QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente management

Obiectivele, sarcinile si principiile managementului oprational al productieiOBIECTIVELE, SARCINILE SI PRINCIPIILE MANAGEMENTULUI OPRATIONAL AL PRODUCTIEI1.1 OBIECTIVELE MANAGEMENTULUI  OPERATIONAL

AL PRODUCTIEI


Obiectivele managementului operational al productiei se pot structura in: obiectivul fundamental, obiectivul principal, obiective derivate si obiectivul corolar.Obiectivul fundamental il constituie indeplinirea programelor productiei fizice din punct de vedere al termenelor de livrare, cantitatilor si structurilor sortimentale contractate.

Notiunea de "prioritate" desemneaza o valoare, denumita valoare numerica de prioritate, ce se obtine in urma parcurgerii unor reguli de prioritate care se atribuie unei operatii tehnologice ce se efectueaza la un obiect.

Obiectivele derivate se concretizeaza in stabilirea previzionala a cauzelor care pot conduce la nerealizarea programelor de productie.

Obiectivul corolar consta in reducerea cheltuielilor de productie si asigurarea calitatii produselor, prin folosirea normativelor in toate fazele procesului de management si alegerea variantei de program cea mai eficienta.

Punctul de plecare in programarea productiei il constituie termenul de livrare a comenzilor, mergandu-se de la aceasta pe faze de prelucrare in sens invers desfasurarii procesului tehnologic pentru a se stabili toate termenele intermediare de incepere a fabricatiei, pana la termenul de lansare initiala a materialelor in productie.
2.2 SARCINILE MANAGEMENTULUI  OPERATIONAL AL PRODUCTIEI


Intre principalele sarcini care revin managementului operational al productiei se pot mentiona: - asigurarea unei maxime ritmicitati in desfasurarea procesului de productie. Numai printr-o activitate de productie ritmica se poate inlatura una din cauzele intermitentelor in folosirea fortei de munca si a capacitatilor de productie, ritmicitatea fabricatiei constituind, totodata, o conditie a productiei de calitate superioara si a consumului rational de materii prime, materiale, energie etc..

- folosirea eficienta a fortei de munca, utilajelor si suprafetelor de productie. La repartizarea lucrarilor pe locuri de munca trebuie sa se realizeze o deplina concordanta intre natura si cerintele fiecarei lucrari, pe de o parte, si calificarea lucrarilor caracteristicile tehnice ale utilajului de productie, pe de alta parte.;

- realizarea celei mai scurte durate a ciclurilor de fabricatie ale produselor. Cu cat mai mare va fi gradul de simultaneitate in executia operatiilor tehnologice ale unui produs cu atat mai redusa va fi si durata ciclului de fabricatie a acestuia. -asigurarea unor cheltuieli de productie minime si a calitatii superioare a produselor. Prin metodele si tehnicile sale, managementul operational al productiei permite repartizarea judicioasa a obiectivelor pe perioade scurte de timp si pe executanti, asigurand o desfasurare ritmica a proceselor de productie.


2. 3 PRINCIPIILE   MANAGEMENTULUI OPERATIONAL AL PRODUCTIEI


Conceperea si functionarea eficienta a sistemului de management operational al productiei presupune respectarea, in mod cumulativ, a urmatoarelor principii:

principiul transparentei, conform caruia punctul de pornire in orice activitate productiva il reprezinta cerintele pietei, care sunt structurate prin activitatea de marketing.

principiul balantelor, care precizeaza ca indeplinirea obiectivelor unitatii industriale necesita corelarea permanenta cu resursele de care aceasta dispune, sub aspect material (baza de materii prime, capacitati de productie), uman (forta de munca) sau financiar;

principiul variantei optime de program de productie. De regula, exista mai multe posibilitati de esalonare in timp si pe executanti a unora si acelorasi sarcini de productie.   -principiul continuitatii. Diverse fenomene care pot interveni in cursul fabricatiei, imposibil de prevazut in faza de elaborare a programelor de productie oprative, cum sunt: intarzieri in livrarea de catre furnizori a materiilor prime, semifabricatelor, S.V.D.-urilor etc., defectiuni tehnice ale utilajelor, urgentarea unor termene de livrare a produselor si altele, impun modificari in solutiile adoptate de repartizare in timp si pe executanti a sarcinilor de productie programate initial. -principiul eficientei, conform caruia managementul operational al productiei trebuie sa prevada acele structuri de productie si tehnologia care asigura maximum de eficienta, prin parcurgerea exhaustiva a tuturor variantelor;

principiul paralelismului in executie, care precizeaza ca la repartizarea sarcinilor de productie in timp si pe executanti trebuie sa se aiba in vedere executarea concomitenta sau cat mai mult suprapusa in timp a diferitelor componente ale produsului finit.   Aceste principii se operationalizeaza in domeniul metodelor, tehnicilor si instrumentelor folosite la nivelul procesului de productie.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }