QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente marketing

Portofoliu de practica - marketing anul iiPORTOFOLIU  DE PRACTICA


MARKETING ANUL IICUPRINSAspecte generale ale societatii


Sistemul de management al societatii


Oraganizarea activitatii de marketing


Mediul de marketing al societatii


Analiza pietei si a concurentei si mixul de marketing


Descrierea si analiza activitatilor desfasurate de student in cadrul organizatiei:
Societatea la care eu am efectuat practica timp de 3 saptamani (18.05.2009 -06.06.2009 ) se numeste :

COM TRANS MDP S.R.LI 1.ASPECTE GENERALE :


COM TRANS S.R.L este o societate cu raspundere limitata , care poate fi definite ca o societate consituita pe baza deplinei increderi, de doua sau mai multe persoane, care pun in comun anumite bunuri, pentru a desfasura o activitate comerciala, in vederea impartirii beneficiilor, si care raspund pentru obligatiile sociale in limita aporturilor lor.

Statutul societatii cu raspundere limitata se incheie in forma autentica statutul este menit sa intregeasca contractul de societate, pentru a asigura cadrul juridic al constiturii societatii.


La constituirea societatii cu raspundere limitata pot participa persoane fizice si persoane juridice. Numarul asociatilor este lasat la aprecierea persoanelor interesate sa constituie societatea.

In cazul societetii analizate , asociatii firmei sunt :

 • MORARIU COSMIN
 • MORARIU MARIA


2.OBIECTUL DE ACTIVITATE DEFINIT PRIN STATUT :


Obiectul de activitate al COM TRANS MDP S.R.L este :

 • Activitati de birou proprii societatii
 • 9272 alte activitai recreative
 • 6312 depozitari
 • 5144 comert cu ridicata
 • 5246,5248 comertul cu amanuntul

3.DESCRIEREA SOCIETATII IN DATE STATISTICE :

COM TRANS MDP S.R.L cu C.F. 15636953 este autorizata sa functioneze din data de 01.08.2003 .

Unitatea COM TRANS MDP S.R.L cu sediul social in judetul Sibiu , localitatea Saliste , str.Garii nr. 135 este autorizata sa functioneze cu urmatorul profil de activitate : Transporturi Rutiere si de Marfuri , si depozitare - comercializare cu ridicata produse nealimentare ( materiale de constructie , produse chimice definite conform CAEN 5155 in ambalaj original , tarate si concentrate , sare ambalate in saci si bulgari).


Conducerea finaciar contabila este asigurata de un contabil sef absolvent al academiei de studii economice

Fiecare dintre cei 5 asociati este absolvent unei forme de invatamant inferior.


II 1.SISTEMUL DE MANAGEMENT AL SOCIETATII :

Managemntul firmei isi face o datorie primordiala din mentinerea si motivarea adecvata a salariatiilor atasati obiectivelor acestora , talentati , creativi prin acordarea de salarii si stimulente actractive si prin consoldarea unui climat de munca cat mai bun .

Totodata , managementul firmei stabileste si mentine standarde morale ridicate

2.ORGANIZAREA ACTIVITATII DE MARKETING :

Necesitatea si importanta organizarii activitatii de marketing In societatea contemporana, importanta marketingului este esentiala pentru supravietuirea intreprinderilor, avand in vedere faptul ca acestea isi desfasoara activitatea intr-un mediu concurential. Astfel, fundamentarea actiunilor intreprinderii trebuie sa porneasca de la premisele orientarii catre client si catre piata, intreaga activitate si intreg personalul trebuind sa fie canalizate in directia satisfacerii cerintelor clientilor actuali si a celor potentiali.

III.MEDIUL DE MARKETING AL SOCIETATII :

Firma are un numar de 6 angajati, dintre care unul dintre ei detine functia de director general :

 • 2 vanzatoare-gestionar
 • un lucrator comercial
 • 2 soferi (pentru transporturi marfuri )
 • contabila (care tine evidenta documentelor ).


IV.ANALIZA PIETEI SI A CONCURENTEI :

Organizarea activitatii consta in perfecta cunoastere a teritoriului si perfecta cunostere a clinetilor .

PIATA TINTA
Producatorii si distribuitorii sunt nevoiti sa delimiteze cat mai précis segmental de piata pe care se decide sa concureze.
Aceasta poarta numele de piata tinta.A segmenta piata inseamna a alege precis o anumita clientela.In cazul firmei COM TRANS MDP S.R.L clientii sunt :

 • in general, locuitorii orasului unde firma isi desfasoara activitatea
 • clientii care isi desfasoara activitatea in domeniul de constructii , sau pur si simplu treburi gospodaresti.

Concurentii sunt in primul rand societatile care au ca obiect de activitate transporturi rutiere si de marfuri si depozitare si comercializare cu ridicata a produselor nealimentare .


V.MIXUL DE MARKETING :1.POLITICA DE PRODUS :

COM TRANS MDP S.R.L se ocupa si cu comercializarea produselor nelimentare , ca de exemplu :

 • materiale de constructie , sare ambulate in saci si bulgari , vesela din plastic , tarate si concentrate, etc.

Gama de produse a societatii nu se rezuma numai la numarul acestora ci la calitatea acestui produs si, modul de prezentare al acestuia.

2.POLITICA DE PRET

O alta latura a competitivitatii produsului nostru o reprezinta pretul scazut in comparatie cu cel al concurentei cat si diferentierea acestuia in functie de zona de desfacere (oras , sate , comune) si cuantumul veniturilor populatiei ( orase - venituri mai mari , preturi mai mari ;sate,comune - venituri mai mici ,preturi mai mici).

3.POLITICA DE PROMOVARE :

Politica de promovare implica o permanenta si complexa comunicare cu mediul extern ,cu piata,care presupune o informare atenta a consumatorilor potentiali si a intermediarilor ,actiuni specifice de influentare a comportamentului de cumparare si de consum , de sprijinire a procusului de vanzare,toate aceste activitati , cu obiective si mijloace de actiune extrem de variate, ca de exemplu :

dezvoltarea publicitatii prin dotarea magazinului cu afise si/sau banere sau includerea unor oferte de produse promotionale ,

transport gratuit de marfuri in localitatea Saliste

VI.Descrierea si analiza activitatilor desfasurate de student in cadrul organizatiei:

Luni 18.05.2009 :

In prima zi de practica am fost la sediul societatii COM TRANS MDL S.R.L unde mi s-au prezentat cateva dintre categoriile de produse expuse la vanzare(de exemplu :furtun de plastic , aplici de perete , diferite tipuri de coloranti , etc) , si in functie de ce variaza pretul produselor (calitate , lungime , grosime , etc)

Totodata am asistat la vanzarea marfurilor in spatiul comercial , care cuprinde doua camere amenajate cu rafturi lipite de perete , unde fiecare agent commercial (furnizor ) si-a pozitionat si aranjat propria marfa in propriul raft .De exemplu , agentul de distributie • Marti -Vineri 19.05.2009-22.05.2009 :

Am asistat la negocierea cu agentii furnizori asupra marfurilor destinate vanzarii .Negocierea are loc in functie de cantitate sau de calitate, iar la anumite marfuri (cele mai mult vandute si cautate de clienti ) plata pe loc atrage dupa sine discounturi suplimentare fata de plata la termen , respective 15-20 zile , iar acele reduceri se folosesc pantru a avea prêt de vanzare mai mai la raft .


Deoarece firma COM TRANS MDP S.R.L are ca si obiect de activitate depozitarea si comercializarea produselor nealimentare , aprovizionarile de la agentii furnizori sunt destul de mari (in sume mari) deoarece preturile marfurilor de constructie , de exemplu , sunt mult mai mari in comparatie cu produsele alimentare , de exemplu .

Vezi factura nr 4972 din 21.05.09

In urmatoarea saptamana s-a facut receptia marfurilor , atat calitativa cat si cantitativa .Se intocmesc notele de receptie .Fiecare agent furnizor si-a progamat ziua in care avea sa vina cu marfa comandata de intreprindere .

Marfurile sunt intodeauna insotite de certificate de calitate ,sau declaratie de conformitate in care se specifica ca produsele respecta prevederile legale in vigoare .

Vezi declaratiile de conformitate 19.05.09


Am asistat la intocmirea de facturi si avize de insotire a marfii ,iar daca la receptia marfurilor s-au constatat lipsa fata de ce era facturat , s-a intocmit proces verbal iar la urmatoarea livrare a se livra in primul rand lipsa constatata .De exemplu ,in data de 20.05.09 s-a receptionat marfa de la furnizorul CONEXYS S.R.L si s-a constatat o lipsa de 100 buc ancora montaj ferestre in valoare de 93.00 lei fara TVA(17,67 lei TVA-ul), si s-a intocmit un process verbal in care s-a declarat ca la urmatoarea comanda se v-a primi si cele 100 buc ancora .

Vezi factura nr 423 din 20.05.09


In data de 25.05.09 firma s-a aprovizionat de la S.C RSRES CONSTRUCT S.R.L cu diferite materiale(amorsa 4 litri ,10 litri ,etc) si s-a intocmit factura cu suma de 395,08 lei .In data de 26.05.09 firma s-a mai aprovizionat si de la SC PROELECTRIC 33 S.R.L cu diferite produse nelimentare (roaba 3 buc ,cavita mortar 10 buc , si scara aluminiu diferite trepte 7 buc) si s-a intocmit factuta cu suma de 1265,51 lei.


Vezi factura nr.4983 din 26.05.09

nr. 1442491 din 25.05.09


 • Joi - Vineri 28.05.2009-29.05.2009 :

Dupa cum spuneam si mai devreme , aprovizionarile se fac in cantitati si sume mari , si de aceea intreprinderea si agentul furnizor hotarasc sa faca o urmatoare comanda peste 14 zile , dar se intampla ca firma sa ramana fara marfa ,mai ales in sezonul de vara deoarece atunci se vand cel mai bine materialele de constructii , si astfel se face comanda mai repede de termenul stabilit cu furnizorul .

De exemplu , in data de 19.05.2009 s-a facut o aprovizionare (comanda) de la furnizorul THERMOPAN S.R.L in suma totala 903,46 lei ,acesta suma constand in PR PVC E EXTEROIR de mai multe culori, iar urmatoarea comanda trebuia sa fie pe data de 02.06.2009 , dar deoarece intreprinderea nu mai avea in stoc PR PVC E EXT deoarece s-a vandut foarte bine in aceea saptamana , a fost nevoie sa se faca o noua comanda mai repede de termenul stabilit , respectiv in data de 29.05.2009 ,iar in acest mod , intreprinderea a putut cere si un discount de 10% ,care i s-a acordat , bineinteles , deoarece un furnizor nu vrea sa isi piarda un client fidel .

Vezi factura nr.1606372 din 19.05.09


 • Luni -Vineri 01.06.2009-05.06.2009 :

Criteriile de vanzare sunt bazate si in functie de concurenta .Iar deoarece in localiatea Saliste , sunt doar doua intreprinderi care ptresteaza acelas serviciu(transport de marfuri de constructii) si au acelas domeniu de activitate(depozitarea si comercializarea produselor nealimentare) ,clientul trebiue multumit in privinta pretului si serviciilor oferite de angajatii firmei COM TRANS MDP S.R.L .

Intreprinderea COM TRANS MDP S.R.L ofera servicii clientiilor , punandu-le la dispozitie masina de transport, pantru materialele cumparate ,pana acasa la client , clientii lasand marfa si ei le livreaza pana acasa.

Cu ajutorul furnizorilor producatori ,firma face promotii pantru a atrage clientii.De exemplu :

 • adezivul de gresie si faianta "CM11" TPACHET PROMOTIONAL 5+1 gratis
 • la gletul de interior "CT126" primesti 22 kg la prêt de 20 kg
 • lavabila de interior "INENWEISS" TPROMO 10 litri la prêt de 8,5 litri .

In timp ce am asistat la vanzare , am venit in ajutorul clientului cu date referitoare la pachetele promotionale .La fel fac si angajatii inttreprinderii :vin in ajutorul clientilor cu date referitoare la cantitatile necesare si modul de lucru cu materialele comerciate de firma .De exemplu :

la izolatiile cu polistiren expandat la interior sau exterior , noi le calculam necesarul de polistiren ,pleas polistiren ,adeziv pentru lipirea polistirenului ,diblurile de prindere ,tiuciul folosit la finisare , si totodata venim in ajutorul clientului cu pretul finit .

Acelas lucru are loc si in cazul decoratiunilor interioare cu rigips.


In ultima zi de practica am participat si eu la vanzarea marfurilor in spatiul commercial ,de unde am putut observa cel mai bine daca clientii earu multumiti de preturile produselor si daca erau satisfacuti de calitatea acestora .

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }