QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Antidotismul farmacodinamic

ANTIDOTISMUL FARMACODINAMIC


Antodotismul farmacodinamic se bazeaza pe administrarea consecutive a unor medicamente care actioneaza in sens contrar . El poate fi direct ( cand substantele actioneaza in sens contrar pe acelasi substrat morfologic ) sau indirect ( cand substantele actioneaza in sens contrar pe substraturi morfologice diferite ) .


ANTIDOTISMUL FARMACODINAMIC DIRECT LA BROASCA


Obiectivul lucrarii :  • Studentii trebuie sa cunoasca proprietatile farmacotoxicologice ale medicamentelor

Materiale si metode :

  • Patru broaste
  • Solutie de sulfat de stricnina 0,25
  • Solutie pentetrazol 10 %
  • Solutie fenobarbital 10 %
  • Solutie de eter etilic

Se verifica starea initiala a celor patru animale , reflectivitatea , motilitatea si comportamentul , pozitia corpului , dupa care la doua dintre ele se administreaza in sacii limfatici cate 0,25 ml din solutia de stricnina iar la celelalte doua cate 0,1 ml din solutia de pentetrazol .

La primele manifestari ale cresterii reflectivitatii , unuia dintre animalele caruia i s-a administrat stricnina i se administreaza in sacii limfatici 0,25 ml din solutia de fenobarbital , iar unul dintre animalele tratate cu pentetrazol se introduce intr-un mediu cu eter .

Animalele ramase se considera martor .


Rezultate :

Animalele carora li s-a administrat stricnina sau pentetrazol prezinta o crestere progresiva a reflectivitatii si motilitatii , convulsii caracteristice tonico-tetanice pentru stricnina respective tonico-clonice pentru pentetrazol .

Animalele carora li s-a administrat substantele antidote prezinta : revenirea la normal a reflectivitatii ( urmata chiar de o hiporeflectivitate ) , adinamie si somnolenta in cazul fenobarbitalului sau anestezie generala in cazul eterului etilic .
Discutii :

Asocierea stricnina fenobarbital respective pentetrazol eter etilic reprezinta un antodotism farmacodinamic direct .

Substantele actioneaza in sens contrar pe acelasi substrat morfologic stricnina si pentetrazolul fiind excitante ale SNC , fenobarbitalul si eterul etilic deprimante SNC .


Concluzii :

Antidotismul farmacodinamic are la baza relatia de antagonism .

Antagonismul si antidotismul pot fi utile in intoxicatii .

Pe de alta parte , antagonismul poate constitui sursa unor interactiuni medicamentoase nedorite in terapie .Antidotismul farmacodinamic direct presupune utilizarea unor substante cu actiune contrara la nivelul aceluiasi substrat morfologic .


ANTDOTISMUL FARMACODINAMIC INDIRECT LA

BROASCA


Materiale si metode :

  • Doua broaste
  • Solutie de sulfat de stricnina 0,25
  • Solutie de D tubocuarina 1

Se verifica starea initiala a celor doua animale , reflectivitatea , motilitatea si comportamentul , pozitia corpului , dupa care se injecteaza in sacii limfatici 0,25 ml din solutia de sulfat de stricnina . La primele semne de hiperreflectivitate provocata , uneia dintre broaste i se administreaza 1 ml de D tubocurarina , cealalta broasca fiind considerata martor .
Rezultate :

La martor apar succesiv efectele sistemice ale sulfatului de stricnina : agitatie motorie si cresterea reflexivitatii , contractii musculare isolate care apoi se generalizeaza , convulsii tonice si tetanice , posibil moartea animalului .

La animalul care a primit pe langa stricnina si solutia D tubocurarina se observa : doiminuarea hiperreflectivitatii , impiedicarea aparitiei convulsiilor , scaderea gradate a reflexivitatii si motilitatii care se finalizeaza cu paralizia generala de tip flasc .


Discutii :

Stricnina , excitant al SNC contracta musculatura striata . D tubocurarina , curarizant antidepolarizant , relaxeaza musculature striata actionand la nivelul jonctiunii neuro-musculare striate .

Intre cele doua substante se stabileste astfel un antidotism farmacodinamic indirect .


Concluzii :

Antidotismul farmacodinamic are la baza relatia de antagonism . Antagonismul , respective antidotismul pot fi utile in intoxicatii medicamentoase . Pe de alta parte antagonismul poate constitui sursa unor efecte nedorite in terapie .

Antidotismul farmacodinamic indirect presupune utilizarea unor substante cu actiune contrara la nivelul unor substraturi morfologice diferite .


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }