QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Particularitati in prognoza ,organizarea, decizia si controlul asigurarii calitatii produselor si productieiPARTICULARITATI IN PROGNOZA ,ORGANIZAREA, DECIZIA SI CONTROLUL ASIGURARII CALITATII PRODUSELOR SI PRODUCTIEIPrognoza si diagnosticarea calitatii sau a produselor sunt activitati deosebit de importante , care au la baza determinarea costurilor cu ineficacitatea echipamentelor utilizate. Randamentul global al unei unitati productive se poate exprima ca raport intre productia reala realizata si productia teoretica ce se poate realiza.


O analiza atenta se bazeaza pentru o perioada determinata pe:

statisticile relativ existente privitoare la:avariile grave aparute si cauzele acestora, ce determina indisponibilitatea sistemului;

caderile de lunga durata, periodicitatea si costul acestora;

alte surse de indisponibilitate a echipamentelor, timpii necesari pentru o mentenanta preventiva, posibilitatile de ameliorare,etc.;

pierderile de randament datorate caderilor minore si scaderii nivelului functiei globale a sistemului, care nu sunt intotdeauna cunoscute si trebuie identificate;

nivelul costurilor ineficacitatii echipamentelor, inregistrat in prealabil;

echipamentele existente eventual in rezerva, care le pot inlocui pe cele defecte sau stocurile intermediare tampon existente.


Calitatea prognozei este determinata si de modul in care se efectueaza aceasta analiza diagnostic, echipa care o realizeaza, metodele care le utilizeaza si nu in ultimul rand posibilitatile de care dispun.


Prin prognoza se incearca a se defini si informatiile esentiale referitoare la productia vanduta si nivelul costurilor. Este important de determinat influenta caderilor diferitelor utilaje sau echipamente asupra nivelului calitativ si cantitativ al productiei, al nivelului costurilor noncalitatii. Determinarea costurilor ineficacitatii echipamentelor pot servi atat pentru  activitatea de mentenanta , cat si pentru studiul diverselor functiuni ale intreprinderii.


Avariile grave ale diverselor produse pot avea consecinte catastrofale (accidente nucleare, aeriene, maritime, feroviare) si pot aduce la distrugeri totale sau partiale ale sistemelor. Din aceasta cauza, nu se pot studia intotdeauna motivele care le-au determinat. In aceste cazuri costurile privind asigurarea calitatii si fiabilitatii, sau pentru identificarea celor mai bune solutii sunt mult mai ridicate pentru a evita riscurile procedurii unor catastrofe.


Activitatea de prognoza atat a costurilor, cat si a indicatorilor de calitate este deosebit de laborioasa. Intreruperile functionarii de lunga durata a instalatiilor, utilajelor, sau echipamentelor sunt in general inregistrate si pot servi unei analize diagnostic amanuntite. Caderile partiale au ca si cauza micro-defecte care se manifesta prin:

opriri momentane, cu propuneri in functiune usoare (oprirea automata in cazul unei supra sarcini, o anomalie calitativa, un reglaj de corectie);

mersuri in gol;

micro-caderi.


Considerate ca si normale, cauzele acestor caderi sunt in general necunoscute, ele determinand insa diminuari ale randamentelor instalatiilor. Estimarea functionarii acestor echipamente se poate face pe baza unei observatii si a unor masuri sistematice. Aceste masurari sunt utile pentru a se putea preciza variatia indicatorilor de calitate. Ele se pot realiza fie prin observarea instantanee, sau prin cronometrare , ori prin inregistrare automata.


O parte din costurile noncalitatii sunt datorate slabei functionalitati a echipamentelor. Este deosebit de importanta detectarea si estimarea cauzelor principale ce determina acestea. Aceste costuri au ca si componente principale:

costuri datorate disfunctionalitatilor interne (reconditionari, rebuturi, remedieri, reparatii);

costuri datorate disfunctionalitatilor externe (reclamatii din partea utilizatorilor, costuri in perioada de garantie, repuneri in functiune sau returnari);

costuri de detectare, legate de verificarea conformitatii produselor de precizie si importanta ridicata cu documentatia tehnica;

costuri datorate activitatilor de prevenire, pentru evitarea sau reducerea aparitie unor alte disfunctionalitati;


Aplicarea eficienta a rezultatelor analizei diagnostic si a activitatilor de prognoza depinde de echipa manageriala. Aceasta poate apela in luarea deciziilor ce se impun la cateva cazuri particulare de prognoza a indisponibilitatii.


Se pot astfel prognoza:

costurile de indisponibilitate fiecare echipament si cu indisponibilitatea totala;

consecintele indisponibilitatii totale:pierderi de productie, costuri suplimentare pentru identificarea si inlaturarea cauzelor ce au determinat aparitia indisponibilitatii, penalizarii contractuale.

diversii timpi proprii indisponibilitatii diverselor echipamente;

timpii datorati indisponibilitatii totale a sistemului;

pierderile de productie;

costurile suplimentare datorate stocurilor totale;timpul si costurile indisponibilitatii totale;

pierderile de productie;

costurile suplimentare pentru identificarea si inlaturarea cauzelor ce au determinat aparitia indisponibilitatii,

penalizari contractuale.


Costurile indisponibilitatii pot fi diminuate in cazul in care exista alte utilaje si echipamente deja achizitionate , desi si cu intretinerea acestora apar diverse cheltuieli.


O problema deosebit de importanta este modul in care este organizat departamentul asigurarii calitatii in cadrul unei intreprinderi. Documentul oficial elaborat de compartimentul de asigurare a calitatii, din cadru functiunii de calitate a unei societati comerciale, care se refera la politica adoptata in cadrul firmei, fiind in stransa legatura cu sistemul calitatii se numeste manualul calitatii.

Prin intermediul manualului calitatii se realizeaza coordonarea si corelarea tuturor factorilor interni angrenati in asigurarea calitatii produselor  serviciile intreprinderii. In cadrul descrierii organizarii societatii se prezinta organigrama ierarhica si functionala, fluxul informational si decizional, serviciile, sectiilor, atelierelor, birourilor,etc., enumerandu-se pentru fiecare dintre acestea atributiile si responsabilitatile legate de asigurarea calitatii.


1. Conducerea departamentului calitate


In Fig. 1.1. este prezentata o solutie de organizare a departamentului calitatii in cadrul unei intreprinderi. Informatiile circula de jos in sus , in timp ce deciziile se transmit de la conducerea departamentului spre servicii sau birouri. Intre aceste servicii si birouri trebuie sa existe un schimb permanent de informatii privind calitatea si procesul de productie
Figura 1.1. Organigrama a departamentului calitate

 
O alta varianta de organigrama pentru departamentului de calitate este prezentata in Fig. 1.2. In cadrul fiecarui serviciu sau compartiment la elaborarea si aplicarea deciziilor trebuie sa participe toti membrii colectivului. Decizia se va lua in general aplicand metode multicriteriale, luand in considerare toti factorii ce pot influenta desfasurarea procesului respectiv.


Fara a intra in detalii, trebuie mentionat ca modul organizat si coerent prin care se urmareste asigurarea calitatii si controlul produselor si serviciilor in cadrul unei intreprinderi se reflecta in planurile de calitate / planul de control de calitate, verificari si incercari (PC/PCCVI). Pe baza comportarii produselor in exploatare, observatiilor primite de la compartimentul de productie, modificarile impuse de cererile beneficiarilor se realizeaza ultima componenta a unui ciclu managerial, functia de reglare a sistemului.


Realizarea acestei functii se face pe baza metodelor de analiza a calitatii combinate cu metode ale ingineriei si analizei valorii, cu criterii de optimizare multicriteriala si nu in ultimul rand in functie de posibilitatile intreprinderii.
Asigurarea calitatii in cadrul unei intreprinderi trebuie sa confere produselor si productiei certitudine, garantie formala si incredere totala. Ea este un ansamblu de actiuni prealabile si sistematice , necesare pentru a conferii certitudinea ca produsul sau serviciul livrat va satisface exigentele legate de calitate. Acest lucru se obtine pe baza planificarii, implementarii, realizarii si mentinerii nivelului de calitate solicitat de catre consumator.

Intr-o intreprindere ciclul managerial de asigurare a calitatii se traduce prin:

un plan de asigurare a calitatii pentru sintetizarea problemelor, mentinerea si progresul sistemului de gestiune a calitatii;proceduri si instructiuni pertinente si aplicabile, ceea ce presupun competenta, rigurozitatea  si onestitatea intelectuala;

un sistem informational corespunzator, care sa asigure circuitul informatiilor si deciziilor in timpi optimi;

un contact permanent client – furnizor pe plan extern sau intern, existent intre toate sectiile, serviciile, birourile, atelierele intreprinderii, care sa identifice toate aspectele de noncalitate fata de existente clare, pentru a se asigura progresul si actiunile corective necesare;

audituri concertate in cadrul intreprinderilor pentru a realiza optimizarea sistemului calitatii la nivelul cerut.


Normele I.S.O. 9000 prevad metode optime de asigurare a calitatii in cadrul intreprinderilor industriale. Ele trebuie insa adaptate la specialitatea intreprinderilor si pietelor romanesti, dezvoltate intr-un mediu turbulent. Conceperea sistemului de asigurare a calitatii trebuie sa se realizeze pe baza identificarii nevoilor clientilor, pentru a se asigura fidelitatea beneficiarilor fata de produsele sau serviciile intreprinderii si evident vanzarea acestor sortimente.

2. PARTICULARITATI ALE DEPARTAMENTULUI DE CONTROL LA DELPHI PACKARD ROMANIA


Departamentului de calitate este distribui in mai multe parti si anume o parte de top care contine: managerul de calitate, inginerii de calitate responsabili pe fiecare produs, persoana cu documentatia si o alta cu statistica. Acestia au contact direct cu clientii interni si externi. Alaturi de prima parte de top se situeaza si echipa de tehnicieni ai fiabilitatii mijloacelor de productie; o alta parte a departamentului de calitate o ocupa inginerii de calitate care supravegheaza direct procesul ce control si care sunt raspunzatori direct de controlorii de calitate , adica de cei care lucreaza pe schimburi. In departamentul calitate masa cea mai numeroasa este ocupata de controlorii din productie care sunt impartiti pe produs, pe schimburi si care au diferite sarcini. Documentatia care sta la baza controlului de calitate este „Planul de control”diferit in functie de produs. Acest plan de control este conceput de o echipa stabilita si instruita in acest domeniu si contine: modul de lucru (ex: prototip, pre-serie sau serie); produsul (ex. Opel Astra); tipul cablajului cu ultimele modificari; echipa de care a fost creat (ingineri + calitate + productie); data intocmirii; data ultimei modificari; continutul efectiv a acestuia este format din toate piesele, procesele, masini, produse, conditii speciale, specificatii de la client, documente suplimentare, metode de control, esantionul verificarilor, frecventa, plan de masuri.


Fisa postului unui control de calitate contine urmatoarele activitati:


verifica schimbarile de tip sau/si de saptamana (primul cablaj);

verifica aplicarea tuturor  modificarilor - verificare 100%;

verifica ordinea si curatenia in banda;

verifica modul de lucru;

verifica modul de remanufacturare (repararea nonconformitatilor);

verifica unitatea de impachetare: - concordanta dintre eticheta de identificare a cablajului si eticheta de pe unitatea de impachetare(trebuie sa corespunda: tipul, numarul benzii, saptamana de lucru, nivelul de modificare);

inainte de a da liber la o unitate de impachetare se verifica trei cablaje vizual;

verifica existenta la ultimul nivel de modificare a fiecarui produs;

verifica inregistrarea defectelor si remanufacturarilor de pe banda;

analiza reclamatiilor (problema, cauza, masuri si actiuni de prevenire);

verifica validarea sculelor si aparaturilor de masura si control (corespunzator cu cerintele);

completeaza zilnic un plan de supraveghere, de prevenire a reclamatiilor;

participa la desfasurarea actiunilor de Containment – rezolvarea problemei.


Toate aceste verificari efectuate de controlorii de calitate sunt documentate si predate la superiori ca dovada a desfasurarii activitatilor si ca metoda de prevenire a unor probleme. Aceste documentatii , continute in formulare adecvate, dupa ce sunt completate si mentinute la vedere pentru un timp sunt pastrate in arhiva firmei.

In intreg departamentul de calitate se desfasoara o stransa legatura intre superior si subordonat si se poarta discutii libere intre acestia. Se organizeaza o intalnire lunar intre liderul departamentului si controlorii de pe schimburi astfel incat sa se poata discuta diferite probleme sau propuneri de o parte si de alta.

In concluzie, atata timp cat exista colaborare, bunavointa, responsabilitati, respect si lucru in echipa procesul de control se va desfasura in conditiile cele mai bune si ajutam cu totii la atingerile obiectivelor firmei.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }