QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate matematica

Formarea notiunii de corpuri geometrice
Formarea notiunii de corpuri geometrice


Programa de clasa a-III-a si a-IV-a prevede la continuturile invatarii exercitii de observare a unor obiecte cu forme spatiale de: cub, sfera, cuboid, cilindru, con cu specificatia ca la clasa a-IV-a apar, ca extindere, si prisma si pramida. Pana in aceste clase nu se foloseste terminologia specifica, chiar daca elevii mai mici manipuleaza aceste corpuri ca baza (suport) de insusire a altor notiuni.

Am sa exemplific in continuare modul de predare al corpurilor geometrice: sfera, cilindru si con pentru clasa a-III-a. La fiecare banca se afla truse geometrice ce contin corpurile (cub, cilindru, piramida, sfera, con), iar la catedra o sfera, un cilindru, un con de dimensiuni mai mari pe care le prezinta invatatorul si doua coli de carton cu cifrele 1, 2.


Identificarea si discriminarea figurilor

Se prezinta cele trei corpuri rotunde.

“Aceasta este o sfera. Ati mai intalnit aceasta forma? Dati exemple de obiecte care au aceasta forma! (o minge de tenis, glob terestru, o portocala) Observati ca o sfera arata la fel din orice directie am privi-o. (se poate rostogoli in orice directie)” Copiii verifica acest lucru folosind corpurile pe care le au pe masa.

“Acesta este un cilindru. Dati exemple de obiecte care au aceasta forma (un pahar, un borcan, o cutie cu vopsea, o toba). Cate fete plane are (fete pe care pote sta) un cilindru? Ce forma au ele? (de cerc) Ce mai observati? (se rostogoleste) Dar cubul se rostogoleste? (nu are forme rotunde, are muchii si colturi)” Acest lucru se verifica la fiecare banca.
“Acesta este un con. Dati exemple de obiecte care au forma de con! (un coif de clovn, o caciula de ski) Are fete plane si sub ce forma? (una in forma de cerc) Se verifica apoi cu elevii daca se poate rostogoli si se observa ca se rostogoleste pe o directie circulara.
Elevii sunt apoi pusi in situatia de a recunoaste corpurile cerute de invatator din trusa pe care o au pe masa, prin ridicare ei putand privi la colegi si semnaland greselile.


Constructii

Se formeaza echipe de cate 4 elevi. Fiecare echipa compune, din corpurile pe care le are la dispozitie cate un castel. Copiii sunt stimulati sa-si desfasoare activitatea cat mai rapid (este indicat ca fiecare grupa sa aiba o masa separata de lucru). Ceilalti elevi rezolva in banca un alt exercitiu. La final se verifica activitatea grupelor numarandu-se numarul de corpuri folosite si al fiecaror corpuri in parte, desemnandu-se castigatorul. Grupele vor fi recompensate, cat si restul clasei.


Apoi se da ca munca independenta urmatorul exercitiu. Fiecare elev va primi o fisa cu urmatoarele corpuri geometrice:
a) Se cere sa coloreze cu albastru corpurile cu varfuri si cu rosu corpurile rotunde.

b) Uniti corpurile geometrice cu figurile geometrice care le pot fi fete:


Programa actuala ofera libertate educatorului in alegerea numarului de ore necesar pentru predarea unui continut (in functie de capacitatile intelectuale ale elevilor si de curriculumul ales-comun, aprofundat sau extins), o lectura personalizata a acesteia. In clasa a-IV-a am alocat notiunilor de geometrie 16 ore, din care pentru unitatea de invatare “Corpuri geometrice” 5 ore (4 + 1 evaluare).

Am sa prezint planificarea acestei unitati de invatare asa cum am gandit-o la clasa. (nemergand pe extindere)


Detali-eri de conti-

nut

Ob. Ref


Activitati de invatare


Resurse


Evaluare

Corpuri geometrice-cub, sfera, cilin

dru,

con

Identificarea si recunoasterea formelor plane si spatiale pe corpuri geometrice si pe obiecte din mediul inconjuratorSortarea unor obiecte dupa frma lor si observarea modului de lucru al perechii vecine
Identificarea elementelor unui corp (poliedru sau corp rotund)


-Activitate in grup

-Set de obiecte si corpuri geometrice

-Fisa cu sarcini de lucru

-Activitate in perechi

-Aceleasi materiale ca in activitatea anterioara


-Sarcina scrisa pe tabla

-Activitate frontala-colectiva

-Setul de corpuri

-Sarcina scrisa pe tabla

1 ora


-Raportare frontala a opiniei grupului


Analiza observatiilor Discutie
Evaluare frontala


Modelarea unor corpuri geometrice dupa conditii date
Activitati practice de copiere, decupare, suprapunere a unor suprafete

-Joc-competitie de grup

-Grila de apreciere

-Tabel cu conditiile cerute

-Activitate pe grupe, aceleasi ca si anterior

-Setul de corpuri geometrice si corpuri modelate

1ora


Autoevaluare  pe baza grilei

Evaluare frontala

Prezentarea produselor si a modului de lucru
Diferentierea prin identificarea de proprietati a muchiilor, a varfurilor si a fetelor unui poliedru

Sortarea si clasificarea corpurilor dupa criterii date. Identificarea altor criterii de grupare si enuntarea lorDeterminarea, prin masurare sau calcul, a perimetrelor unor dreptunghiuri sau patrate care sunt fete ale unor corpuri

-Activitate in perechi

-Set de corpuri geometrice

-Fise cu sarcina de lucru si tabelul cu criteriile de clasificare

-Activitate in perechi


1 ora

Explicarea si argumentarea modului de lucru

Compararea rezultatelor obtinute


Evaluare frontala

Explicarea si argumentarea cat mai multor moduri de lucru

Rezolvarea si compunerea de problemecare implica utilizarea masurilor unor elemente ale unor corpuri geometrice

Crearea de probleme utilizand tehnici variate

-Activitate

individuala si independenta

-Poster cu probleme diferite. Manulalul, planse cu imagini, corpuri geometrice

1 ora

Redarea

libera a enuntului

Analiza partilor componente ale problemelor


Evaluare 1 ora Proba practica


In continuare am sa descriu modul in care am organizat si desfasurat cateva din activitatile de invatare.


1. Sortarea si clasificarea corpurilor geometrice dupa criterii date

Copiii lucreaza in perechi, dar au primit o sarcina unica si tabelul cu criterii de clasificare pe cate o fisa. Fiecare pereche are corpuri geometrice din carton, lemn sau plastic, cate doua de fiecare fel. Cele doua corpuri au marimi diferite.

Sarcina de lucru:

- gruparea corpurilor primite prin sortare respectand criterile date;

- gasirea altor criterii de grupare.

Elevii au primit ca timp de lucru 10 minute. Cand timpul expira fiecare grupa prezinta clasei corpurile grupate, numeste si explica de ce a ales acele criterii. Se apreciaza corectitdinea sortarii si calitatea explicatiilor.


2. Determinarea prin masurare sau prin calcul, a perimetrelor unor dreptunghiuri sau patrate care sunt fete ale unor corpuri

Este o activitate in perechi. Se pun la dispozitia elevilor cuburi si paralelipipede realizate din diverse materiale. Pot fi utilizate corpurile realizate ca tema pentru acasa. Se distribuie cate doua corpuri fiecarei grupe in parte. Sarcina de lucru este unica si este rezolvata prin scrierea rapunsurilor pe caiete. Se solicita catorva elevi prezentarea raspunsurilor si comentarii despre lucru. Se evalueaza argumentarea modului de calcul, optimizarea calculelor si corectitdinea raspunsurilor.

Sarcina de lucru:

- determinati prin masurare sau prin calcul perimetrul cat mai multor fete ale unui corp ales de voi din cele de pe masa de lucru;

- explicati si argumentati modul de lucru.

Timpul estimat este de 20 minute.


Pentru evaluare am ales o proba practica pe care am sa o descriu mai jos.

Fiecare elev primeste o trusa de corpuri geometrice si un cub realizat din carton. Pe catedra sunt asezate, la vedere, cateva obiecte cu forme diferite (de exemplu: o cutie, o minge, un zar, un pahar).


Sarcina de lucru:

1. a) Alege dintre corpurile geometrice primite pe acela care are forma asemanatoare cu a zarului;

b) Asociaza, prin alaturare, fiecare dintre corpurile geometrice primite cu obiectele din penar- creion, radiera, stilou, carioca, capac de carioca;

c) Observa sirul de obiecte de pe catedra. Alege corpurile geometrice din trusa care au aceasi forma cu aceste obiecte si aseaza-le in ordine.

2. Decupeaza o fata a cubului din carton.

a) Masoara laturile patrulaterului pe care l-ai obtinut prin decupare;

b) Compara masurile celor patru laturi si numeste forma geometrica a patrulaterului;

c) Compara fata decupata cu celelalte fete ale corpului. Caracterizeaza corpul numind elementele lui.


Se pot da spre rezolvare exercitii cu un grad de dificultate mai ridicat, dar sub indrumarea invatatorului. Exemple: Scrieti in tabel cifra corespunzatoare desfasurarii fiecarui corp geometric de mai jos:1 3 B C

111

2 4 D A

1 2 3 4

Pentru a invata sa realizeze un cub am dat fiecarui elev o fisa cu un cub desfasurat, atasat la capitolul anexe (Anexa nr. 5), pe care trebuie sa il decupeze, dupa ce au colorat imaginile, apoi sa il plieze dupa model si sa il lipeasca. La ora de abilitati practice o sa trecem sa il confectionam din nou, dar de data aceasta copiii vor realiza desenul cubului desfasurat pe liniatura cu patratele si la dimensiunile alese.

In acest mod am incercat sa-i fac pe elevi sa treaca de la “a sti” la “a putea face” si de la “transmiterea de infomatii” la “formarea de capacitati, competente si atitudini”.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }