QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Dimensiunile pietei
Dimensiunile pieteiAria pietei

Structura pietei
Capacitatea pietei


Aria pietei

Aria pietei este spatiul economico geografic unde urmeaza sa se intalneasca cererea cu oferta.

Dupa locul unde se desfasoara procesul de vanzare cumparare piata poate fi :

Interna ( urban si rural)

Externa(internationala si globala)

Structura pietei dimensiune care presupune evolutia gradului de omogenitate al pietei ,conturarea segmentelor din care este formata piata.


B.A.D.R.

Detin suficienti Bani , pentru a cumpara produsul respectiv.

Doresc sa-l foloseasca.

Detin Autoritatea de a-l cumpara.

Doresc sa-l foloseasca.

Raspunsul lor la oferta este rezonabil de omogen.

Segmentul de piata este un grup omogen identificabil in cadrul pietei dupa anumite caracteristici comune.


Nisa de piata este un grup restrans aflat in cautarea unei combinatii speciale de avantaje (in industria de confectii ,nisa de piata este formata din persoanele care cauta marimi speciale)Dif de segment de piata si nisa de piata


Segment de piata

v    Grup mare identificabil in cadrul pietei,

v    Prezinta nevoi relativ similare si omogene,

v    Cerceteaza foarte bine pretul produsului,inainte de a-l cumpara

v    Atrag de regula mai multi concurenti

v    Pozitia de lider este permanent atacata de concurenti


Nisa de piata

v    Grup restrans aflat in cautarea unei combinatii de avantaje

v    Au un set de nevoi distinct si relativ complex

v    Sunt dispusi sa plateasca oricat pentru produsele care le satisfac cel mai bine nevoile

v    Atrag unul sau mai multi concurenti

v    Liderul nisei nu poate fi usor atacat de ceilalti concurenti.


Criterii de segmentare a pietei


Criterii in functie de care sunt identificati consumatorii in cadrul pietei :

Criterii  demografice impartirea pietei in grupuri de persoane care au aceleasi caracteristici demografice

a)     Sex ,

b)     Varsta(sub 18 ani ;18-25 ani ;26-35 ani ;36-45 ani ;46-60 ani ;peste 60 ani)

c)     Venit lunar

d)     Nivel de pregatire,

e)     Mediu de provenienta(urban,rural)

f)      Religie (ortodoxa,catolica,budism),

g)     Nationalitate (romana,turca,maghiara),

h)     Ocupatie,

i)      Stare civila .

Criterii  psihografice (culturale) impartirea pietei in grupuri de indivizi care au moduri de gandire apropiate .

a)     personalitate,

b)     temperament (coleric,melancolic,flegmatic,sancvin),

c)     stilul de viata (sinteza a insusirilor individului si a filosofiei de viata);

In Romania ,conform studiului realizat de Leo Burnett&Target in 1999 ,studio ce a urmarit identificarea stilurilor de viata determinandu-se opt segmente specifice:
A stilul de viata spre trecut persoane care apartin generatiilor varstnice care intampina greutati de adaptare la schimbarile curente, caracterizate de inertie si pasivitate, venituri mici si dificultatea de a supravietui intr -o lume in care valorile legate de propaganda comunista par lipsite de sens, multi avand nostalgia vremurilor socialismului . Este reprezentat de 2 segmente distincte:

segmentul supravietuitorilor (19% din consumatori)

segmentul traditionalistilor pasivi % din consumatori).

B stilul de viata orientat spre prezent : persoane concentrate asupra prezentului, incercand rezolvarea problemelor lor imediate, au facut fata pana acum schimbari lor in ciuda deprecierii stilului lor de viata, familia si Dumnezeu sunt reperele lor pentru echilibrul interior, optimismul fiindu-le moderat de nelinistea fata de viitor . Cuprinde trei segmente:

segmentul atemporalilor (12% din consumatori)

segmentul familistilor traditionalisti (7% din consumatori)

segmentul familistilor sofisticati (10% din consumatori)

C stilul de viata orientat spre viitor: persoane care privesc schimbarea ca pe o oportunitate de evolutie personala in plan social, sunt ti nere, increzatoare, optimiste, adaptabile, motivate in

comportament fiind de bani, cariera si succes cuprinde trei segmente:

segmentul aspirantilor (10% din consumatori)

segmentul imitatorilor % din consumatori)

segmentul ambitiosilor % din consumatori)

Exista un alt studiu efectuat de International Marketing Research &Communication care identifica 8 stiluri de viata si valorile corespunzatoare impartasite de consumatorii romani:

1. Actualizers (transformatorii) sunt persoane care se afla in si construiesc realitatea, care produc cotidianul, sunt persoane la vedere, persoane publice, vedete, cu aparitii publice, care fac evenimente si stiri .

2. Fulfilleds (realizatii) sunt perfectionisti, persoane al caror scop in viata este atasat datoriei, sunt persoane aflate in pozitii sociale dive rse, fara responsabilitati manageriale majore, persoane preocupate de performanta proiectelor lor, care depun eforturi mari pentru a-si impune principiile de organizare, ale caror convingeri sunt propuse si altora, persoane care isi doresc aprobarea celorl alti si pentru a o obtine isi pot modifica opiniile pentru a fi in consens cu acestia, pentru a satisface asteptarile celorlalti

3. Achievers (realizatorii) sunt persoane de succes, ale caror reusite sunt associate cu respectul celorlalti, oameni de carie ra, cu ascensiune rapida, reusesc sa se impuna, sunt motivate de performanta, impun respect pentru atributele lor de status ocupational si/sau social.

4. Experiencers (experimentatorii) sunt persoane cu apetit de a trai noi experiente, de a provoca intamplari, de a trece prin situatii noi, de a cunoaste contexte si oameni noi,amatori de exotic, de neobisnuit, cautatori de noi incercari, aventuri, nonconformisti , sunt persoane cu potential imaginativ si ludic, nesatisfacuti de viata ordinara, animati de inovatie permanenta in cotidian, amatori de evenimente de rasunet, cautatori de stil propriu, deosebit.

5. Believers (credinciosii) sunt conformisti, executanti, persoane cu frica de a incerca sa-si puna in valoare propria persoana, sunt persoane animate de credinta ca regulile impuse de majoritate sunt regulilpropriilor vieti , au o fidelitate neconditionata fata de menatalul colectiv, cu incredere in gusturile si atitudinile colectivitatii in care traiesc, au o nevoie avuta de solidaritate fata de majoritate.

6. Strievers (supravietuitorii) sunt luptatori cu greutatile cotidiene, sunt cei care fac eforturi pentru a supravietui decent in raport cu standardele proprii sau de grup, se straduiesc permanent sa fie bine, sunt persoane cu status social si materi al situate sub aspiratiile lor, traiesc o permanenta tensiune reflectata expresiv in consum.

7. Makers (producatorii) sunt persoane care se descurca, reusesc, fara sa aiba intentia de a concura cu topul, sunt cei care poseda stiinta oportunitatilor concrete si cotidiene, fara a fi incadrati in combinatii cu mai multe persoane sau pe termene mai lungi.

8. Strugglers (luptatorii) sunt persoane care fac eforturi, se zbat, se lupta pentru a se mentine la un nivel pe care -l considera minimal pentru persoanele l or, se tem de constiinta aspiratiilor si nevoilor reale. Se rezuma la un consum minimal egal cu cosul zilnic.

Criterii  comportamentale si atitudinale

fidelitate (exista fidelitate puternica, moderata, redusa),

statutul clientului, cumparatorului,

frecventa de cumparare,

importanta cumpararii,

atitudinea fata de produs.

Criterii  geografice impartirea pietei in grupuri de persoane care locuiesc in aceeasi zona (arie geografica - regiune, judet, oras, sat), segmentare in functie de clima, relief, infrastructura; tara, regiunea, judetul, marimea localitatii etc. ;

Criterii tinand de avantajele cautate de consumator

Avantaje cautate de consumatorii romani la produsul  ceas de mana  :precizie, estetica, prestigiu, comoditate, rezistenta, vizibil pe intuneric, cronometru.
loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }