QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate management

Natura si tipologia investitiilorNatura si tipologia investitiilor


“Pentru o intreprindere, investitia consta in a angaja resurse financiare si umane pentru a obtine niste rezultate in viitor.” De asemenea, investitia mai poate fi definita ca ”schimbarea unor sume prezente si certe contra sperantei unor venituri viitoare esalonate in mai multe etape”. In anumiti termeni, investitiile sunt un fel de pariuri care se fac cu viitorul.


1. Acceptiunea contabila si financiara
In general sunt considerate investitii ansamblul activelor imobilizate care figureaza in clasa a 2 a planului contabil general:

- imobilizari necorporale: cheltuieli de instalare, leasingul, portofoliul de clienti, brevete, licente, etc;

- imobilizari corporale: terenuri, constructii, instalatii tehnice, masini si utilaje masini pentru transport, mobilier si masini pentru birou;

- imobilizari financiare: titluri de participare, imprumuturi, depozite.

Aceasta definitie contabila ramane foarte restrictiva si se impune o definitie financiara mai larga. Investitia nu se constituie doar din active imobilizate ci si din nevoi de fond de rulment de exploatare care constituie de fapt nevoi permanente.


2. Integrarea notiunii de risc

Definitia investitiei citata mai sus integreaza notiunea de rezultate viitoare si deci in mod automat si notiunea de risc. Aceasta definitie se aplica nu numai activelor imobilizate si nevoilor de fond de rulment de exploatare ci si tuturor fluxurilor angajate ce pot genera incasari suplimentare sau permit economii de costuri. Pot fi considerate de asemenea drept investitii, cheltuielile care duc la cresterea potentialului intreprinderii: publicitate, cercetare, studii tehnice, formarea personalului.
3. Tipologia investitiilor

Sunt utilizate mai multe criterii pentru a caracteriza investitiile:

- investitii de reinnoire si investitii de expansiune. Primele sunt realizate in vederea mentinerii aparatului productiv la nivelul dezvoltarii generale a tehnicii iar secundele sunt realizate urmarind cresterea si dezvoltarea intreprinderii;

- investitii directe (crestere interna) si investitii financiare (crestere externa). Primele sunt realizate prin cumpararea de bunuri iar secundele sunt realizate prin cumpararea patrimoniului altei intreprinderi.

- investitii productive si investitii neproductive. Primele sunt realizate in vederea ameliorarii profitului iar secundele sunt realizate pentru a ameliora o imagine, cadrul de munca. In continuare se au in vedere doar investitiile productive in masura in care beneficiul investitiilor neproductive nu se apreciaza decat prin avantajele nemonetare obtinute.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }