QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Bolnavul cu rinichi, mare, unilateral sau bilateral

Bolnavul cu rinichi, mare, unilateral sau bilateral


Cand bolnavul se adreseaza medicului pentru o tumoare aparuta la flanc, pe care a simtit-o accidental, aceasta formatiune poate tine de perete, de organele intraabdominale sau sa fie retroperitoneala sau chiar renala.

Daca tine de perete, la palpare se pune usor in evidenta, de obicei este un lipom.

Tumora renala sau rinichiul mare se palpeaza uneori greu, mai ales la obezi. Balotarea arata contactul lombar, iar percutia sonoritatea. Rinichiul mare are dimensiunile variabile, consistenta ferma, uneori chiar dura, alteori elastica. Rinichiul mare poate fi fixat la perete sau mobil.
         Diagnosticul diferential clinic al rinichiului mare se face cu tumorile ficatului si colonului in dreapta, cu tumorile splinei si cozii pancreatice in stanga.

Un ficat poate avea o suprafata dura, neregulata, marginea inferioara se percepe si poate fi ascutita, neregulata dura. Poate avea contact lombar dar numai la dimensiunile mari la percutie intalnim matitate deoarece ficatul impinge colonul in jos.

Vezicula biliara mare (hidrops) are o pozitie anterioara, sub perete, se poate observa uneori la inspectie, se palpeaza anterior nu are contact lombar, are antecedente biliare, icter, etc.

Colonul in dreapta poate fi tumoral, marit de volum, nu are contact lombar, are tulburari de tranzit digestiv si poate avea modificari ale scaunului (melene).

Splina mare este anterioara, marginile sunt crenelate si se palpeaza usor, percutia da matitate, nu are contact lombar.

Chistele de coada de pancreas sunt de obicei renitente, percutia da sonoritate (de obicei colonul sau stomacul se interpune), pot sa se dezvolte spre epigastru.

In toate cazurile de tumori abdominale sau retroperitoneale urografia este obligatorie.Daca clinic diagnosticul este de rinichi mare, trebuie decelate elementele conexe care sa ne dea argumente pentru diagnosticul etiologic al rinichiului mare.

Asocierea cu hematuria este un indiciu de tumora renala. Daca urina este piurica ne putem gandi la pionefroza calculoasa sau tuberculoasa, la uropionefroza din uropatia obstructiva inalta. Daca urinele sunt clare formatiunea poate fi hidronefroza neinfectata secundara uneori unei ligaturi ureterale iatrogene in interventii ginecologice.

In fata unui rinichi mare la examenul clinic trebuie gandit in primul rand la o tumoare renala, cu atat mai mult cu cat aceasta poate evolua si cu alte semne clinice (hematurie, febra, poliglobulie, tuse, HTA etc.). Examenele clinice si paraclinice trebuie sa clarifice diagnosticul. Tratamentul se face dupa cauza.

Daca ambii rinichi sunt mariti de volum, de obicei este vorba in cele mai multe cazuri de o maladie polichistica renala. O atentie deosebita trebuie acordata antecedentelor heredocolaterale, deoarece maladia are un caracter net familiar. Examenele paraclinice pun diagnosticul.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }