QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente medicina

Acidul folic (folacin, folate)ACIDUL FOLIC (FOLACIN, FOLATE)


Date generale

Solubil in apa; un alt membru al familiei B complex, cunoscut si sub numele de Bc sau vitamina M. Se masoara in micrograme (mcg). Factor esential in formarea globulelor rosii. Contribuie la metabolizarea proteinelor. Doza zilnica necesara pentru adulti este de 180-200 mcg, dublu pentru femeile gravide, iar pentru mamele care alapteaza - 280 mcg in primele sase luni si 260 mcg in urmatoarele sase. Are rol important in producerea acizilor nucleici (ADN si ARN). Esential pentru diviziunea celulara. Necesar in procesul de utilizare a zaharurilor si aminoacizilor. Prin pastrarea timp indelungat neprotejat, la temperatura camerei, poate fi distrus.Ce poate face acidul folie pentru dumneavoastra?

Mareste lactatia. Ofera protectie impotriva parazitilor intestinali si a toxinelor alimentare. Confera pielii un aspect sanatos. Are efect analgezic. Folosit impreuna cu acidul pantotenic si cu acidul Para-aminobenzoic poate intarzia incaruntirea parului. Preintamplina deficientele de nastere. Mareste apetitul. Actioneaza preventiv impotriva anemiei.

Afectiuni datorate carentei

Anemie nutritionala macrocitica (vezi sectiunea 127).

Surse naturale

Legume cu frunze de culoare verde inchis, morcovi, drojdie, ficat galbenus de ou, pepene galben, caise, dovleac, avocado, fasole verde, faina de secara integrala si neagra.

Suplimente

Disponibile sub forma de drajeuri de 400 mcg substanta activa formula B complex contine uneori aceeasi doza, dar in majoritatea cazurilor cantitatea de acid folic se limiteaza la 100 mcg (verificati da fiecare data compozitia pe eticheta). Dozele zilnice prescrise in mod obisnuit sunt de 400 mcg pana la 5 mg.

Toxicitate

Nu se cunosc efecte toxice ale acidului folic, desi s-au inregistrat cateva cazuri de reactii alergice ale pielii (vezi sectiunea 290).

Inamici ai acidului folic

Apa, sulfamidele, lumina soarelui, estrogenii, tehnicile de prelucrare alimentara (in special fierberea), caldura (vezi sectiunea 250).

Sfatul meu

Daca sunteti un mare bautor de alcool, va sfatuiesc sa sporiti cantitatea de acid folic. Vitamina C in doze masive intensifica eliminarea acidului folic din organism, deci orice persoana care inghite mai mult da 2 g de vitamina C zilnic are nevoie de marirea dozei de acid folic. Daca urmati un tratament pe baza de Dilantin, estrogeni, sulfonamidel, fenobarbital sau aspirina, este recomandabil sa luati suplimente de acii folic. Am observat ca multe persoane care pentru o scurta perioada de timp au luat cantitati de acid folic cuprinse intre 1 si 5 mg zilnic inregistrat estomparea anumitor tipuri de decolorare a pielii. Daca aveti probleme de acest gen, merita sa cereti sfatul unui medic nutritionist. Daca va imbolnaviti, sau daca suferiti de o afectiune cronica, asigurati o doza crescuta de acid folic; cand acesta din urma este in deficit, anticorpii dumneavoastra sunt intr-o situatie asemanatoare. Doze mari de acid folic pot determina convulsii la epilepticii carora li se administreaza fenitoina.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }