QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate mecanica

Asamblarile prin pene - executie si montaj

Asamblarile prin pene - executie si montajAsamblarile prin pene au o larga raspandire in constructia de masini si aparate, deoarece montarea si demontarea pieselor se face usor, iar organele de masini folosite la asamblare sunt simple.

Penele se executa din otel carbon avand diferite forme si dimensiuni standardizate si se monteaza in canale prelucrate in arbori si alezaje (butuci). Pozitia reciproca a pieselor este asigurata prin forta, Prelucrarea canalelor pentru pene in arbore se face prin frezare, iar a canalelor de pene in butuc prin mortezare sau brosare. inainte de montaj penele se ajusteaza, se finiseaza prin pilirea muchiilor si razuirea fetelor laterale;Asamblarile cele mai des folosite sunt cu pene :

longitudinale

transversale.


Asamblarile cu pene longitudinale se folosesc cand este necesara o fixare centrica a organelor de transmisie. Ele pot fi :

- cu strangere ( fig.1 ), cand se realizeaza imbinarea prin presiunea exercitata de suprafetele superioare si inferioare ale acesteia asupra fundului canalului

din piesele imbinate;

- fara strangere ( fig.2 ), cand este asigurata asamblarea prin presiunea butucului si arborelui asupra fetelor laterale ale penei.
Fig.1


La penele longitudinale montate cu strangere suprafetele active sunt fata superioara inclinata cu 1:100 si fata inferioara, intre fetele laterale ale penei si canalul de pana existand jocuri, fac exceptie penele tangentiale. Ca urmare a montarii prin batere se obtine o asamblare capabila sa preia fortele axiale. Se folosesc numai la turatii mici si medii, cand nu se impun conditii severe de coaxialitate, deoarece prin batere se produce o dezaxare a pieselor asamblate.

Pene longitudinale cu strangere se clasifica in:

- inalte, denumite si inclinate (figura 1a);

- plate (figura 1b);

- concave (figura 1c);

- tangentiale (figura 1d)

Pot fi cu sau fara calcai (nas), calcaiul usurand montarea si demontarea; sunt standardizate.

La penele inalte cu capetele rotunjite, canalul din arbore are forma si dimensiunile penei, montarea obtinandu-se prin baterea sau presarea butucului iar penele inalte cu capetele drepte,montajul se poate realiza prin baterea penei in lungul canalului.

Penele concave transmitand momente de torsiune mai mici comparativ cu asamblarile prin pene inalte sau plate se folosesc pentru arbori cu d ≤ 150 mm; se intrebuinteaza si in cazurile in care din motive de rezistenta, nu se admite executarea canalului de pana in arbore. La momente mari de torsiune se pot folosi doua pene montate la 120.

Penele tangentiale se monteaza perechi: pana si contrapana( fig1.d ).

La asamblarile prin pene longitudinale montate fara strangere fac parte asamblarile prin pene paralele, pene disc si pene cilindrice (fig.2).


Fig.2

La penele paralele momentul de torsiune se transmite prin fetele laterale ale acestora, jocul radial fiind prevazut intre fata superioara a penei si fundul canalului din butuc. Se executa cu capetele drepte sau rotunjite.In functie de rolul lor functional, penele paralele se impart in: obisnuite, de ghidare si mobile. Penele paralele obisnuite se intrebuinteaza pentru transmiterea momentului de torsiune cand butucii sunt fixati in directie axiala. In cazul pieselor mobile in directie axiala se folosesc penele de ghidare, care se fixeaza pe arbore prin intermediul unor suruburi.

Penele paralele se folosesc pe scara larga in constructia de masini avand avantajul neovalizarii butucului, comparativ cu penele longitudinale montate cu strangere.

Penele disc necesita executarea unui canal adanc in arbori, din acest motiv folosindu-se, mai ales, la montarea rotilor dintate sau de curea pe capetele arborilor; se intrebuinteaza in constructia de masini-unelte, autovehicule.

Penele cilindrice sunt de fapt stifturi cilindrice dispuse longitudinal. Se folosesc in cazul amplasarii pieselor la capatul arborilor si transmit momente mici de torsiune; se intrebuinteaza si in cazul ajustajelor presate, ca element de siguranta ehicule si masini agricole.

Inainte de asamblare trebuie sa se verifice cu atentie latimea penei si a canalului din arbore si din butuc, precum si paralelismul canalului de pana cu axa arborelui.

Dupa montaj, calitatea imbinarii realizate va fi verificata dupa o schema.

De regula, penele longitudinale au fetele opuse paralele sau cu o inclinare de 1/100 pe una din fete pentru a putea fi introduse mai usor in locasul de pana si pentru a realiza un efect de strangere cu piesele care se asambleaza.

Pentru penele alese pentru o anumita asamblare se tine seama la verificarea dimensionala ca acestea sa aiba un adaos de 0,3 - 0,5 mm necesar ajustarii prin pitire. Pilirea se executa numai de-a lungul penelor, cand se verifica si tesirea colturilor penelor pentru a nu se intepeni in canale.

La asamblarea cu pana de strangere, pana adera strans pe fundul canalului arborelui si butucului si are joc pe fetele laterale, iar la montarea fara strangere, acestea se introduc in canalul de paina fara joc lateral, dar cu joc intre pana si fundul canalului butucului.

Montajul se executa cu lovituri usoare de ciocan sau cu dispozitive speciale, iar demontarea prin lovituri cu ciocanul in capul unei tije sprijinite pe capul ingust al penei.

Penele de ghidare sau penele paralele necesita !a montare ajustare. Pana se introduce in canalul de pana al arborelui, batandu-se usor cu ciocanul de cupru sau cu

dispozitive de presare, se fixeaza cu suruburi, dupa care se monteaza pe arbore butucul, care nu trebuie sa oscileze pe pana.


Asamblarile cu pene transversale sunt folosite pentru fixarea elementelor de transmisie cu miscare alternativa sau pentru piese imobile.

Penele transversale (fig.3) au forma trapezoidala cu o inclinare pe o parte sau pe ambele parti, iar sectiunea este dreptunghiulara.

Ele se folosesc:

- pentru fixarea rigida a pieselor solicitate la intindere sau compresiune;

- pentru reglarea pozitiei relative a pieselor;

- pentru asigurarea unei asamblari prin alta metoda.

Inainte de montaj se executa o operatie de tesire a capetelor si rotunjire a marginilor pentru usurarea operatiei.


Fig.3Ele se monteaza prin lovire cu ciocanul in zona bazei mari, iar demontarea se realizeaza prin lovirea cu ciocanul pe baza mica a penei.

Verificarea asamblarii cu pana transversala consta in:

- examinarea aderentei suprafetelor de contact ale penei in locasul de pana;

- examinarea prin ciocanire a penelor daca sunt bine stranse in locas.

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }