QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Bacteriile anaerobe nesporulate
BACTERIILE ANAEROBE NESPORULATE


Bacteriile anaerobe nesporulate domina microbiota indigena si apartin unei diversitati de genuri diferentiate prin caracterele morfo-tinctoriale (tabelul 11—1), de cultivare si biochimice. Sunt, in general, bacterii fragile si pretentioase: cultiva strict anaerob, mor in prezenta oxigenului (de aceea prelevarea, transportul si manipularea probelor in care sunt urmarite se face cu precautii, in containere speciale; in lipsa acestora se recurge la metoda sugerata in fig. 10—4; nu sunt sanse de a izola bacteriile anaerobe dintr-o proba de puroi prelevata si transportata pe un tampon ; necesita medii spe­cial imbogatite si cultiva relativ lent (48—72 ore).


Tabelul 11-1

Categorii microscopice ale bacteriilor anaerobe nesporulate


Caractere morfo - tinctoriale

Genuri / specii

Observatii

Coci gram – pozitivi

● asezati in gramezi

● asezati in lanturi si gramezi


Coci gram – negativi


Bacili gram – pozitivi

● difteroizi


● filamentosi ramificati


● cu capete bifurcate


Bacili gram – negativi polimorfi
SpirochetePeptococcus niger

Peptostreptococcus

( variate specii )

Veillonella

( variate specii )


Propionibacterium

Eubacterium alactolyticum

Actinomyces

( variate specii )

Bifidobacterium

Eubacterium limosum

Bacteroides

( variate specii )

Fusobacterium

( variate specii )

Treponema vincentii 


NepatogeneNepatogeneAu un echipament de patogenitate incomplet si nu se manifesta ca patogeni primari. Determina infectii mixte la pacienti cu apararea antiinfectioasa compromisa: Infectii mixte ale plagilor Infectii mixte ale mucoase­lor bucala, intestinala sau genitala; se complica frecvent prin: propagarea infectiei la tesuturile si cavitatile vecine; tromboflebite cu evolutie septicemica.

Infectii bacteriemice si septicemice

Au ca punct de plecare infectii mixte, frecvent cu caracter gangrenos, ale plagilor, peritonite dupa perforatii intestinale, infectii uterine post-partum sau post-abortum, infectii pelvine la paciente cu tumori maligne ale orga­nelor genitale. Speciile de Bacteroides si Fusobacterium au potential septice­mic si determina frecvent localizari metastatice: abcese viscerale (cerebrale, hepatice, pulmonare s.a.). Specii de Propionibacterium sau Peptostreptococcus genereaza numai bacteriemii tranzitorii, putand determina insa endocardite subacute.

Diagnostic. Se examineaza microscopic puroi si tesuturi de la poarta de intrare si din focare metastatice. Hemoculturile si cultivarea puroiului din focarele metastatice indica patogenul invaziv. Aceste tehnici sunt difi­cile.

Tratament. Clindamicina, metronidazol.

Profilaxie Nu este.

Bolile fuso-spirochetozice     

Mucoasele lezate in cursul unor carente nutritive (scorbut etc.) sau in­fectii virale (herpes simplex s.a.) pot fi invadate de o asociatie bacteriana dominata de treponeme, specii de Bacteroides si Fusobacterium ale microbiotei indigene. Rezulta necroze si ulceratii: stomatita si angina Vincent, ul­cere genitale. Necroza se poate extinde in tesuturile profunde, ca in noma obrazului.

Diagnostic. Asociatia fuso-spirochetozica este depistata microscopic in exsudatul leziunilor.

Tratament. Penicilina, asociata in formele severe cu metronidazol.

Profilaxie. Nu este.loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }