu centura scapulara , in cavitatea glenoida a omoplatului , iar prin extremitatea interioara , participa la articulatia corpului.


Extremitatea superioara prezinta o suprafata articulara neteda si rotunjita , reprezentind cam o treime dintr-o sefera , care se numeste capul humeral , marginit lateral , de un sant circumferential gitul ana-tomic.

Lateral fata de capul humeral se gasesc doua proeminente numite tuberculi:


. posterior , tuberculul mare


. anterior , tuberculul mic

Pe tuberculi se insereaza o serie de muschi. Intre tuberculi este un sant , numit santul bicepsului ( intertubercular) , prin care trece tendonul portiunii lungi a muschiului biceps.Sub tuberculi , la nivelul unde se uneste extremitatea superioara cu diafiza , se afla gitul chirurgical Corpul sau diafiza are forma unei prisme triunchiulare, putin rasucita in lung, si prezinta trei fete:


fata laterala


fata mediala


fata posterioara.


Fata laterala prezinta, cam in regiunea mijlocie , tuberozitatea deltoidiana sau V-ui deltoidian ( de forma literei V) , pe care se insereaza muschiul deltoid.

Extremitatea inferioara se deosebeste de cea supe-rioara , prin faptul ca este turtita antero-posterior. Ea prezinta o portiune articu-lara si proeminente pentru insertiilemusculare, precum si un numar de fosete, in care se misca extremitatile oaselor antebratului.SCHELETUL EXTREMITATILOR

SCHELETUL CENTURII SCAPULARE SI AL MEMBRELOR SUPERIOARE

OASELE CENTURII SCAPULARE

Prin centura se intelege totalitatea oaselor care leaga oasele membrelor de scheletul trunchiului.

Centura care leaga oasele membrelor superioare de scheletul trunchiului poarta denimirea de centura scapulara si este formata din patru oase: doua clavicule si doi omoplati.


CLAVICULA

Clavicula este un os pereche , asezat in partea anterioara si superioara a custii toracice , intre stern si omoplat , fiind format din:


. corp


. doua extremitatii


Corpul claviculei are forma literei S culcat si prezinta o curbura mediala , cu cavitatea orientata posterior, si o curbura laterala , cu cavitatea orientata anterior .

Treimea laterala a carpului este de sus in jos , pe cand partea mediala este aproape prismatica. Pe muchiile corpului claviculei se insereaza muschii gitului si ai trunchiului.

Extremitatea mediala sau sternala este ingrosata si se termina cu o fateta articulara mare, prin care se articuleaza cu sternul.

Extremitatea laterala sau acromiala este mai subtire si se termina cu o fateta articulara mica, prin care se articuleza cu acromionul.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }