QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Inceputurile publicitatii in Romania
Inceputurile publicitatii in Romania


Ca peste tot in lume, inceputurile publicitatii in Tarile Romanesti sunt legate de dezvoltarea comertului. In 1832, intra in vigoare „Regulamentul asupra comerciului”, care facea si o precizare privind „trebuincioasa publititate”. Se pare ca un text intitulat Magaziile Iasilor , aparut in Albina Romaneasca din 1846, semnat de Costache Negruzzi cu pseudonimul Carlu Nervil, este primul advertorial la noi. Textul enumera produsele necesare cuiva care dorea sa fie la moda, sa se bucure de confort si lux si care se gaseau in magazinul unui domn G.Caliman din Iasi.

In publicatiile de la inceputul secolului XIX, precum Curierul Romanesc, Albina Romaneasca, alaturi de informatiile comerciale de interes general, si-au facut aparitia „mezaturile, vanzarile si instiintarile particulare”, cele din urma echivalente cu mica publicitate de astazi. Primele „anunciuri” sau „instiintari”, cum au fost numite, erau redactate intr-o maniera concisa – cine vinde, ce, unde, in ce conditii, uneori fiind vorba de „prenumeratiile” pentru carti sau reviste. Dupa parerea lui Marian Petcu ( 2002), primele „media” publicitare pot fi considerate „prenumeratiile”, afise, foi volante sau gazete de format mic, prin care se prezenta proiectul de editare a unei publicatii si se solicitau inscrieri sau abonamente. Utilizarea foilor volante, destinate informarii prin lipirea pe ziduri, in piete si alte locuri publice este atestata in Moldova inca de la 1642.
Ulterior, au aparut anunturile mai elaborate, cu termeni elogiosi, cu argumente de prestigiu, ilustrate sau nu si chiar anunturi cu accente umoristice. In acest fel se realizase trecerea de la anuntul informativ la publicitate. Un moment important l-a constituit aparitia ilustratiilor. In 1886, s-au obtinut primele clisee zincografice lineare, ce permiteau reproducerea de fotografii, vignete si chenare cu motive florale, mai tarziu gravuri si fotografii.

Unul dintre pionierii publicitatii romanesti a fost C.A. Rosetti, negustor si editor al ziarului Romanul, devenit cotidian, in paginile caruia au aparut anunturi-reclama remarcabile pentru acea vreme, cu un element nou – comparatia preturilor din Bucuresti cu cele din alte capitale europene, pentru produse identice.

Prima publicatie de specialitate poate fi considerata Cantor de avis si comers, aparuta in Bucuresti, in 1837. In 1839, la Braila, a aparut in limbile romana si italiana, revista Mercur, „jurnal comercial al portului Braila”. In 1845, G. Asachi a editat la Iasi suplimentul comercial al Albinei Romanesti, numit Mercurial de Iasi sau Avizuri comerciale si interesante, intr-un numar de proba. Numarul publicatiilor specializate in publicitate si reclama a crescut de la 26 de titluri intre 1837 – 1900 la 41 de titluri intre 1837 – 1914, in Muntenia si Moldova.

Prima agentie de publicitate din Romania a fost fondata de negustorul David Adania – Agentia de publicitate D.Adania, in Bucuresti. Spre deosebire de perioada anterioara, cand anunturile erau concepute si realizate de editori, tipografi sau comercianti, acum este vorba de persoane care intermediaza intre cei care care produc si cei care pot cumpara, prin intermediul presei, respectiv agentii de publicitate. Agentia D.Adania era reprezentanta pentru Romania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Serbia, Turcia, de asemenea pentru Anuarul Didot-Bottin din Paris, fiind capabila sa insereze anunturile clientilor in orice publicatie autohtona sau straina. Aceeasi agentie detinea si dreptul de a realiza publicitate murala in statiile C.F.R. , pe trenuri, vapoare.

Intre 1880 -1886, au mai aparut trei agentii de publicitate, cu sediul in Bucuresti, intre 1919 – 1923 au fost fondate alte cinci. Anul 1924 marcheaza un moment important in istoria publicitatii romanesti cand, la invitatia agentiei americane J.W.Thompson, cu filiala la Bucuresti, Regina Maria a Romaniei accepta sa apara intr-o reclama care lauda calitatile cremei Ponce Cold. In acest mod, se inaugura „testimonialul”cu o celebritate, care a devenit un tip de reclama utilizat in toata lumea.

Intre 1937 – 1938, are loc o puternica dezvoltare a agentiilor de publicitate. Aparitia si extinderea radioului a oferit posibilitatea crearii si difuzarii reclamei radio, sub forma unor creatii muzicale , cu dialoguri si efecte sonore, mult mai lungi decat cele de astazi. In 1930, la Bucuresti numarul abonatilor radio era in jur de 500.000.In perioada interbelica, mai ales intre anii 1930 -1940, cand nivelul de trai in Romania era ridicat, presa abunda de mesaje publicitare ale unor companii romanesti si internationale, la cele mai diverse produse si servicii.( Marian Petcu , 2002)

Referindu-se la evolutia istorica a publicitatii precum si la relatia sa cu stiintele si disiplinele socio-umane, Bernard Cathelat (2005) remarca :”Publicitatea empirica a primelor timpuri corespunde primelor eforturi ale stiintelor umane. Pentru a convinge cumparatorul si a-i stimula nevoile, nu existau alte reguli decat ale ingeniozitatii si gustului. La inceputul secolului, apoi intre cele doua razboaie, un nou stil de publicitate infloreste pe bazele psihologiei asociationiste si mecaniciste. Psihologia moderna a aratat insuficienta si caracterul sumar al acestor formule care asaltau un public socotit irational. Conceputa in maniera mai stiintifica, inarmata cu tehnici de investigare si de interventie rezultate din psihologie si sociologie, publicitatea a ajuns la o mai mare diversificare a apelurilor si la un randament crescut.”loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }