QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Critica marketinguluiCritica marketingului


Aprecierile pozitive referitoare la beneficiile marketingului pentru producatori si consumatori nu sunt unanime, numeroase obiectii fundamentale fiind aduse in ultimul timp de specialisti din domenii diferite. Nu putine sunt reprosurile la adresa marketingului: necesita fonduri prea mari, stimuleaza consumul de dragul consumului, ineficacitatea specialistilor de marketing, ineficacitatea actiunilor de marketing etc.


Oricat ar fi realitatea despre mult laudata contributie adusa de marketing la succesul unei companii, marile bugete care i-au fost alocate de mai multe decenii au inceput sa atraga atentia si chiar critica. Realitatea este ca indoielile au patruns pana la temelia marketingului modern: ce valoare are o publicitate facuta unui produs nou si mai scump, daca vizeaza doar cateva elemente irelevante ale noutatii acestuia? Dar promovarile pe piata care nu sunt de multe ori decat o denumire mai pompoasa a reducerilor de preturi? Un raspuns poate fi faptul ca mediul s-a modificat atat de radical, incat specialistii in marketing pur si simplu nu mai pot receptiona semnalele corecte.
Nu este nevoie de un marketing al volumului crescut de vanzari, ci de unul bazat pe experienta si cunoastere, care sa insemne disparitia definitiva a agentului comercial.


Cele doua concepte fundamentale ale noului marketing, experienta si cunoasterea, vor sta din ce in ce mai mult la temelia companiilor de succes.


Marketingul[1] bazat pe cunoastere se aplica in companiile care detin o gama larga de cunostinte despre concurenti, despre clienti, despre noile tehnologii care ar putea modifica mediul concurential si, totodata, despre propria lor forma de organizare, despre posibilitatile, planurile si felul in care isi fac afacerile. Inarmate cu aceste cunostinte, companiile vor putea promova un marketing bazat pe cunoasterea in trei directii diferite: in primul rand, integrarea clientului in procesul de proiectare a produsului, incat sa se garanteze nu numai satisfacerea cerintelor acestuia, ci si strategiile care trebuie urmate. In al doilea rand, adoptarea unei conceptii de nisa, pentru a se exploata la maximum cunostintele acumulate de companie, canalele si pietele cu care lucreaza, identificand segmentele de piata carora sa li se poata adresa. In al treilea rand, perfectionarea infrastructurii furnizorilor, distribuitorilor, partenerilor si consumatorilor, a caror experienta contribuie la reputatia companiei si la atuurile sale tehnologice.Manual de marketing, Michael J. Thomas, Ed. Codecs, 1998

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }