QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate marketing

Caracteristicile serviciilor de productie

Caracteristicile serviciilor de productie


A. Concentrare spatiala puternica

pe scara interurbana in urmatoarele directii:- marile firme isi organizeaza sediile centrale in metropole, iar sucursalele in orase mai mici

- activitati de servicii de tip fordist unde forta de munca este disponibila si ieftina

- activitatile de servicii ce presupun forta de munca foarte calificata si cele vizand piata internationala sunt organizate in marile orase

- activitatile serviciilor intreprinderilor de interes local sunt localizate intr-o zona centrala accesibila clientilor

pe scara intraurbana coexistand 2 tipuri de localizari:

- localizari centrale serviciile sunt organizate in imobile de birouri ce avantajeaza prestigiul firmei(banci, societati de asigurari)

- localizari periferice cele mai frecvente fiind "parcurile de afaceri", tehnopolurile, centre comerciale, centre de transport

Concentrarea determina accentuarea rolului :

economiilor de localizare realizate dintr-o grupare pe un spatiu restrans a activitatilor din acelasi sector, ceea ce permite specializare si complementaritate, forta de munca bine profesionalizata si al

- economiilor urbanizarii rezultate din posibilitatea folosirii colective a echipamentelor dintr-o zona aglomerata economic si social .


B. Internationalizare mai puternica:

Internationalizarea este legata de procesul de globalizare a economiei si este facilizat de noile tehnici de comunicare. Rolul cel mai important in internationalizarea serviciilor il are tendinta de liberalizare a comertului si a investitiilor , precum si libera deplasare a bunurilor, persoanelor , capitalului si informatiilor .

C. Dezvoltarea regionala si cea a comunitatilor locale:

Serviciile pentru productie reprezinta un factor complementar activitatilor de baza: agricultura (in comunitatile rurale) si industria (in comunitatile urbane). Dezvoltarea comunitatilor locale trebuie sa urmareasca nu numai realizarea economiilor de scala ci si a celor bazate pe diversificarea economiei, ce poate fi realizata cu ajutorul serviciilor. Serviciile prin flexibilitatea si creativitatea lor permit adaptarea la noi situatii si modificarea alocarii resurselor de la o utilizare slab productiva la una mai productiva.

Dezvoltarea serviciilor moderne pentru agentii   economici s-au dezvoltat in trei "valuri", corespunzatoare rolului acestora in nevoile productiei:

Primul val, localizat in perioada interbelica in SUA si in anii 1950-1975 in Europa Occidentala, a constat in aparitia si cristalizarea serviciilor cu rol periferic pentru intreprinderi ( consultanta juridica, fiscala, contabila, comerciala)

Al doilea val situat in perioada 1965-1975 se caracterizeaza prin tendinta de externalizare a serviciilor (cercetare-dezvoltare, paza, curatenie, transport)

Al treilea val, manifestat si in prezent, se refera la dezvoltarea exploziva a serviciilor "avansate" ale productiei, respectiv a informatizarii , a studiilor de piata si de comercializare a produselor.
Externalizare-internalizare. Modalitati de organizare


Avantajele oferite de "externalizarea" serviciilor sunt:

Cresterea productivitatii muncii ca urmare a eliminarii unei parti a salariatilor

Posibilitatea de a acoperi o cerere in crestere fara a dispune in permanenta de personalul si echipamentul adecvat

Eliminarea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare , prin achizitionarea de licente sau tehnologii noi

Calitatea superioara a serviciilor , ca urmare a faptului ca sunt executate de un personal specializat

Dezavantajele "externalizarii" serviciilor

Costurile de tranzactie

Protectia informatiilor


Modalitati de organizare a serviciilor:

solutia integrarii cand intreprinderea isi produce singura serviciile in compartimente specializate;

solutia qvasi-integrarii cand intreprinderea isi produce singura serviciiloe, dar intr-o entitate autonoma (filiala sau entitate asociata);

se apeleaza la prestatori de servicii din exterior;

constituirea unei structuri organizatorice distincte (ramuri ale economiei) , atunci cand serviciul beneficiaza de o dezvoltare deosebita, cand exista un numar mare de utilizatori sau cand exista multe societati care ofera acel tip de serviciu (transport, telecomunicatii, sistemul financiar-bancar).
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }