QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Caracteristicile si organizarea procesului de desfacere a productiei la nivelul firmeiCaracteristicile si organizarea procesului de desfacere a productiei la nivelul firmei


Desfacerea produselor reprezinta un, proces planificat de livrare a marfii si de realizare a planului de productie, prin care se asigura, pe de o parte, satisfacerea nevoilor reale de consum productiv si personal, iar pe de alta parte, recuperarea fondurilor cheltuite in procesul de aprovizionare si productie si reluarea ritmica si continua a productiei.
Desfacerea produselor finite, are o importanta semnificativa atat la nivelul unitatilor economice, cat si la nivelul economiei nationale, asigurand distribuirea marfurilor de la producator la beneficiarii din economie prin exercitarea obligatiilor pe care furnizorii le au fata de consumatori.

Principalele caracteristici ale procesului de desfacere sunt:

Trecerea produselor din sfera productiei in cea a consumului productiv sau individual, conduce la asigurarea unor nevoi personale sau sociale in volumul si structura lor. Se arc in vedere ca activitatea de productie si implicit cea de desfacere, sa fie in concordanta cu cerintele de piata pentru a se evita fenomenele de supraoferta sau celor de neputinta de acoperire a nevoilor de piata.

Activitatea de desfacere, permite aprecierea gradului de utilitate a produselor fabricate, precum si a corespondentei dintre productie si consum, deci putem spune ca ea reprezinta o ,piesa' importanta a intregului angrenaj economic.

Prin intermediul procesului de desfacere se asigura fondurile necesare acoperirii cheltuielilor de aprovizionare cu materiale, precum si a tuturor cheltuielilor care intervin in cadrul procesului de productie (reparatii, salarii, etc).

Desfacerea produselor materiale contribuie la perfectionarea continua a procesului de fabricatie, prin imbunatatirea calitatilor marfurilor comerciale, pe piata conform sporirii exigentei consumatorilor.


Clasificarea procesului de desfacere:

A. In functie de obiectul de desfacere:

Desfacerea mijloacelor de productie, destinate consumului productiv;

Desfacerea obiectului de consum, destinat consumului personal.

B.  Din punct de vedere al circulatiei si decontarilor produselor:

Desfacere directa (prin tranzit) - cand marfurile se livreaza direct consumatorului, caz in care facturarea se face direct intre producator si consumator:

Acest mod de realizare a desfacerii, se aplica in cazul produselor livrate in cantitati vagonabile sau in cazul in care unitatile beneficiarului si a producatorului, sunt situate la distante mici una de cealalta.

Tot in cadrul desfacerii directe, mai este si desfacerea prin magazine proprii de prezentare si 'desfacere, care are o semnificatie deosebita, permitand cunoasterea directa a gradului de evaluare, de catre consumatori, a tuturor caracteristicilor marfurilor prezentate, fapt care duce la imbunatatire calitatii produselor si implicit a serviciilor de vanzare oferite.

Cu toate avantajele pe care le prezinta activitatea de desface e directa (prin tranzit), ea prezinta si anumite limite in activitate; nu se poate utiliza in cazul in care se produce un sortiment larg de marfuri, cand intervalul dintre doua livrari este foarte mare, ceea ce ar impune constituirea unor rezerve mari la consumatori, sau in cazul in care cantitatile ce se livreaza sunt relativ mici.

Desfacerea prin depozit - este forma avantajoasa de asigurare a circulatiei marfurilor, mai ales in cazul intreprinderilor cu o capacitate de productie mare, permitandu-le acestora sa-si organizeze mai rational procesul de productie, dar si in cazul beneficiarilor carora li se asigura satisfacerea complexa a cererii lor de marfuri.

C. Din punct de vedere a cadrului teritorial, deosebim:

Desfacerea produselor catre beneficiarii interni:

Desfacerea produselor catre beneficiarii externi;

In ultimii doi ani, procesul de desfacere a cunoscut numeroase imbunatatiri ale activitatii sale, din care amintim:Desfacerea produselor prin societati comerciale proprii sau mixte constituite, atat pe plan intern cat si in alte jari;

Participarea producatorilor romani la diverse licitatii internationale, in vederea achizitionarii sau vinderii de masini si utilaje;

Extinderea operatiunilor pe baza de leasing, prin care se permite   inchiderea de masini Si utilaje, in conditiile mai avantajoase;

Dezvoltarea si imbunatatirea relatiei proprii de service.

Organizarea operativa a procesului de desfacere, are in vedere conducerea si coordonarea intregului proces de vanzare - cumparare, astfel incat sa se asigure satisfacerea prompta a tuturor cerintelor si solicitarilor emise de clienti, prin sporirea responsabilitatilor lucratorilor din compartiment, in scopul rezolvarii tuturor reclamatiilor si propunerilor transmise de la partenerii si utilizatorii produselor, in timp util.

Activitatea de executie

a

desfacerii

 
Forma cea mai utilizata de organizare a activitatii de desfacere la nivelul unitatii este reprezentata in figura de mai jos ( fig. 1 .Activitatea depozitelor

 
Fig. 1.1


Fig. 1.1

Organizarea unitatii de vanzare se realizeaza prin intermediul directorilor de produs, care au urmatoarele atributii:

Prospectarea pietei:

Analiza de pret si negocierea pretului;

Contractarea si vanzarea produselor;

Reclama si publicitatea;

Coordonarea serviciilor asociate produselor;

Urmarirea comportamentului produselor la utilizatori;


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


Cauta referat