QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Canalul arterial persistent

CANALUL ARTERIAL PERSISTENT


 DEFINITIE - anomalie caracterizata prin absenta inchiderii, dupa nastere, a canalului care leaga la fat aorta de ramura stanga a arterei pulmonare.

In viata intrauterina, canalul arterial conduce sangele din artera pulmonara in aorta, scurt-circuitand plamanii inca nefunctionali.Dupa nastere (in primele 10-15 ore) are loc in mod normal inchiderea functionala, sub efectul cresterii presiunii oxigenului arterial o data cu initierea respiratiei si a prostaglandinei E2.
In urmatoarele 2-3 saptamani (uneori 2-4 luni) se produce  inchiderea anatomica canalul transformandu-se intr-un ligament.Persistenta anormala a canalului arterial dupa aceasta perioada, conduce la aparitia unui sunt sanghin stanga-dreapta sistolico-diastolic la nivelul vaselor mari, conform gradientului de presiune.

FIZIOPATOLOGIE

Principala consecinta hemodinamica a persistentei canalului este aparitia unui sunt stanga-dreapta la nivel arterial, cu hipervolemie pulmonara si intoarcere venoasa crescuta la inima stanga, care este astfel suprasolicitata de volum.Scaparea sangelui din arborele aortic determina aparitia unei tensiuni arteriale diferentiale mari, cu semne periferice analoge celor din insuficienta aortica.Suntul care se produce in acelasi sens – de la aorta la artera pulmonara -, atat in sistola, cat si in diastola, determina suflul continuu tipic.

SIMPTOMATOLOGIE

Canalul arterial tipic

-simptome: paloare, hipotrofie(intarziere de crestere)

-semnul clinic caracteristic este suflul continuu Gibson, cu punctul maxim in spatiul al II-lea parasternal stang, uneori in spatiul I. 

Canalul arterial cu hipertensiune pulmonara

- dispnee de efort(jena respiratorie) 

- hemoptizii(eliminare de sange in sputa prin tuse).

accese dureroase precordiale de efort 

- disfonie (anomalie a calitatii vocii care devine ragusita, stinsa) prin paralizie de recurent

- cianoza(coloratie albastruie a pielii si mucoaselor, care apare datorita unei cantitati inadecvate de oxigen in sange) predominant in jumatatea inferioara a corpului. 

EXAMENE PARACLINICE

Electrocardiograma

- Traseu normal

- Aspect initial (HVS), ulterior aspect electric de hipertrofie biventriculara (HbiV).Examenul radiologic

-         Aspect normal al siluetei cardiace si al circulatiei pulmonare in formele usoare.

-         Cardiomegalie prin marirea VS,AS, eventual VD; trunchiul arterei pulmonare bombat; circulatie pulmonara accentuata (in formele severe).

Ecocardiografia

-         Evidentiaza diametrul, lungimea si aspectul canalului.

-         Precizeaza sunt sanghin in sistola si diastola.

-         Apreciaza marirea cavitatilor cardiace: AS, VS.

Cateterismul cardiac si angiocardiografia- patrunderea sondei din artera pulmonara in aorta descendenta (cateterism drept); oxigenare crescuta a sangelui in artera pulmonara.

TRATAMENT

Chirurgical:de electie, consta in rezectie-sutura sau obstructia canalului prin plasarea de clips-uri(spirale, butoni, „umbrele') prin abord endoscopic .Se mai practica si cateterismul interventional cu inchiderea canalului pe cale percutana printr-o proteza care este lasata in lumenul canalului.

Interventia chirurgicala este indicata in toate cazurile necomplicate, inainte de varsta de 7 ani, de obicei asimptomatice.

Medicamentos:inchiderea farmacologica a canalului arterial la nou-nascut: indometacin (inhibitor de prostaglandine) 0,1 mg/kg/doza, repetat la 8 ore. Efecte adverse: enterocolita necrozanta, insuficienta renala.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }